Economia Suediei, ţară care a evitat starea de alertă în timpul pandemiei de coronavirus, a scăzut cu 8,6% în intervalul aprilie-iunie, comparativ cu primele trei luni ale anului, conform BBC.
Informaţiile oferite de Biroul de Statistică suedez arată că ţara nordică a înregistrat o scădere economică mai blândă faţă de ţările care au luat măsuri mai stricte.
Cu toate acestea, scăderea trimestrială de 8,6% a fost cea mai mare suferită de economia suedeză în ultimii 40 de ani.
Uniunea Europeană a anunţat o contracţie de 11,9% în al doilea trimestru, iar la nivel individual ţările au fost şi mai afectate. Spania a avut o scădere de 18,5%, Franţa a scăzut cu 13,8%, iar Italia cu 12,4%.
"Scăderea PIB este cea mai mare înregistrată într-un singur trimestru începând cu perioada 1980", a comunicat Biroul suedez de Statistică.
"Este, aşa cum ne aşteptam, o scădere dramatică. Însă în comparaţie cu alte ţări, situaţia este mult mai bună, spre exemplu, în comparaţie cu Europa de Sud" a declarat analistul-şef al băncii Nordea, Torbjorn Isaksson.
Suedia s-a bazat în principal pe distanţarea socială voluntară încă de la începutul pandemiei, dar şi pe munca de acasa când a fost posibilă şi evitarea mijloacelor de transport în comun.
Deşi majoritatea activităţilor economice din Suedia au continuat să se deruleze, economia ţării este dependentă de exporturi, iar scăderea cererii a avut un efect puternic.
Cu toate acestea, Suedia nu a intrat în recesiune, pentru că în primul trimestru a înregistrat o creştere de 0,1%. Se consideră a fi în recesiune o economie care are cel puţin două trimestre consecutive de scădere.
Prognozele estimează că Suedia va încheia anul cu o scădere economică de 5%, similară cu celelalte ţări din Scandinavia, dar mai mică decât cea a Italiei, Spaniei sau Marii Britanii.