Statele Unite şi Japonia şi-au manifestat îngrijorarea faţă de ameninţarea "serioasă şi tot mai mare" pe care o reprezintă Coreea de Nord, care a lansat vineri o rachetă intercontinentală şi afirmă că poate să atingă teritoriul american, potrivit News.ro.
Într-o convorbire telefonică, preşedintele Trump şi premierul japonez Shinzo Abe şi-au exprimat acordul referitor la faptul că "Coreea de Nord reprezintă o ameninţare directă serioasă şi tot mai mare la adresa Statelor Unite, Japoniei, Coreei de Sud şi altor ţări apropiate sau mai îndepărtate", potrivit unui comunicat al Casei Albe. Cei doi şefi de stat s-au angajat să "sporească presiunea economică şi diplomatică" asupra Phenianului şi să "convingă alte ţări să facă la fel", conform comunicatului.
Donald Trump a avertizat sâmbătă că nu va mai permite Chinei, asupra căreia exercită presiunii să pună capăt ambiţiilor Coreei de Nord, "să nu mai facă nimic". Coreea de Nord a dat asigurări că va riposta în cazul provocărilor militare americane.
Ministerul nord-coreean de Externe a afirmat că testul de rachetă intercontinentală "este destinat să transmită un avertisment dur SUA", care îşi multiplică declaraţiile despre sancţiuni şi duce o campanie pentru a exercita presiuni asupra Phenianului.
Ambasadoarea ONU Nikki Haley consideră că ar fi "inutilă" o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate, fiindcă Phenianul nu încetează să încalce rezoluţiile ONU: "De fapt asta e mai rău ca orice altceva, pentru că transmite mesajul dictatorului nord-coreean potrivit căruia comunitatea internaţională este reticentă în a-l sfida".
SUA au lansat duminică, dintr-un avion cargo C-17, în spaţiul aerian al Oceanului Pacific, o rachetă care a fost interceptată cu succes de sistemul Terminal High Altitude Area Defense din Alaska, a anunţat Agenţia însărcinată cu lupta antirachetă.
Coreea de Sud a anunţat, după tirul nord-coreean, că va accelera desfăşurarea Thaad pe teritoriul său. Phenianul şi Beijingul au reacţionat, denunţând decizia. Thaad nu poate intercepta o rachetă balistică intercontinentală. Armata americană foloseşte un alt sistem: Ground-based Midcourse Defense, în Alaska şi California.