Subscrieri de 58 milioane de lei la majorarea capitalului "Cemacon"

Ziarul BURSA #Companii / 16 iulie 2015

Subscrieri de 58 milioane de lei la majorarea capitalului "Cemacon"

Fondul BOF anunţase, din martie, că va converti în acţiuni creanţa de 58 de milioane

Acţionarii "Cemacon" (CEON) au făcut subscrieri de 58,03 milioane de lei la majorarea de capital a companiei, dintre care 3,17 milioane lei ca parte a capitalului social, iar diferenţa ca primă de capital, conform unui raport transmis Bursei de Valori Bucureşti.

În cadrul etapei a doua a majorării, încheiată pe 10 iulie, subscrierea s-a putut face inclusiv prin conversia creanţelor în acţiuni, preţul de subscriere fiind de 1,8249 lei/unitate.

Fondul Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief (BOF) a anunţat, încă din martie, că îşi va converti în acţiuni întreaga creanţă faţă de producătorul de cărămizi "Cemacon", în valoare de 58 de milioane de lei (aproximativ 12 milioane de euro).

Acţionarii producătorului de cărămizi au aprobat, la finalul anului trecut, o nouă majorare de capital, cu 8,21 milioane de lei, dar şi restructurarea datoriilor faţă de BCR.

Astfel, subscrierile la majorarea de capital reprezintă 38,68% din oferta companiei.

Conversia creanţei face parte dintr-un acord de restructurare a datoriilor Cemacon către Banca Comercială Română, prin care BOF, controlat de Erste (80%) şi de Florin Pogonaru, a preluat 12 milioane euro din datoria companiei către bancă.

În urma înţelegerii din noiembrie 2013 dintre acţionarii companiei - KJK Fund II, SC Consultanţă Andrei & Andrei, SSIF Broker şi Casa de Insolvenţă Transilvania - cu Banca Comercială Română, producătorul de cărămizi a anunţat, în luna februarie 2014, externalizarea datoriei de 12 milioane de euro către BOF.

Acţionarii au decis în decembrie 2014 ca firma Cemacon Real Estate, afiliată societăţii, să preia datorii de 5 milioane de euro către BCR, urmând ca datoria societăţii către BCR să fie redusă la 13 milioane de euro şi denominată în lei, cu rambursare în nouă ani, începând din mai 2015.

După restructurarea datoriilor de peste 33 milioane de euro ale Cemacon Cluj, BCR rămâne cu un credit total de 18 milioane de euro.

Într-un interviu recent, Tomas Spurny, preşedintele BCR, a relatat circumstanţele înţelegerii cu "Cemacon": "Acţionarii de la Cemacon au venit la noi şi ne-au spus că firma are datorii foarte mari şi nu poate supravieţui. Ne-au întrebat dacă am fi de acord să transformăm o parte din datorie în acţiuni. Am încheiat un acord cu societatea clujeană în vara lui 2013, am realizat o evaluare şi am decis să convertim 15 sau 17 milioane de euro în acţiuni şi să salvăm compania. Asta e povestea! (...) Nu sunt mulţumit, pentru că pentru bancă a fost foarte dureros să facă asta. Totuşi, în alte cazuri, banca a pierdut practic toţi banii, de exemplu la Romstrade.

Pot să mă gândesc la aproximativ 20 de alte cazuri unde proprietarilor nu le păsa de companie, nu le păsa de oamenii pe care îi aveau angajaţi, ci se gândeau la alte lucruri.

La Cemacon am făcut lucrul corect, am salvat societatea, locurile de muncă, am salvat o parte din economie. Suntem mulţumiţi? Sigur că nu".

Cemacon a raportat la finalul anului 2014 o cifră de afaceri brută de 60,2 milioane de lei, în creştere cu 25% faţă de anul precedent şi un profit operaţional de 11,6 milioane lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb