SUPLIMENT TABAC Rata de succes a contrabandei: 95%!

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Contrabanda / 21 februarie 2011

Rata de succes a contrabandei: 95%!
  • document ataşat Piaţa ţigaretelor(2010/2009), Venituri şi pierderi la buget din comeţul cu ţigarete
    apasă aici pentru a descărca.

    Producătorii apreciază eforturile statului în combaterea contrabandei, dar nu sunt încrezători în rezultate

    Cu toate că autorităţile statului pare că fac eforturi susţinute pentru combaterea fenomenului de contrabandă cu ţigarete, capturile acestora reprezintă doar 5% din piaţa ilegală cu produse din tutun, susţin, la unison, producătorii din domeniu. Adică, rata de succes a contrabandei se ridică la 95%. Mai mult decât atât, deşi apreciază perseverenţa instituţiilor statului în ceea ce priveşte acţiunile desfăşurate în luna februarie în punctele vamale, industriaşii nu cred că acestea vor avea rezultate deosebite. "Toate acţiunile din ultima vreme reprezintă un semnal că avem de-a face cu corupţie organizată, dar avem senzaţia că nivelul este foarte jos. Nu vorbim de marea corupţie şi de marile cantităţi de produse din tutun comercializate ilicit", spune Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs al "Japan Tobacco International" (JTI) România.

    Andrei Vasilescu, Director Corporate Affairs pe România şi Bul-garia al companiei "Philip Morris International" (PMI), ne-a declarat: "Am auzit de vameşi şi poliţişti prinşi, dar nu am auzit nimic de marile reţele şi nici chiar de micile reţele de traficanţi de tutun".

    Adrian Popa, Head of Corporate & Regulatory Affairs pe Europa de Sud-Est al "British American Tobacco" (BAT), crede că "vom avea două-trei luni în care vânzările legale vor creşte, în urma acţiunilor din februarie, dar numai atât". Domnia sa consideră, de asemenea, că ar putea fi consemnată o scădere a pieţei ilicite de tutun, în măsura în care, în cadrul acţiunilor din justiţie, vor fi finalizate dosare care se află pe rol şi vor fi prezentaţi public vinovaţi. Potrivit Codruţei Kovesi, procuror general în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), din anul 2006 şi până în prezent nu a fost finalizat niciunul dintre dosarele de contrabandă, însă nici nu au fost făcute achitări.

    Circa 3,5 tiruri de ţigări de contrabandă intră, zilnic, în ţară

    În volum absolut, piaţa produselor de contrabandă a crescut faţă de anii precedenţi, a precizat, vineri, în cadrul unui seminar pe teme de contrabandă şi evaziune fiscală în industria tutunului, Gilda Lazăr: "2010 a fost anul în care am resimţit şocurile din 2009 şi cel mai mare dintre acestea a fost contrabanda".

    La începutul anului trecut, nivelul contrabandei cu produse din tutun se ridica la 36,2% din piaţă, ajungând, până la sfârşitul lui 2010, la 22,5% - nivel care a stagnat în primele două luni ale anului în curs. "Căderea spectaculoasă a contrabandei a fost în prima jumătate a anului trecut, regăsindu-se şi în creşterea veniturilor noastre în a doua parte a anului", potrivit domnului Popa. Totuşi, în 2010 faţă de 2009, piaţa legală a scăzut la 22,7 miliarde ţigarete, în timp ce nivelul comerţului ilegal a crescut la 8,7 miliarde ţigarete (27% din consumul total), a mai precizat domnia sa, citând raportul "Novel Research", despre contrabanda cu ţigarete. Astfel, în fiecare zi, în ţara noastră intră, ilicit, în medie, 3,5 tiruri de ţigarete. În noiembrie anul trecut, peste 30% din comerţul ilegal era făcut de micii traficanţi din Moldova, potrivit producătorilor din piaţă. Alte două puncte strategice pe unde intră ilicit produse din tutun sunt Ucraina şi, mai nou, Serbia.

    Anul trecut, contrabanda din magazinele de tip duty-free reprezenta 30% din totalul contrabandei, iar acum ocupă o proporţie de 8% din nivelul comerţului ilegal cu ţigarete, ca urmare a aplicării noii legi în domeniu, a specificat doamna Lazăr: "Dacă s-ar reveni la legea iniţială, am asista din nou la o creştere a contrabandei prin duty-free-uri".

    Reprezentanţii BAT susţin că a fost o perioadă în care preţul ţigărilor de contrabandă a scăzut, după care acesta a crescut din nou, în urma scăderii stocului şi a creşterii cererii: "Diferenţa de preţ între ţigările legale şi cele de contrabandă începe să scadă". Consumul total de ţigarete pentru anul în curs este estimat la 81,4 milioane de euro.

    Gilda Lazăr: "Noi nu lucrăm în industria tutunului, noi lucrăm pentru stat"

    Pentru acest an, producătorii de ţigarete contau pe un nivel al contrabandei mai mic de 20%. "Din păcate am intrat în 2011 cu un nivel de contrabandă de 22,5%, cifră care se reflectă în volumele noastre de vânzări, în cota de piaţă, în profitul nostru", a precizat Adrian Popa.

    La rândul său, Gilda Lazăr şi-a exprimat speranţa îmbunătăţirii legislaţiei şi fiscalităţii: "Sperăm să nu mai avem surprize, mai ales în ceea ce priveşte fiscalitatea. Ar fi bine ca acciza să crească gradual şi doar la începutul lui iulie, pentru ca să nu mai avem influenţe asupra inflaţiei". Domnia sa a precizat că, anul trecut, JTI a plătit la stat 478 milioane de euro, ceea ce reprezintă 80% din cifra de afaceri: "Restul de bani sunt cheltuiţi pe costuri de producţie, salarii, materii prime, profit nu mai rămâne. Am ajuns la concluzia că noi nu lucrăm în in-dustria tutunului, noi lucrăm pentru stat".

    BAT a plătit, în 2010, accize de minim 70 milioane de euro lunar, potrivit domnului Popa, care s-a arătat optimist pentru acest an: "Sperăm ca 2011 să fie un an mai bun, pentru că avem un nou calendar de accizare, nivelul contrabandei de intrare în 2011 a fost mult mai mic faţă de anul trecut şi suntem optimişti că economia va începe să se mişte".

    Adrian Popa: "Pentru fiecare punct procentual de contrabandă stârpit, statul va câştiga venituri suplimentare de 30 milioane de euro"

    Reprezentantul BAT susţine că statul a pierdut aproximativ 900 milioane de euro, din contrabanda cu ţigarete, cu 90% mai mult faţă de pierderile din 2009: "Pentru fiecare punct procentual de contrabandă stârpit, statul va câştiga venituri suplimentare de 30 milioane de euro".

    Pentru ca nivelul contrabandei să scadă, producătorii de ţigarete sunt de părere că ar trebui implementată Strategia Naţională de Combatere a Traficului Ilegal cu Ţigarete, care a fost întocmită anul trecut, pentru perioada 2010-2012, însă nu a fost adoptată. "Credem că ar trebui inclusă o ţintă clară a nivelului contrabandei, în procente din consum, până în ianuarie 2013. De asemenea, cercetarea < Novel Research > ar trebui să fie o sursă oficială de monitorizare a evoluţiei nivelului de contrabandă", a precizat, în conferinţa de vineri, Adrian Popa. Potrivit domniei sale, este nevoie de o raportare trimestrială către primul ministru a acestor date, de aprobarea lor formală şi de publicarea în Monitorul Oficial.

    Totodată, reprezentantul JTI atrage atenţia asupra faptului că, dacă la frontiera cu Ungaria şi Bulgaria nu mai există puncte vamale, nu înseamnă că acolo nu se face contrabandă, "dimpotrivă, pe la graniţa cu Ungaria intră foarte multe produse de contrabandă".

    Gilda Lazăr este de părere că reglementarea acestei situaţii ar trebui să constituie una dintre prevederile strategiei amintite. De asemenea, prin adoptarea documentului, ar trebui introduse unele limite cantitative de trafic cu produse din tutun, iar autorităţile ar trebui să confişte toate mijloacele de transport cu ajutorul cărora se intenţionază introducerea ilegală a ţigaretelor în ţară, chiar dacă ele nu au fost modificate tehnic în acest sens. În opinia doamnei Lazăr, este necesară asigurarea unui fond de premiere pentru rezultatele combaterii comerţului ilicit cu ţigarete.

    Domnia sa trage un semnal de alarmă asupra a trei pericole care ar putea afecta şi mai mult comerţul legal cu produse din tutun. Astfel, este periculoasă abrogarea ordinului Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), conform căruia toate mijloacele de transport erau scanate, în prezent, scanarea aplicându-se pe baza unei analize de risc. Totodată, ar fi periculoasă revenirea la sistemul duty-free-urilor. Un pericol la fel de mare ar fi, potrivit Gildei Lazăr, comercializarea ţigaretelor confiscate de către Ministerul de Interne: "Statul ar deveni al patrulea mare competitor din piaţă, doar că acesta nu ar plăti taxe".

    Ernesto Carvajal dela Torre, Oficiul European pentru Lupta Antifraudă (OLAF): "Ţigările de contrabandă vin din două mari zone. Din China şi din Emiratele Arabe. Acolo sunt cele două locuri fierbinţi în ceea ce priveşte ţigările de contrabandă. Deja ştim care sunt principalele surse de ţigări contrafăcute. Putem să enumerăm oraşele Chiwan, Sekhou, Shangai, Shenzen, din China şi oraşul Jebel Ali din Emirate".

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb