Banca Centrală Europeană (BCE) a cerut Commerzbank AG să-şi accelereze eforturile de restructurare, autoritatea de reglementare financiară a zonei euro exprimându-şi îngrijorarea faţă de rentabilitatea scăzută a celei de-a doua mari bănci germane, respectiv faţă de costurile ridicate ale acesteia, conform unor surse citate de ft.com.
Acestea spun că BCE i-a cerut instituţiei de credit să ia în considerare tăieri mai ample de costuri şi să dezvolte un "Plan B" dacă strategia sa curentă va eşua.
Board-ul Commerzbank a respins criticile BCE, susţinând că banca este profitabilă din 2013, iar veniturile sale au fost afectate de dobânzile negative stabilite de BCE.
"Cred că este o obrăznicie să ne acuze de performanţe slabe", a spus o sursă citată de FT, adăugând: "Rezultatele noastre nu sunt extraordinare, dar sunt constant pozitive".
Oficialii BCE şi Commerzbank au refuzat să comenteze pe marginea informaţiei publicate de ft.com.
Commerzbank, care se concentrează pe retail banking şi creditarea societăţilor mijlocii, este dependentă de veniturile nete din dobânzi, astfel că a fost afectată puternic de politica BCE, care a menţinut dobânzile la niveluri minime record. Eforturile anterioare de a câştiga mai mulţi clienţi pentru compensarea câştigurilor mici din dobânzi nu au adus veniturile şi profiturile pe care le spera creditorul, conform sursei citate.
Acţiunile Commerzbank, bancă deţinută parţial de stat, au scăzut cu 26% de la momentul la care negocierile pentru fuziunea sa cu rivalul mai mare Deutsche Bank AG au eşuat, în aprilie anul trecut. Totodată, grupul bancar a ieşit din componenţa indicelui bursier major DAX.
În luna martie 2019, Deutsche Bank şi Commerzbank au confirmat că au lansat discuţii oficiale pe marginea unei eventuale fuziuni. O lună mai târziu, cele două bănci au anunţat: "După o analiză atentă, am ajuns la concluzia că această tranzacţie nu ar fi creat suficiente beneficii pentru a justifica riscurile suplimentare de execuţie, costurile de restructurare şi cerinţele de capital asociate cu o astfel de integrare de amploare".
Dacă ar fi fuzionat, Deutsche Bank şi Commerzbank ar fi dat naştere unui gigant bancar cu active în valoare de aproape 1.800 miliarde de euro şi o capitalizare bursieră cumulată de aproximativ 25 miliarde de euro. Entitatea astfel creată ar fi avut o cotă de 20% din piaţa de retail banking din Germania.
Conform sondajelor apărute în presa străină, peste 80% dintre salariaţii Commerzbank şi circa 70% dintre cei ai Deutsche Bank s-au opus fuziunii celor două bănci.
În septembrie anul trecut, Commerzbank a anunţat un nou program de tăiere a cheltuielilor, care va genera închiderea multor sucursale şi pierderea a 2.300 de locuri de muncă.
Martin Zielke, directorul executiv al Commerzbank, a promis să diminueze costurile anuale ale băncii cu 10% între 2019 şi 2023.
Analiştii aşteaptă ca, astăzi, Commerzbank să anunţe scăderea cu 32% a profitului net în 2019, după ce, în noiembrie anul trecut, banca a lansat un avertisment în privinţa câştigurilor sale. Pentru anul curent, analiştii anticipează scăderea cu 25% a profitului băncii.