• Valoarea tranzacţiilor cu mari proprietăţi a ajuns la circa 2 miliarde de euro
Volumul total al investiţiilor imobiliare din 2007 a atins nivelul record de 2,2 miliarde de euro (inclusiv tranzacţiile tip forward-sale), a anunţat, ieri, compania "Jones Lang LaSalle". Această valoare a tranzacţiilor plasează România pe locul III în Europa Centrală şi de Est. Investiţiile au crescut cu 144% faţă de anul 2006, arată un studiu al "Jones Lang LaSalle".
Şi conducerea "DTZ Echinox" a dat, ieri, publicităţii un studiu în care estimează că piaţa tranzacţiilor investiţionale cu proprietăţi a atins, în 2007, cifra record de 1,7 miliarde de euro, dublă faţă de cea înregistrată în 2006. Româ-nia continuă să ofere cele mai importante randamente ale investiţiilor imobiliare din regiune. Astfel, în 2007, media ratelor de recuperare a investiţiilor pe birouri şi retail a fost de circa 6%. Piaţa spaţiilor indus-triale a oferit randamente de circa 7,5%.
Potrivit "Jones Lang LaSalle", circa 49% din total reprezintă tranzacţii pe piaţa spaţiilor comerciale, 34% pe piaţa birourilor, 8% pe piaţa de spaţii logistice, iar restul de 8% pe piaţa hotelieră. Dacă în prima jumătate a lui 2007 investiţiile au fost dominate de capitalul austriac, în a doua jumătate sursele de provenienţă a capitalului au fost mai diversificate. Este vorba despre tranzacţii efectuate de "AEW Europe" Franţa, "Degi" Germania şi ING Olanda.
Cele mai importante tranzacţii de pe piaţa birourilor din 2007 includ achiziţia America House de către "AEW Europe" pentru 120 milioane de euro. "Degi" a cumpărat trei clădiri la preţul de 106 milioane de euro, iar "Immoeast" a achiziţionat "S-Park" cu 101 milioane de euro.
Printre cele mai importante tranzacţii de pe piaţa spaţiilor comerciale se numără achiziţionarea "Polus Center Constanţa" la preţul de 185 milioane de euro. Pe piaţa spaţiilor logistice, cele mai mari tranzacţii includ vânzarea Parcului Industrial A1 dezvoltat de "Cefin" şi cumpărat de "Valad" pentru 70 milioane de euro şi a parcului logistic Cefin Arad achiziţionat de "Europolis" cu 34 milioane de euro.
Cele mai mari tranzacţii realizate în 2007 sunt, conform studiului "DTZ", achiziţia de către "Immoeast" a unui portofoliu naţional de spaţii industriale (300 milioane de euro), cumpărarea, tot de către "Immoeast", a "Polus Center Constanţa" cu 185 milioane de euro şi achiziţia de către "GE Real Estate" a "Olympian Logistic Parc" cu 175 milioane de euro.
Studiul "Jones Lang LaSalle" mai arată că a crescut costul finanţării pentru astfel de tranzacţii, marjele de dobândă urcând cu 40-65 de puncte de bază, iar gradul de îndatorare acceptat de bănci a coborât la 65-75% din valoarea proiectelor. În aceste condiţii, băncile au început să favorizeze în special co-finanţări pentru tranzacţiile ce depăşesc 100 milioane de euro. Specialiştii "Jones Lang LaSalle mai susţin că majorarea costurilor de finanţare şi numărul mic de cumpărători cu grad de îndatorare ridicat arată o piaţă cu investitori mai selectivi.