SUA: Forţele speciale americane au ucis un lider al grupării Statul Islamic, în Siria

Alexandru Costea
Internaţional / 17 mai 2015

Jihadiştii din SI au ocupat o parte a oraşului antic Palmira

Forţele speciale americane au ucis un important lider al grupării jihadiste Statul Islamic (SI) şi au capturat-o pe soţia acestuia, în estul Siriei, a anunţat, ieri, Casa Albă, potrivit AFP.

"Sub conducerea Preşedintelui, forţele americane aflate în Irak au efectuat o operaţiune la al-Amr, în estul Siriei, pentru a-i captura pe Abu Sayyaf, un înalt responsabil al SI, şi pe soţia acestuia", a explicat purtătoarea de cuvânt a Consiliului de securitate naţională (NSC), Bernadette Meehan.

Meehan a precizat că "operaţiunea a permis de asemenea eliberarea unei tinere yezide care pare să fi fost ţinută în sclavie de către cuplu".

NSC a menţionat de asemenea că soţia lui Abu Sayyaf "a fost capturată şi se află în detenţie într-o închisoare americană din Irak".

Potrivit Pentagonului, responsabilul SI ar fi fost implicat direct în operaţiunile militare ale grupării, precum şi în traficul de petrol al acesteia.

Jihadiştii din SI au ocupat ieri mai multe sectoare din nordul oraşului sirian strategic Palmira, unde se află ruinele unei mari cetăţi a lumii antice, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de AFP.

"Statul Islamic a avansat şi a ocupat aproape toată partea de nord a oraşului Palmira. Confruntări intense continuă" între jihadişti şi forţele armatei siriene, a precizat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.

SI a lansat asaltul asupra oraşului Palmira miercuri, apropiindu-se treptat de situl antic joi şi vineri. Jihadiştii au executat cel puţin 49 de civili în timpul acestei ofensive, conform organizaţiei menţionate.

OSDO anunţa vineri că armata guvernamentală siriană a trimis întăriri la Palmira pentru a încerca să apere de jihadişti monumentele arheologice antice din deşertul sirian, înscrise în Patrimoniul Mondial al UNESCO.

Tot vineri, directorul Antichităţilor şi Muzeelor Siriene, Maamun Abdelkarim, a făcut apel la comunitatea internaţională să se mobilizeze pentru a împiedica distrugerile de la Palmira, ceea ce ar fi, în opinia sa, "o catastrofă internaţională".

Acum o lună de zile, jihadişti ai Statului Islamic au distrus cu buldozere şi explozibili monumentele arheologice de la Nimrud, Irak, oraş asirian din secolul al XIII-lea. Anterior, jihadiştii au distrus ruinele de la Hatra - o cetate veche de peste 2.000 de ani care a rezistat invaziilor romane - şi sculpturi preislamice inestimabile la Mosul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb