SUA: La summitul NATO va fi discutată o nouă infrastructură la frontiera estică

A.C.
Internaţional / 3 septembrie 2014

Actualizare 14:35 Guvernul de la Kiev aprobă un proiect de lege prin care Ucraina renunţă la statutul de ţară nealiniată

Guvernul de la Kiev a aprobat astăzi un proiect de lege ce propune ca Ucraina să renunţe la statutul pe care îl are în prezent de ţară nealiniată şi să reia procesul de aderare la NATO, a anunţat premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, citat de RIA Novosti.

"Înaintea summitului NATO (de joi şi vineri din Ţara Galilor), obiectivul nostru este obţinerea unui statut special pentru Ucraina. NATO trebuie să ofere Ucrainei un statut special de partener numărul unu", a afirmat Iaţeniuk.

"Cea mai corectă decizie ar fi adoptarea unei decizii privind primirea Ucrainei în NATO. Dar, desigur, o astfel de decizie nu va fi simplu de luat de către membrii Alianţei", a adăugat şeful guvernului de la Kiev.

Proiectul de lege în cauză urmează să fie înaintat parlamentului spre dezbatere.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, declara la începutul acestei săptămâni că liderii politici ucraineni se aşteaptă ca parlamentul de la Kiev să decidă renunţarea la statutul Ucrainei de ţară nealiniată după alegerile legislative programate pentru 26 octombrie. În acelaşi timp, Rasmussen afirma că este prea devreme pentru a aprecia cât timp va dura procesul în urma căruia Ucraina ar putea deveni membră a Alianţei.

Marţi, ministrul rus de externe Serghei Lavrov declara că încercările Ucrainei de a obţine statutul de ţară membră a NATO subminează eforturile de încetare a războiului din estul Ucrainei.

---

Actualizare 14:09 Sursă rusă: Patru nave NATO vor intra în Marea Neagră în următoarele zile

Patru nave NATO vor intra până la 7 septembrie în apele Mării Negre, regiunea fiind vizitată în ultima perioadă de mai multe nave de război în contextul situaţiei din Ucraina, a indicat, astăzi, o sursă militar-diplomatică rusă, potrivit ITAR-TASS.

Conform sursei citate de agenţia de presă rusă sub rezerva anonimatului, este vorba de distrugătorul american USS Ross, de fregata franceză Commandant Birot, fregata spaniolă Juan de Bourbon şi de fregata canadiană Toronto. Primele două nave vor intra în apele Mării Negre azi, celelalte două urmând să sosească în zonă la 6 septembrie.

Sursa ITAR-TASS a mai indicat că fregata franceză Dupuy de Lome, care se află în prezent în Marea Neagră, va părăsi regiunea la 5 septembrie.

În ultimele luni, în contextul situaţiei tensionate din Ucraina, în apele Mării Negre au venit mai multe nave de război dotate cu rachete şi echipamente de ultimă generaţie, precum distrugătoarele americane USS Donald Cook şi USS Truxtun, fregata americană USS Taylor şi fregatele franceze Dupleix şi Dupuy de Lome.

Potrivit Convenţiei de la Montreux din 1936, navele de război care aparţin statelor din afara regiunii Mării Negre pot staţiona în apele acestea pentru o perioadă care nu e mai mare de 21 de zile.

-------

Statele membre NATO vor discuta despre crearea unei noi infrastructuri de-a lungul graniţei estice a Alianţei cu ocazia summitului din Ţara Galilor, potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe Josh Earnest, citat ieri de RIA Novosti.

"Preşedintele, alături de membri ai echipei sale de securitate naţională, va călători în această săptămână pentru a discuta o serie de probleme ce vor analiza nevoile statelor membre NATO, inclusiv modalităţi de a răspunde războiului hibrid şi altor ameninţări asimetrice", a declarat Earnest pentru jurnalişti.

"Statele Unite ale Americii în cooperare cu aliaţii noştri intenţionează să sporească semnificativ disponibilitatea forţei de reacţie a NATO pentru a se asigura că Alianţa este pregătită să răspundă la timp ameninţărilor", a continuat el.

"Aceasta va presupune antrenamente, exerciţii şi discuţii cu privire la infrastructura necesară în ţările baltice, Polonia şi România şi alte state de la frontiera estică pentru a gestiona un context caracterizat de noi îngrijorări legate de intenţiile ruseşti", a explicat acesta.

Pe de altă parte, Josh Earnest a refuzat să comenteze cu privire la eventuala participare militară a SUA în cadrul forţelor de reacţie ale NATO.

"Nu am niciun anunţ de făcut referitor la trupele americane. Dar acest lucru se află pe agenda discuţiilor de la summit", a menţionat purtătorul de cuvânt.

Planurile legate de consolidarea şi modernizarea forţelor de reacţie ale NATO au suscitat îngrijorări în Rusia, care a privit cum Alianţa Nord-Atlantică s-a apropiat gradual de graniţele sale vestice de la debutul crizei ucrainene, notează RIA Novosti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb