SUPLIMENT RETAIL "Consumatorii şi-au schimbat semnificativ comportamentul privind achiziţionarea produselor din străinătate"

Ziarul BURSA #Companii #Comerţ / 25 iunie

"Consumatorii şi-au schimbat semnificativ comportamentul privind achiziţionarea produselor din străinătate"

(Interviu cu Alexandr Jeleascov, Managing Director Packeta Romania)

Anul 2023 a adus schimbări semnificative în comportamentul consumatorilor români în privinţa achiziţionării produselor din străinătate, ne-a spus Alexandr Jeleas­cov, Managing Director Packeta Romania. În contrast cu perioada anterioară, când opţiunile de cumpărături ale româ­nilor se concentrau, în principal, asupra magazinelor online sau pieţelor din Europa, în prezent românii plasează comenzi semnificative, de ordinul zecilor de mii pe zi, în marketplace-urile din Asia, în special din China, influenţaţi de preţurile mai atractive, gama variată de produse, disponibilitatea stocurilor şi rapiditatea livrărilor, ne-a precizat acesta, în cadrul unui interviu.

Reporter: Cum apreciaţi evoluţia pieţei de profil?

Alexandr Jeleascov: În 2023, piaţa de curierat din România a continuat să crească într-un ritm constant, susţinută de investiţii semnificative în tehnologie, extinderea reţelelor de lockere şi extinderea serviciilor internaţionale. Comerţul electronic a jucat un rol esenţial în această expansiune. De asemenea, optimizarea proceselor de livrare şi diversificarea opţiunilor, precum punctele pick-up pentru expedierea, ridicarea sau returul coletelor, livrarea la adresa clientului şi utilizarea lockerelor adaptate preferinţelor clienţilor, au contribuit semnificativ la această creştere.

Reporter: Cum caracterizaţi retailul românesc?

Alexandr Jeleascov: Sectorul de retail, cu accent pe comerţul online, a cunoscut o creştere rapidă încă din timpul pandemiei. Această perioadă a fost un catalizator pentru apariţia unor noi servicii, pentru investiţii rapide în îmbunătăţirea celor existente şi în tehnologie, în vederea satisfacerii nevoilor crescute ale clienţilor. Packeta este un partener logistic pentru magazinele online, adaptându-se la schimbările rapide şi contribuind la eficienţa lanţului de aprovizionare, atât la nivel local, cât şi la nivel internaţional. Oferă o gamă largă de soluţii de livrare şi retur, modalităţi de plată etc., adaptate preferinţelor clienţilor.

Trendul este unul în continuă creştere pentru acest sector, odată cu intrarea pe piaţa locală a mai multor branduri internaţionale, platforme de magazine online şi marketplace-uri, dar şi odată cu creşterea numărului de magazine online locale care şi-au extins aria de livrare la nivel european.

Reporter: Comandă oamenii mai mult sau mai puţin ca în anii anteriori prin curier? 

Alexandr Jeleascov: Anul 2023 a adus schimbări semnificative în comportamentul consumatorilor români în privinţa achiziţionării produselor din străinătate. În contrast cu perioada anterioară, când opţiunile de cumpără­turi ale românilor se concentrau, în principal, asupra magazinelor online sau pieţelor din Europa, în prezent românii plasează comenzi semnificative, de ordinul zecilor de mii pe zi, în marketplace-urile din Asia, în special din China, influenţaţi de preţurile mai atractive, gama variată de produse, dis­ponibilitatea stocurilor şi rapiditatea livrărilor.

Reporter: Care este valoarea pieţei de profil?

Alexandr Jeleascov: Conform raportului GPeC E-Commerce România 2023, valoarea cumpărăturilor online a atins 7 miliarde euro, înregistrând o creştere de aproximativ 10% faţă de anul 2022 (6,3 miliarde de euro).

Reporter: Cum apreciaţi concurenţa din sector?

Alexandr Jeleascov: Sectorul curieratului se remarcă printr-o concurenţă intensă, cu numeroşi competi­tori, atât pe plan local, cât şi internaţional. Clienţii îşi evaluează opţiunile pe baza preţurilor, calităţii serviciilor, diversităţii ofertelor şi accesibilităţii. În cazul Packeta, analiza unei pieţe dinamice şi competitive ne permite să înţelegem mai bine preferinţele clienţilor, astfel încât să îmbunătăţim constant oferta noastră şi să inovam pentru a furniza servicii de livrare de înaltă calitate.

Reporter: Care este strategia firmelor de curierat, în general, şi a companiei pe care o reprezentaţi, în particular, pentru a face faţă noilor provocări din piaţă?

Alexandr Jeleascov: Strategiile firmelor de curierat se concentrează pe îmbunătăţirea eficienţei operaţionale, reducerea costurilor şi creşterea calităţii serviciilor pentru a rămâne competitive. Mulţi jucători din industrie investesc în dezvoltarea tehnologică şi inovarea serviciilor pentru a se diferenţia de concurenţă şi a răspunde nevoilor în schimbare ale clienţilor.

Adaptarea rapidă la context şi îmbunătăţirea continuă a serviciilor au fost esenţiale pentru a face faţă provocărilor din piaţă. De exemplu, Packeta se axea­ză pe extinderea reţelei de distribuţie şi crearea de parteneriate solide, oferind soluţii de livrare personalizate. De asemenea, dezvoltă servicii atât pentru persoane juridice, cât şi pentru persoane fizice, prin aplicaţia Packeta, care permite expedierea coletelor în Româ­nia, Ungaria, Slovacia şi Cehia.

Reporter: Cum apreciaţi sectorul forţei de muncă?

Alexandr Jeleascov: Forţă de muncă reprezintă o componentă sensibilă şi provocatoare, pe care încercăm să o gestionăm eficient, prin diverse strategii organizaţionale. Investim constant în procese de recrutare pentru a atrage candidaţi din surse diverse şi în soluţii de retenţie pentru a crea un mediu de lucru motivant, pozitiv şi dinamic.

Ne axăm pe oferirea de soluţii flexibile şi adaptate nevoilor angajaţilor Packeta, cum ar fi programul de lucru flexibil, sistemul de lucru hibrid şi posibilitatea de a alege locul de des­făşurare a activităţii. Îmbunătăţim permanent pachetul de beneficii şi punem accent pe comunicarea eficientă între management şi angajaţi. În depozite, optimizăm constant fluxurile operaţionale pentru a asigura o distribuţie echitabilă a volumului de muncă.

Fiind o echipă unită, fiecare provocare este abordată colectiv, găsind soluţii creative şi valorizând experienţele şi ideile fiecărui angajat.

Reporter: Cum aţi încheiat anul 2023 şi care sunt estimările pentru 2024?

Alexandr Jeleascov: În anul 2023, am intermediat prin depozitele din România, cu suprafeţe cuprinse între 2.500 mp şi 3.000 mp, localizate în Bucureşti şi Oradea, un total de 7,5 milioane de colete. Estimăm un avans semnificativ pentru anul 2024, cu un volum prognozat de 30% creştere. Comparativ cu anul 2022, în anul 2023 am înregistrat o creştere de 29%, ajungând la aproximativ 108 milioane de lei. Ne propunem să menţinem această tendinţă ascendentă şi să obţinem rezultate excelenţe pe parcursul întregului an.

Reporter: Care sunt problemele cu care va confruntaţi şi ce măsuri consideraţi că ar fi nevoie să fie luate în domeniu?

Alexandr Jeleascov: Inflaţia şi creşterea costurilor reprezintă principalele provocări pentru piaţa de curierat. Totodată, există o cerere tot mai mare din partea consumatorilor pentru livrări sustenabile şi prietenoase cu mediul. Companiile de curierat încearcă să răspundă acestor cerinţe fără a compromite calitatea, preţul şi viteza serviciilor.

Reporter: Ce perspective are piaţa curieratului, în opinia dumneavoas­tră?

Alexandr Jeleascov: Perspectivele pentru piaţa de curierat sunt pozitive, cu o anticipată creştere a cererii pentru serviciile de livrare, datorată expansiunii comerţului online şi schimbării preferinţelor consumatorilor către achiziţii online. De asemenea, se previzionează o cerere crescută pentru servicii de livrare rapidă şi adaptate nevoilor individuale.

Pentru a face faţă provocărilor, piaţa de curierat trebuie să se adapteze schimbărilor continue din mediul economic şi tehnologic şi să satisfacă în mod corespunzător nevoile clienţilor în evoluţie. Ajustarea strategiilor şi luarea în considerare a feedback-ului clienţilor sunt esenţiale pentru menţinerea competitivităţii.

Estimăm că industria de curierat va continua să crească, iar companiile care oferă servicii rapide, de încredere şi personalizate vor avea avantaj competitiv în exploatarea acestei oportunităţi de expansiune.

Reporter: Mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb