SUA: China şi Rusia desfăşoară zilnic un război electronic împotriva sateliţilor de spionaj american

G.U.
Internaţional / 2 decembrie 2021

China şi Rusia desfăşoară zilnic un război electronic împotriva sateliţilor de spionaj american

Rusia şi China desfăşoară zilnic un veritabil război electronic împotriva sateliţilor americani, care implică atacuri cyber, dar şi orbirea sistemelor optice ale sateliţilor cu ajutorul laserilor, a declarat generalul SUA David Thompson, adjunctul şefului Forţelor Spaţiale americane, într-un interviu acordat pentru Washington Post, informează Digi24.

În acelaşi timp, generalul american a dezvăluit că Rusia a folosit, în 2019, un satelit de mici dimensiuni pentru a se apropia de un satelit american, în ceea ce pare a fi testarea unei arme antisatelit de către Moscova.

"Astfel de ameninţări sunt tot mai numeroase şi se desfăşoară în fiecare zi. Acest gen de acţiuni au loc de ceva vreme şi continuă să se dezvolte. Putem spune că ne aflăm într-un moment în care sistemele noastre din spaţiu sunt expuse unei palete largi de ameninţări", a declarat generalul american David Thompson.

Declaraţiile vin la doar o zi după apariţia în presa americană a unui alt avertisment, venit din partea unui alt oficial american din cadrul Forţelor Spaţiale ale SUA, referitor la noua rachetă hipersonică a Chinei, care ar fi capabilă să se menţină un timp indefinit pe orbita terestră, ceea ce ar permite armatei chineze să lanseze "bombardamente orbitale" asupra oricărei ţinte de pe planetă.

În acest moment, Forţele Spaţiale ale SUA se confruntă zilnic cu ceea ce oficialii american numesc "atacuri reversibile" asupra sateliţilor americani - adică atacuri care nu se soldează cu distrugerea acestora, notează sursa citată.

"Atât China, cât şi Rusia, atacă în mod regulat sateliţii americani cu laseri, sisteme de bruiaj electronic şi atacuri cyber", a spus adjunctul şefului Forţelor Spaţiale americane.

Iar China se află, în acest moment, înaintea Rusie din punct de vedere tehnologic şi al capacităţilor de atacare a sateliţilor.

"(Chinezii) reuşesc să operaţionalizeze sisteme (antisatelit) la o rată incredibil de ridicată", a spus generalul SUA.

"Sateliţii inspector" ai Moscovei cu ajutorul cărora Rusia încearcă să distrugă sateliţii americani de spionaj

Folosirea recentă, de către Rusia, a unei arme antisatelit reprezintă doar cel mai recent exemplu dintr-un lung şir de teste similare realizate în ultimii ani de principalele puteri militare ale lumii şi care arată că spaţiul cosmic a devenit noul câmp de luptă.

Testarea armei antisatelit de către Rusia a provocat în primul rând îngrijorare din cauza celor peste 1.500 de fragmente rezultate în urma lovirii satelitului şi despre care NASA a susţinut că i-au pus în pericol pe cei 7 membri aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale - cinci astronauţi (4 americani şi un german) şi doi cosmonauţi ruşi.

Anul trecut, generalul american John Raymond, comandantul Forţelor Spaţiale americane, anunţa desfăşurarea unei inedite confruntări în spaţiu între SUA şi Rusia: doi sateliţi ruseşti au urmărit, într-o manieră "neobişnuită şi deranjantă", un satelit militar american de spionaj aflat pe o orbită terestră.

"În luna noiembrie 2019, guvernul rus a lansat pe orbită un satelit care, la rândul său, a lansat un al doilea satelit. Aceşti doi sateliţi au executat apoi diverse manevre în apropierea unui satelit american", a declarat generalul John Raymond, care a adăugat că un incident similar s-a petrecut şi în 2017. Acest tip de sateliţi ruseşti sunt consideraţi de către guvernul de la Moscova drept "sateliţi inspector".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb