SUPLIMENT ROMGAZ / DE LA FINELE LUI 2017 ŞI PÂNĂ ÎN PREZENT Randament total de 36% al acţiunilor Romgaz, din dividende

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 iunie 2020

Randament total de 36% al acţiunilor Romgaz, din dividende

Irina Răilean, BT Capital Partners: "În prima jumătate a anului 2019 am putea vorbi, mai degrabă, despre o revenire a preţului acţiunii Romgaz decât despre o creştere"

"Din punctul nostru de vedere, cererea de gaze în România nu a fost atât de puternic afectată de restricţiile impuse pe perioada pandemiei", a punctat analistul BT

Alin Brendea, Prime Transaction: "Impactul crizei cauzate de pandemia de Covid-19 asupra producătorului de gaze naturale va fi probabil limitat, în condiţiile în care economiile încep să reintre în stare de funcţionare"

Titlurile Romgaz (SNG), una dintre cele mai importante companii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), au avut în ultimii aproape doi ani şi jumătate o evoluţie sinusoidală, preţul acţiunilor găsindu-se, în ultima zi de tranzacţionare a săptămânii trecute la 31,7 lei, aproximativ la acelaşi nivel de la finalul anului 2017.

Dar, fiind o companie dintr-un sector defensiv, ce alocă dividende semnificative, îndeosebi la cererea acţionarului majoritar - Statul Român, randamentul total al titlurilor producătorului de gaze naturale de la finele lui 2017 şi până în data de 19 iunie a acestui an se ridică la 36,49% (în condiţiile în care în acest interval compania a plătit dividende cumulate de 11,02 lei/titlu), rentabilitate apropiată de cea indicelui BET-TR, care a urcat cu 38,18%, în aceeeaşi perioadă.

De la finalul lui 2018 şi până în ultima zi de tranzacţionare a săptămânii trecute, preţul acţiunii SNG s-a apreciat cu 14,03%, în timp cu tot cu dividende, randamentul total al titlurilor companiei este de 29,03%, faţă de o creştere de 32,48% pentru indicele BET-TR, în condiţiile în care distribuţia de dividend aprobată de acţionarii producătorului de gaze naturale pentru acest an încă nu a ajuns la data de înregistrare.

Irina Răilean, CFA, Head of search la BT Capital Partners, parte a Grupului Financiar Banca Transilvania (BT), ne-a transmis: "În prima jumătate a anului 2019, am putea vorbi, mai degrabă, despre o revenire a preţului acţiunii Romgaz decât despre o creştere. După anunţarea OUG 114/2018, preţul acţiunii s-a prăbuşit la finalul lunii decembrie 2018.

Însă, dat fiind că forma finală a ordonanţei a fost mai favorabilă decât prevederile iniţiale, încrederea investitorilor a început să-şi revină".

În aceste condiţii, până în luna august 2019, cotaţia Romgaz a reuşit să recupereze întregul declin cauzat de ordonanţă, a punctat analistul de la BT, adăugând: "Până la urmă, plafonarea preţului la gaze s-a instituit abia din luna mai 2019 şi doar pentru consumatorii casnici (vs. pentru toţi consumatorii cum se specifica iniţial)".

Apoi, din septembrie 2019 până la finalul anului, acţiunea Romgaz a supraperformat faţă de indicele BET sub influenţa a doi factori importanţi, este de părere Irina Răilean.

"În primul rând, la final de septembrie, FTSE Russell a anunţat că România a fost promovată la statul de Piaţă Emergentă (în vigoare din 2020), iar Romgaz a fost una dintre cele trei acţiuni care au îndeplinit criteriul de lichiditate şi care avea şanse să intre în indicii FTSE Russell", a detaliat analistul CFA.

În al doilea rând, Irina Răilean consideră că, deşi pentru consumatorii casnici preţul la gaze naturale a fost plafonat, pe piaţa concurenţială preţul gazelor a atins maxime istorice pentru produsele cu livrare în lunile septembrie - decembrie.

"Această creştere a preţului pentru segmentul concurenţial a reuşit să contrabalanseze impactul plafonării, investitorii realizând că, de fapt, acest impact nu a fost atât de negativ pe cât se aştepta piaţa iniţial", a punctat analistul BT.

În opinia sa, începând cu februarie 2020, condiţiile din piaţa gazelor s-au schimbat, iar preţul acţiunii Romgaz a reacţionat corespunzător.

"Pe de o parte, am avut un sezon rece cu temperaturi mai înalte decât de obicei, lucru care s-a tradus într-o cerere mai redusă pentru gaze naturale. În plus, am avut parte şi de o supraofertă în piaţă, în depozitele de gaze fiind stocate cantităţi peste nivelul normal. Această ofertă excesivă a început să pună presiune pe preţul gazelor naturale. La aceasta se adaugă şi declanşarea pandemiei care a zguduit pieţele internaţionale şi piaţa locală şi a creat anumite incertitudini cu privire la evoluţia cererii de gaze şi, respectiv, a preţului la gaze", ne-a spus Irina Răilean.

Analistul BT a adăugat că, pe lângă condiţiile nefavorabile de piaţă, în martie FTSE Russell a confirmat că ţara noastră este pe cale să fie inclusă în indicii FTSE de pieţe emergente, însă acţiunea Romgaz nu a mai fost eligibilă din cauza neîndeplinirii criteriului de lichiditate, fapt care i-a dezamăgit şi mai mult pe investitori.

Alin Brendea, director general adjunct al societăţii de brokeraj Prime Transaction ne-a transmis, referindu-se la comportamentul acţiunii SNG din acest an, că scăderea preţului a survenit, în mod evident, în contextul pandemiei de COVID-19.

"Toate pieţele bursiere au fost afectate extrem de puternic în perioada februarie-martie. Sectorul energetic a fost influenţat negativ peste medie, în condiţiile prăbuşirii cotaţiilor produselor energetice, în special ale petrolului", a punctat Alin Brendea.

Pe de altă parte, vremea din ce în ce mai călduroasă din ultimii ani, determină un consum în scădere în lunile de iarnă, acesta fiind alt factor cu influenţă negativă asupra preţului acţiunilor SNG, este de părere Alin Brendea, care adaugă: "Trebuie să remarcăm, totuşi, că în primul trimestru, Romgaz a reuşit să anunţe rezultate financiare pozitive, profitabilitatea fiind peste trimestrul aferent din anul trecut".

În opinia brokerului, impactul crizei cauzate de pandemia de Covid-19 asupra producătorului de gaze naturale va fi probabil limitat, în conditiile în care economiile încep să reintre în stare de funcţionare.

"Evident, un al doilea val al pandemiei, care ar impune din nou oprirea multor sectoare economice, ar fi un factor extrem de negativ", a punctat directorul de la Prime Transaction.

Din punctul său de vedere, cei cinci vectori importanţi de influenţă pentru cotaţia Romgaz în următoarele şase-douăsprezece luni sunt daţi de: evoluţia generală a pieţelor bursiere, consumul intern de gaz, preţul produselor energetice, politica de investiţii şi politica de dividend a companiei.

Irina Răilean de la BT ne-a transmis că, în lipsa unor mişcări ample ale pieţelor externe care să se transmită şi în piaţă locală, echipa societăţii în care activează se aşteaptă ca principalii factori de influenţă pentru cotaţia SNG să fie evoluţia cererii de gaze, nivelul producţiei şi nivelul preţului gazelor.

"Din punctul nostru de vedere, cererea de gaze în România nu a fost atât de puternic afectată de restricţiile impuse pe perioada pandemiei. Consumatorii casnici nu şi-au schimbat comportamentul în ceea ce priveşte consumul de gaze, iar printre consumatorii industriali mari, nu am avut deocamdată parte de o sistare a activităţii acestora", ne-a transmis Irina Răilean.

Dar, analistul de la BT a adăugat că, în ceea ce priveşte preţul gazelor, am avut parte de scăderi majore, iar preţurile indicate de ANRE în noul Gas Release Program sunt la niveluri şi mai reduse.

"Pe de altă parte însă, să nu uităm că, în general, producătorii vând în avans producţia lor, ceea ce înseamnă că o parte din livrările făcute în 2020 se vor efectua la preţurile mai ridicate din 2019, aspect care va atenua din impactul reducerii preţurilor asupra marjelor", a conchis Irina Răilean.

Romgaz este deţinută în proporţie de 70% de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, iar la începutul săptămânii trecute, acţionarii au aprobat Strategia de Investiţii a companiei pentru perioada 2020 - 2025, ce cuprinde proiecte estimate la circa 15,69 miliarde lei.

Programul este orientat, în cea mai mare parte, către producţia de gaze naturale (circa o treime din sumă), asocieri/parteneriate în proiecte offshore (Marea Neagră) şi producere - stocare energie electrică (o altă treime din sumă, respectiv 5,475 miliarde lei), diferenţa de bani urmând a fi folosită către diversificare - petrochimie şi producţia energie electrică.

Demersul, apărut la iniţiativa Statului, vine în condiţiile în care Guvernul vrea să modifice politica economică dinspre consum spre investiţii. Totodată, dacă companiile de stat nu aprobă planuri concrete, acestora li se vor cere probabil dividende suplimentare în condiţiile în care Guvernul caută finanţare pentru susţinerea cheltuielilor bugetare în creştere, puternic amplificate de măsurile de sprijin adoptate pentru limitarea efectelor economice ale pandemiei de Covid-19, după ce starea de urgenţă a blocat o bună parte din activităţile economice.

Până acum, acţionarii Romgaz au aprobat repartizarea unui dividend de 1,61 lei/titlu (atât din rezultatul anului trecut cât şi din cel reportat), echivalentul unui randament brut de 5,2% faţă de preţul acţiunii din data de 11 iunie, de 31 lei, data de înregistrare fiind 3 iulie, iar data plăţii 24 iulie.

Valoarea de piaţă a producătorului de gaze naturale la Bursa de Valori Bucureşti este de circa 12,217 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Cât de mari au fost investițiile la Iernut? De câte ori s-a amânat punerea in funcțiune? câți ani au trecut de când a început și nu s-amăgi terminat? Câți Ni s-au blocat? Câți bani s-au pierdut? De ce conducerea se ocupa atât de mult de termocentrale când menirea ei este sa asigure producția de gaz in condiții de siguranța și eficientă!?

    1. romgaz mai e o vaca de muls timp de 15...20 de ani pe bursa, dupa i'm out... Si asa, in 20 de ani trecem naibi la eoliana, hidro, nucleara si ne incalzim electric in case.

    Romgaz traieste din ceea ce s a investit pana in 1990 -din zacamintele descoperite pana atunci .De la an la an declinul de productie si natueal e tot mai mare .Din 90 pana acum nu s a facut nimic ca aceasta sicietate sa devina cu adevarat diamantul de pe coroana economiei Romanesti .Putea fi un mic Gazprom in Europa.

    Management catastrofal. 

    Sa vedem daca se vor tine de investițiile planificate până în 2025, cel puțin 60-70% și tot ar fi bine!!!

    1. Si 20la sută ar fii bine! Vezi ce investiți a făcut în ultimii 5 ani! Volintiru aruncă fumigene!

      Ce fumigene, ei nu au luat de 2 ani salopete si echipament de protectie la oameni sa nu mai vorbim de scule si alte lucruri necesare muncii,

    ....nu mai folositi propozitii de genul...producere si stocare de energie electrica....ziceti ;producerea si stocarea de gaze....... in vederea producerii de energie electrica prin Centrale de ex. Iernut...etc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb
PrevNext
LuMaMiJoViSaDu
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031