Secretarul de stat Antony Blinken a declarat luni că Statele Unite încă speră să poată coopera în unele probleme majore cu preşedintele chinez, care este pe cale să obţină un al treilea mandat, deşi China lui Xi Jinping este "mai agresivă" în prezent, transmite AFP, conform Agerpres.
Şeful diplomaţiei americane a citat în special lupta împotriva schimbărilor climatice şi problemele de sănătate într-o lume post-pandemică drept teme în care cele două ţări au interesul să colaboreze.
Sub conducerea lui Xi Jinping, China a devenit "mai represivă în interior, mai agresivă în străinătate", a spus Antony Blinken într-o prelegere la Universitatea Stanford din California."Şi, în multe cazuri, aceasta reprezintă o problemă pentru propriile noastre interese şi pentru valorile noastre". Însă relaţia dintre cele două mari puteri "păstrează aspecte de cooperare", a adăugat el."Unele din marile probleme pe care trebuie să încercăm să le rezolvăm sunt mult mai dificil de rezolvat dacă Statele Unite şi China nu cooperează" a spus Blinken, care a menţionat în special clima, sănătatea globală şi lupta împotriva traficului de droguri.
"Chiar dacă nu vor (să coopereze), există o cerere uriaşă din partea restului lumii", a insistat secretarul de stat american. Alte ţări "se aşteaptă să găsim modalităţi de a avansa împreună în aceste probleme pentru că le afectează la fel de mult ca pe noi".
Casa Albă a lansat miercuri "Strategia de securitate naţională", în care reafirmă priorităţile strategice ale preşedintelui Joe Biden. Documentul arată că Washingtonul intenţionează să se impună în faţa Chinei pe termen lung prin reconcilierea unei abordări concurenţiale cu un adversar care are "voinţa de a schimba ordinea internaţională", menţinând în acelaşi timp o logică a cooperării cu această ţară care rămâne cel mai mare partener comercial al SUA.
Cel de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist Chinez a început duminică şi urmează să reconfirme un al treilea mandat prezidenţial pentru Xi Jinping.
Beijingul "se opune categoric oricărei forme de hegemonie şi politici de putere, mentalităţii războiului rece, amestecului în treburile interne ale altor ţări şi practicii "standardelor duble", a explicat liderul chinez în deschiderea evenimentului, o aluzie clară la SUA, care nu a fost menţionată explicit.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.10.2022, 08:50)
Atitudinea Chinei corespunde ,,demonizarii''ei de catre alte state...
2. SUA spera.. !
(mesaj trimis de anonim în data de 18.10.2022, 09:04)
SUA spera.. !
Are vreo importanta (sau a avut vreodata) in poiltica internationala ce spera unul sau altul?
Asa spera si Ciolacu sa avem o iarna mai blanda, sa nu ne gaseasca COVIDu in spatii neincalzite si cu frigiderele goale.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.10.2022, 09:40)
Dupa ce provoaca China tot timpul cu Taiwanul,
USA eticheteaza pe chinezi cu "agresivitatea",
penibil
4. Titlu
(mesaj trimis de Protaru în data de 18.10.2022, 13:36)
Pentru americani esti agresiv atunci cand nu accepti sa te subordonezi.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.10.2022, 21:54)
Ipocrizie maximă.