Şueto pesedisto-liberală

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Politică / 21 octombrie 2005

Zîmbete largi şi cordialitate maximă au încercat să afişeze reprezentanţii PSD şi PNL, în dezbaterea de miercuri seara care lăsa impresia că politicienii sînt o mare familie unde există doar diferenţe de rudenie. "Prietenii ştiu de ce!".

Nici cînd a venit vorba de susţinerea unui Parlament cu una sau două camere, părerile nu au fost categorice. Bogdan Niculescu Duvăz, deputat PSD, susţinător al Parlamentului bicameral, a fost totuşi de acord că un Parlament cu două camere cheltuie prea mult prin numărul mare de parlamentari. Însă, pe de altă parte, ţara noas-tră nu are o suprareprezentare a cetăţenilor în Parlament (70.000 cetăţeni reprezentaţi de un deputat şi 160.000 de un senator). Concluzia domniei sale este relevantă: "Nu este important dacă avem un Parlament bicameral sau unicameral în privinţa vitezei de adoptare a legilor, din moment ce sistemul unicameral presupune un sistem mai complicat de adoptare a legilor decît în două camere".

Punctul de vedere al domnului Duvăz este marcat însă de propria confuzie: "Am dubii în legătură cu părerile mele", a recunoscut deputatul PSD.

Aceleaşi preferinţe din categoria "să se restructureze dar să nu se schimbe nimic", le-a avut şi Bogdan Olteanu, ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, susţinător al bicameralismului. Acesta a reclamat proasta administrare a fondurilor Parlamentului care se duc în investiţii inutile şi în susţinerea unei structuri administrative mult prea numeroase. Cu alte cuvinte, nu parlamentarii sînt mulţi, ci electricienii din Palatul Parlamentului.

Comentariile lui Mircea Geoa-nă, preşedintele PSD, desprinse parcă dintr-un discurs electoral, au incriminat cu tărie lipsa de eficienţă a parlamentului bicameral şi proasta calitate a parlamentarilor. Amintind de "ţara noastră tînără" şi "destinul istoric al ei", Mircea Geoană a propus dezbaterea publică înainte de consultarea prin referendum a populaţiei în privinţa Parlamentului unicameral, aşa cum a solicitat preşedintele Traian Basescu.

Necesitatea de profesionalizare a clasei politice, transparenţa asigurată de televizarea dezbaterilor parlamentare şi a celor din comisiile parlamentare nu sînt decît proiecte discutate "la o bere". Aşa cum au afirmat şi invitaţii serii de miercuri, care "au venit şi au plecat cu păreri diferite", elitele politice vor continua să mimeze interesul ţării, chiar dacă tocmai de acest lucru se declara îngrijorat Mircea Geoană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb