SUPLIMENT HR "Efervescenţa cu care s-au făcut angajări în 2022 s-a temperat în acest an"

Ziarul BURSA #Companii #Resurse Umane / 24 noiembrie 2023

"Efervescenţa cu care s-au făcut angajări în 2022 s-a temperat în acest an"

(Interviu cu Bogdan Badea, CEO eJobs România)

Recrutarea s-a transformat într-un proces extrem de strategic, care necesită tactici şi mecanisme nu doar din zona de HR, ci şi din zona de marketing, digital sau PR

Companiile au început să fie mai prudente anul acesta, în privinţa extinderilor de echipe şi a creşterilor salariale, pe fondul incertitudinii economice, ne-a declarat domnul Bogdan Badea, CEO eJobs România, menţionând că, în 2023, cele mai căutate domenii au fost retail, servicii, call center/ BPO, IT/telecom, financiar/bancar şi turism.

Reporter: Care au fost tendinţele de pe piaţa de recrutare a personalului în 2023 şi ce previziuni aveţi pentru anii viitori?

Bogdan Badea: 2023 a fost un an în care s-a temperat efervescenţa cu care s-au făcut angajări în 2022. Companiile au început să fie mai prudente şi în privinţa extinderilor de echipe, şi a creşterilor salariale. Incertitudinea economică şi-a spus cuvântul, fără, însă, a lăsa loc panicii.

Companiile au continuat să angajeze - au fost peste 300.000 de joburi noi postate de la începutul anului şi până acum. Pentru acestea, s-au înregistrat 8,5 milioane de aplicări.

Reporter: Cum a evoluat piaţa de recrutare online după pandemie şi care sunt provocările actuale?

Bogdan Badea: Piaţa de recrutare online a cunoscut creşteri importante post-pandemie şi mai ales post-2020, un an care a fost foarte greu pentru mai toate business-urile. Din 2021, însă, au reînceput creşterile, iar 2022 a fost cel mai bun an de până acum, cu peste 420.000 de joburi noi scoase în piaţă şi aproximativ un milion de aplicări în fiecare lună.

Provocările cele mai importante în acest moment sunt legate de o supra-personalizare a abordării în ceea ce priveşte atragerea de candidaţi. Recrutarea s-a transformat acum într-un proces extrem de strategic, care necesită tactici şi mecanisme nu doar din zona de HR, ci şi din zona de marketing, digital sau PR. Este extrem de important să te duci către fiecare nişă de candidaţi ţintit, în locurile şi pe canalele pe care îşi petrec cel mai mult timp, dar şi cu mesaje diferite.

"Oamenii îşi doresc flexibilitate, au nevoie să se simtă stăpâni pe propriul timp"

Reporter: Cum evoluează cerinţele unei persoane ce caută un loc de muncă?

Bogdan Badea: La patru ani de la implementarea conceptului de muncă remote în România, vedem un ataşament din ce în ce mai crescut faţă de acest mod de a munci. Nu la fel de dornici sunt şi angajatorii în a-l oferi. Dacă aproximativ 5% din totalul de joburi postate sunt remote, procentul aplicărilor pentru aceste locuri de muncă a ajuns la 14,5% din total.

Deci, oamenii îşi doresc flexibilitate din acest punct de vedere, au nevoie să se simtă stăpâni pe propriul timp. Cer, totodată, să aibă un plan de carieră şi să vadă oportunităţi reale de creştere, dar şi pachete de beneficii personalizate.

Foarte mult îşi mai doresc o politică salarială care presupune ajustări anuale la nivelul inflaţiei.

Reporter: Care este nivelul de competitivitate de pe piaţa muncii, în acest moment?

Bogdan Badea: Există un nivel ridicat de competiţie, atât între angajatori, care, pe anumite domenii şi anumite poziţii, se luptă pentru atragerea candidaţilor potriviţi, dar şi între candidaţi pentru că, aşa cum spuneam, 2023 a fost mai degrabă un an al angajatorilor.

Reporter: Care sunt cele mai căutate domenii în prezent? Există o scădere a interesului pentru anumite sectoare?

Bogdan Badea: Domeniile care au atras cele mai multe aplicări în 2023 au fost retail, servicii, call center/ BPO, IT/telecom, financiar/bancar şi turism.

"Cel mai greu, în acest moment, se acoperă posturile de specialişti"

Reporter: Care sunt posturile cel mai greu de acoperit?

Bogdan Badea: Cel mai greu, în acest moment, se acoperă posturile de specialişti. Asta şi pentru că în 2023 au fost categoria profesională pe care am văzut-o cea mai reticentă în a-şi schimba jobul. Sondează piaţa, însă au nevoie de multe argumente pentru a fi convinşi să facă o mişcare.

Reporter: Cât de solicitată mai este munca remote, respectiv cea hibrid?

Bogdan Badea: Este foarte solicitată, mai solicitată decât anul trecut. Aproximativ 1,3 milioane de aplicări au fost făcute anul acesta pentru joburile remote. Asta înseamnă 14,5% din total.

Reporter: Ce repercusiuni au noile modificări fiscale pe piaţa muncii? Cum au răspuns angajatorii la aceste măsuri? Se observă o reticenţă la angajare în anumite domenii?

Bogdan Badea: Încă nu se observă o scădere a numărului de joburi ca urmare a modificărilor fiscale, însă, cu siguranţă, angajatorii iau acest element în calcul atunci când îşi construiesc strategia şi nevoia de recrutare pentru anul viitor.

Reporter: Cât de importantă este predictibilitatea fiscală pe piaţa muncii?

Bogdan Badea: Extrem de importantă, mai ales în condiţiile în care este bine ştiut faptul că România este una dintre ţările cu cel mai ridicat nivel de impozitare a salariilor. Acestea reprezintă realmente o povară serioasă pe umerii angajatorilor.

Reporter: Cum s-au adaptat angajatorii la cerinţele tot mai extinse privind beneficiile extrasalariale?

Bogdan Badea: Angajaţii nu vor neapărat mai multe beneficii, ci mai personalizate. Astfel, angajatorii au început să sondeze anual sau o dată la şase luni pentru a afla care sunt dorinţele angajaţilor şi încearcă să se adapteze. De multe ori, asta înseamnă să elimine beneficiile care erau puţin sau deloc folosite, dar să le înlocuiască cu altele, noi, dar foarte dorite de angajaţi.

"Inteligenţa Artificială în procesul de recrutare poate fi un ajutor foarte util, dar şi o capcană"

Reporter: Cum vedeţi Inteligenţa Artificială în procesul de recrutare?

Bogdan Badea: Poate fi un ajutor foarte util şi deja companiile o folosesc cu succes pentru a-şi eficientiza procesele, însă poate deveni şi o capcană. Spre exemplu, dacă toată lumea va folosi inteligenţa artificială în redactarea anunţurilor de angajare, va deveni foarte greu să te diferenţiezi în vreun fel de competiţie.

Reporter: Cum percep angajaţii expansiunea Inteligenţei Artificiale? O consideră o ameninţare?

Bogdan Badea: Există o preocupare în acest sens, în special pe segmentul de vârstă 45+ şi poate acesta va fi un pas bun în direcţia înţelegerii faptului că este nevoie de pregătire permanentă. Sunt, însă, şi profesii în care angajaţii sunt conştienţi că va fi mereu nevoie de aportul uman.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb