SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII Cerere crescută pentru serviciile oftalmologice

Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 14 martie

Cerere crescută pentru serviciile oftalmologice

(Interviu cu Dr. Călin Ciubotaru, cofondator Infosan)

Reporter: Cum s-a schimbat piaţa de oftalmologie din România în cei 22 de ani de activitate a Spitalului Infosan?

Călin Ciubotaru: Acum 22 de ani, când am început activitatea Infosan, se ştiau mult mai puţine lucruri legate de oftalmologie, în general, iar despre oftalmopediatrie, care este specializarea noastră, cu atât mai puţin. Existau mult mai puţine modalităţi cu ajutorul cărora să putem să identificăm problemele, iar specialiştii pentru afecţiunile de vedere ale copiilor erau şi ei aproape inexistenţi. Infosan a crescut însă odată cu piaţa, am adoptat în permanenţă cele mai noi tehnologii şi am investit în formarea cadrelor medicale specializate pentru a trata cât mai eficient problemele de vedere ale adulţilor şi ale copiilor, în special. Ne bucurăm că am reuşit dintr-un simplu cabinet să ne dezvoltăm şi să devenim astăzi primul şi singurul spital privat de oftalmopediatrie din ţară. Astăzi, reuşim să punem la dispoziţia pacienţilor noştri cei mai buni medici de pe această nişă şi să oferim acces la soluţii inovatoare de tratament.

Reporter: Care au fost cele mai semnificative transformări sau evoluţii în domeniu?

Călin Ciubotaru: Avansul tehnologic şi dezvoltarea tratamentelor au fost cu siguranţă printre factorii principali care au contribuit la transformarea industriei medicale. Tehnologia medicală a avansat considerabil în domeniul oftalmologiei, oferind echipamente şi instrumente mai precise şi mai eficiente pentru diagnostic şi tratament. Aparatura medicală modernă utilizată în spitalul Infosan a permis o îmbunătăţire semnificativă a calităţii serviciilor oferite. În acelaşi timp, intervenţiile chirurgicale minim invazive, terapii cu laser şi terapii medicamentoase inovatoare, precum şi dezvoltarea diferitelor tipuri de lentile au adus, de asemenea, schimbări în oftalmopediatrie. În acelaşi timp, am fost şi continuăm să fim martorii unui grad de conştientizare a importanţei sănătăţii în creştere. Oamenii au început să fie mai atenţi la problemele de sănătate, ceea ce a dus la o cerere de servicii oftalmologice şi consultări periodice pentru prevenţie.

În acelaşi timp, spitalul Infosan a implementat programe de formare şi dezvoltare profesională pentru specialişti în oftalmopediatrie, contribuind astfel la creşterea numărului de medici specialişti şi la îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite în acest domeniu.

"Din păcate, nu există un program de oftalmopediatrie pentru viitorii medici"

Reporter: Care sunt principalele provocări cu care vă confruntaţi în recrutarea şi păstrarea specialiştilor în domeniul oftalmopediatriei?

Călin Ciubotaru: Din păcate, nu există un program de oftalmopediatrie pentru viitorii medici. La finalul rezidenţiatului tinerii specialişti nu au experienţă în oftalmopediatrie, ceea ce pune automat presiune pe noi pentru formarea lor.

Reporter: Ce măsuri aţi luat pentru a vă asigura că puteţi oferi servicii oftalmopediatrice de calitate în contextul deficitului de specialişti în domeniu?

Călin Ciubotaru: Am dezvoltat un program intern prin care oferim şansa medicilor să se înscrie într-un program de formare post rezidenţiat sub supravegherea directă a celor mai buni specialişti în oftalmopediatrie. În cadrul echipei, există o comunicare foarte bună şi deschidere spre mentorat. Medici supraspecializaţi în diverse ra­muri ale oftalmologiei şi oftalmopediatriei împărtăşesc experitza acumulată cu restul echipei. Organizăm întâlniri săptămânale în care se discută cazuri concrete şi deosebite, cu fiecare medic pe zona lui de expertiză. În acelaşi timp, punem la dispoziţia echipei medicale resurse online video pentru a avea acces facil la informaţii şi cazuri deosebite explicate.

Reporter: Cum vedeţi evoluţia continuă a tehnologiei şi a tratamentelor în oftalmopediatrie şi cum vă adaptaţi la aceste schimbări?

Călin Ciubotaru: Tehnologia aduce cu siguranţă multe beneficii, însă este extrem de important să ştim să o dozăm. Ecranele digitate şi timpul redus petrecut afară, la lumină naturală, afectează ochii copiilor, care au nevoie de o atenţie mult mai mare decât în trecut. În paralel cu această nevoie, tot mai mulţi cercetători caută soluţii pentru a îmbunătăţi şi a eficientiza tratamentele în oftlamopediatrie. De exemplu, în ultimii ani au apărut lentile pentru ochelari care să asigure că miopia copilului nu creşte şi rămâne la valori normale, aceste lentile având rezultate foarte bune. Îmbrăţişăm rapid orice evoluţie tehnologică ce vine în sprijinul diagnosticării şi tratării pacienţilor noştri, deoarece dorim să le oferim în mod constant varianta de tratament de top în cazul afecţiunilor oftalmologice.

Reporter: Care sunt planurile de extindere a spitalului Infosan în viitor? Aveţi în vedere deschiderea de noi clinici sau colaborări cu alte instituţii medicale?

Călin Ciubotaru: Pe fondul cererilor tot mai numeroase pentru serviciile de oftalmopediatrie ne dorim ca anul acesta să facem un nou pas, mai exact ne propunem ca până la finalul anului să deschidem o nouă clinică de oftalmopediatrie în Bucureşti, în zona Iancului-Vatra Luminoasă. Valoarea investiţiei se ridică la un milion de euro, potrivit estimărilor noastre. Ne dorim ca prin acest nou punct de lucru să contribuim la creşterea accesibilităţii serviciilor oftalmopediatrice şi la acoperirea nevoilor pacienţilor.

"Este important ca minim două ore pe zi să fie petrecute în aer liber pentru o dezvoltare normală a vederii"

Reporter: Care sunt principalele lucruri care ne afectează sănătatea ochilor în contextul actual?

Călin Ciubotaru: Lipsa unui program adecvat de prevenţie şi a controalelor oftalmologice regulate la copii poate duce la întârzierea diagnosticării şi tratării afecţiunilor oftalmologice, inclusiv a celor care pot duce la orbire. Medicii pediatri ar trebui să trimită obligatoriu copilul încă de la vârsta de 1 an, chiar dacă în aparenţă este sănătos pentru un control al vederii de către un specialist, apoi la vârsta de 2 ani şi ulterior conform recomandărilor primite din partea medicului oftlamopediatru. Un alt factor care ne poate afecta vederea este lipsa timpului petrecut în aer liber, la lumină naturală. Este important ca minim două ore pe zi să fie petrecute în aer liber pentru o dezvoltare normală a vederii. În plus, esenţială este şi purtarea de ochelari cu protecţie UV dacă soarele este puternic - la mare, vara sau iarna, când este zăpadă.

Există însă şi o componentă ereditară. Dacă părinţii noştri au avut dioptrii sau diverse afecţiuni oftalmologice este un risc foarte mare ca şi copilul să le moştenească. În cazul acesta, copilul trebuie urmărit mult mai atent de oftlamopediatru pentru a-i asigura o vedere cât mai bună la maturitate.

Reporter: Cum puteţi contribui la conştientizarea şi prevenirea acestor probleme?

Călin Ciubotaru: Spitalul Infosan a lansat o iniţiativă proprie prin care desfăşoară gratuit activităţi de screening oftalmologic în grădiniţe, pentru a identifica potenţiale probleme de vedere la copii şi a recomanda investigaţii suplimentare şi tratament, acolo unde este necesar. Ne-am propus ca în primele şase luni ale anului curent să ajungem la 10.000 de copii. În prezent, acest proiect se desfăşoară în Capitală, dar căutăm parteneri şi colaboratori pentru a putea ajunge în întreaga zonă de sud a ţării.

În acelaşi timp, încercăm să avem o colaborare cât mai strânsă cu medicii pediatri şi îi încurajăm pe aceştia să trimită obligatoriu copiii sănătoşi la un control oftalmopediatric la vârsta de 1 an, 2 ani şi ulterior, conform recomandărilor medicale ale unui oftalmopediatru. Astfel, putem diagnostica precoce problemele de vedere şi să intervenim în stadii incipiente, mai ales în cazuri de orbire care pot fi prevenite.

Reporter: Cum vedeţi rolul spitalului Infosan în promovarea sănătăţii vizuale şi îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor din România?

Călin Ciubotaru: Rolul Infosan este determinant în creşterea calităţii vederii, principala sursă de informaţii asupra mediului înconjurător, pentru copiii de astăzi şi adulţii de mâine. Ne propunem să contribuim semnificativ la eliminarea cauzelor de orbire prevenibilă din ţara noastră şi rămânem un jucător activ, cu acţiuni şi iniţiative menite să schimbe societatea în care trăim.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb