SUA Fiscul îi cere companiei Coca-Cola să plătească taxe de 3,3 miliarde dolari din perioada 2007-2009

Alexandru Costea
Internaţional / 20 septembrie 2015

Fiscul îi cere companiei Coca-Cola să plătească taxe de 3,3 miliarde dolari din perioada 2007-2009

Coca-Cola Co a fost notificată de Fiscul american că trebuie să plătească pentru perioada 2007-2009 taxe suplimentare de 3,3 miliarde dolari, la care se adaugă dobânzi, ca urmare a practicilor corporaţiei de a înregistra o parte semnificativă a profiturilor în afara SUA, unde sunt ferite de taxare, potrivit Bloomberg.

Cererea Fiscului vine în urma unui audit pentru perioada 2007-2009, a anunţat Coca-Cola într-un document transmis bursei din SUA. Fiscul nu a cerut plata de penalităţi, iar Coca-Cola susţine că taxele suplimentare nu sunt justificate.

Agenţia pentru colectarea taxelor din SUA a notificat Coca-Cola că acest caz a fost transmis deja avocaţilor cu recomandarea să fie susţinut în instanţă.

Coca-Cola este doar una dintre marile corporaţii care au intrat în conflict cu Fiscul din cauza strategiilor de a înregistra profiturile în alte ţări, mecanisme despre care criticii afirmă că pun banii la "adăpost" de autorităţile americane. SUA se judecă şi cu retailerul online Amazon şi cu Microsoft din cauza tranzacţiilor intragrup derulate de acestea.

"Intenţionăm să utilizăm toate mijloacele administrative şi juridice necesare pentru a remedia această problemă. Compania a utilizat aproape 30 de ani aceeaşi metodologie pentru determinarea profitului taxabil în SUA rezultat din unele operaţiuni din străinătate", a precizat Coca-Cola într-un comunicat, adăugând că această metodologie a fost acceptată de autorităţi în perioada 1987-1995 şi ulterior prin cinci audituri consecutive până în 2006.

Coca-Cola a cerut să se întâlnescă cu specialişti ai Fiscului, dar se aşteaptă să conteste în instanţă notificarea privind taxele suplimentare.

Potrivit legilor din SUA, companiile datorează statului până la 35% din profiturile obţinute în alte ţări, dar primesc deduceri pentru taxele plătite altor guverne şi nu trebuie să achite contribuţiile în SUA până la momentul repatrierii banilor.

Acest sistem încurajează înregistrarea şi păstrarea profiturlor în ţări cu taxe foarte mici.

Coca-Cola a anunţat că anul trecut a obţinut 57% din totalul veniturilor în afara SUA, dar la plata taxelor a raportat că a înregistrat 83% din profitul înainte de taxe în alte ţări decât Statele Unite.

La finele anului trecut, compania avea în conturi din afara SUA profituri nerepatriate de 33,3 miliarde de dolari, pentru care nu achitase taxe Fiscului american.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb