Suedia anunţă că nu exclude aderarea la NATO

G.B
Internaţional / 31 martie 2022

Suedia anunţă că nu exclude aderarea la NATO

Şefa guvernului suedez, Magdalena Andersson, a declarat că ţara sa "nu exclude" o candidatură de aderare la NATO ca o consecinţă a invaziei ruse în Ucraina, după ce îşi exprimase până acum opţiunea de a vedea Suedia rămânând în afara alianţelor militare, potrivit digi24.ro.

"Nu exclud în niciun fel aderarea la NATO", a afirmat ea într-un interviu acordat televiziunii publice SVT, citat de AFP. "Vreau ca noi să facem o analiză aprofundată a posibilităţilor pe care le avem în această situaţie, ameninţările şi riscurile asociate pentru a lua cea mai bună decizie pentru Suedia", a declarat lidera social-democrată.

Suedia nu este membră NATO şi este oficial nealiniată militar, chiar dacă ea este parteneră a Alianţei Nord-Atlantice şi a abandonat linia de neutralitate strictă după sfârşitul Războiului rece.

În ziua în care Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie, Magdalena Andersson respinsese ideea aderării la NATO, afirmând că "într-o astfel de situaţie este crucial ca linia Suediei în politica sa de securitate să rămână neschimbată".

La 8 martie, ea intrase într-o polemică chiar, afirmând că o candidatură suedeză ar risca să "destabilizeze" securitatea în nordul Europei. Moscova este foarte ostilă intrării Suediei şi a Finlandei în Alianţa Nord-Atlantică.

Sondajele arată că mare parte din populaţia Suediei este de acord cu alăturarea ţării la NATO

În Suedia, războiul din Ucraina a provocat un salt spectaculos în favoarea aderării, cu aproape 50% din populaţie pronunţându-se pentru alăturarea la NATO, potrivit mai multor sondaje apărute de la începutul lunii martie. Procentul celor care se opun a scăzut la 25-30%.

"Este un lucru la care se gândesc mulţi suedezi în acest moment şi eu mă gândesc la fel de mult", a explicat Andersson.

Problema se anunţă drept unul din marile subiecte ale campaniei pentru viitoarele alegeri legislative din 11 septembrie.

Conservatorul Ulf Kristersson, aflat în fruntea opoziţiei de dreapta, şi-a anunţat intenţia de a depune o candidatură la aderare dacă obţine o majoritate în parlament. Democraţii Suediei (SD), partid de extrema dreaptă, s-au declarat deschişi faţă de aderarea ţării la NATO.

Partidul social-democrat al Magdalenei Andersson s-a opus în trecut aderării la Alianţa Nord-Atlantică.

Însă dacă interesul Suediei este să nu mai rămână în afara alianţelor militare, în mod "natural" premierul va exercita presiuni pentru schimbarea liniei partidului său, a afirmat ea miercuri.

Războiul din Ucraina a suscitat de asemenea o importantă dezbatere asupra NATO în Finlanda vecină, unde o revizuire strategică este în curs în vederea unei posibile dezbateri naţionale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Si iata cum se leaga fake newsul cu avioanele rusesti inarmate nuclear care ar fi traversat granita. Avioanele au zburat in interiorul Rusiei dar povestea natoistilor este ca ele au trecut un minut in Suedia si si-au aratat bilele..... adica armele nucleare.... ca si cum cineva poate vedea si distinge capul unei rachete dintr-un avion.

    Ce manipulare nesimtita. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb