SUA salută "leadershipul" României în regiune în ceea ce priveşte securitatea energetică

N.I.
Politică / 22 octombrie 2009

Washingtonul apreciază "leadershipul" pe care România îl demonstrează în eforturile de securizare energetică şi diversificare a surselor de energie în Europa, a declarat vicepreşedintele american Joe Biden după discuţiile purtate joi cu preşedintele Traian Băsescu.

"Am discutat şi despre securizarea energetică, despre rolul României în susţinerea şi dezvoltarea conductelor şi a altor coridoare energetice care vor aduce noi surse de energie în Europa. Este ceva foarte important acest lucru şi apreciem leadership-ul pe care îl demonstraţi", a declarat Joe Biden la Palatul Cotroceni.

La rândul său, preşedintele Băsescu a spus că în cadrul convorbirilor a fost abordată problema energiei, discuţiile axându-se atât pe proiectul terminalului de gaze lichefiate de la Constanţa - unde Statele Unite sunt implicate prin finanţarea studiului de fezabilitate -, cât şi despre proiectul PEOP, care vizează conducta de ţiţei Constanţa-Trieste.

La terminarea studiului finanţat de Trade Development Agency "vom trage concluziile care se impun", a spus preşedintele român, concluzia fiind că "terminalul de gaze lichefiate de la Constanţa rămâne un proiect comun".

Băsescu şi Biden consideră, de asemenea, o "prioritate" proiectul ce vizează conducta PEOP Constanţa-Trieste.

Proiectul Nabucco nu a fost menţionat explicit în declaraţiile celor doi preşedinţi, deşi România este o susţinătoare fermă a gazoductului. Statele Unite, susţinătoare la fel de ferme ale proiectului, şi-au nuanţat în ultimul timp poziţia pe această temă, subliniind că importantă este diversificarea surselor de energie.

România joacă deja un rol foarte important în regiunea Mării Negre prin susţinerea acordată Nabucco şi are potenţial pentru exploatarea de noi resurse energetice, declara, în urmă cu câteva săptămâni, într-un interviu pentru NewsIn, ambasadorul Richard Morningstar, trimisul special pe energie al preşedintelui Obama. Aşa-numitul Coridor Sudic, din care face parte Nabucco, este "doar o piesă într-un puzzle", spunea ambasadorul. Însă ca dependenţa să scadă, este nevoie şi de alte măsuri, este nevoie de eficientizarea consumului de energie, de interconectarea statelor membre UE, realizarea de terminale de gaz natural lichefiat (LNG), a arătat Morningstar.

În ceea ce priveşte relaţia cu Rusia, diplomatul american a explicat că, în viziunea Washingtonului, a sprijini diversificarea energetică nu este o politică împotriva Moscovei, iar administraţia Obama doreşte o cooperare cât mai amplă în domeniul energetic. Spre deosebire de administraţia Bush, Morningstar spunea că SUA "nu consideră South Stream ca fiind în detrimentul Nabucco" şi că proiectul dezvoltat de Gazprom împreună cu Eni s-ar putea materializa, deşi există probleme serioase legate de costuri şi de provenienţa gazului.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb