Acţiunile de la Siret şi Moraviţa au avut efecte pozitive pentru combaterea contrabandei, este de părere Ioan Dascălu, secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), care a subliniat că "acest tip de măsuri vor continua cu certitudine". Reprezentanţii autorităţilor cu responsabilităţi în domeniu afirmă că instituţiile statului colaborează, în premieră, pentru combaterea comerţului ilicit cu ţigarete.
În acest scop, MAI, în colaborare cu alte autorităţi, a întocmit, anul trecut, un plan de acţiune. În urma realizării acestui plan, structurile ministerului au confiscat 14 milioane de pachete de ţigarete, fiind reţinute 635 de persoane, potrivit domnului Das-călu. În urma înfiinţării unui grup de lucru inter-instituţional, pentru combaterea evaziunii fiscale, a fost confis-cată o cantitate de ţigarete cu 56% mai mare faţă de 2009, cele mai multe provenind din Ucraina şi Moldova, a mai precizat domnia sa.
Şi Claudiu Scarlatache, director adjunct al Direcţiei de Investigare a Fraudelor, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, spune că, în 2010, poliţia română, în colaborare cu alte instituţii abilitate, a confiscat peste 218 milioane de ţigarete de contrabandă, cu 300% mai mult faţă de 2009, fiind identificate 11 fabrici clandestine de produse din tutun.
Procurorul general Codruţa Kovesi a specificat că, după emiterea Ordonanţei de Urgenţă 54/2010, numărul inculpaţilor trimişi în judecată pentru contrabandă a crescut cu 125%.