SURSE, DESPRE O POSIBILĂ UNIFICARE A RADIOULUI ŞI TELEVIZIUNII PUBLICE: "Conducerea TVR vrea să păstreze doar o treime din angajaţii TVR şi SRR"

ADRIANA RĂDUŢĂ
Ziarul BURSA #Companii #Media-Advertising / 1 august 2014

"Conducerea TVR vrea să păstreze doar o treime din angajaţii TVR şi SRR"

"Miza cea mare: terenul de sub televiziune"

Televiziunea publică pare să fie o sursă permanentă de nelinişte pentru angajaţii săi, care au fost supuşi, în ultimii ani, atât unui program de restructurare, cât şi unor zvonuri, care mai de care mai pesimiste.

Unul dintre aceste zvonuri, care umblă în ultima perioadă printre salariaţii TVR, face referire la o posibilă unificare între televiziunea de stat şi radioul public, pentru ca, ulterior, în cadrul noii instituţii create, să activeze, în total, aproximativ 1.000-1.500 de persoane, după cum ne-au spus surse din cadrul televiziunii publice. În prezent, TVR are 2.450 de angajaţi, iar la Societatea Română de Radio (SRR) lucrează în jur de 2.300 de oameni.

Se pare că miza cea mare ar fi terenul pe care se înaltă semeaţă instituţia media, care ar urma să fie scos la vânzare, potrivit surselor noastre, care ne-au precizat că, deja, unii mebrii ai Consiliului de Administraţie au propus disponibilizarea a 1.200 de salariaţi de la TVR.

Gurile rele spun că tot acest proces ar fi început cu unirea sindicatelor reprezentative ale celor două instituţii publice de presă.

Săptămâna trecută, la sediul FSAPAS Publisind a fost organizată şedinţa Biroului executiv al federaţiei, având pe ordinea de zi, printre altele, afilieri şi fuziuni. La şedinţă au participat două delegaţii din partea sindicatelor care au solicitat afilierea la Publisind, respectiv Sindicatul pentru Unitatea Salariaţilor TV, cu 1400 de membri şi Sindicatul Liber al Lucrătorilor din Societatea Română de Radiodifuziune, cu 1.200 membri.

Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical, cu ajutorul căruia a fost constituită Publisind, ne-a spus că cele două sindicate au decis să devină membre ale Federaţiei, iar solicitarea lor a fost validată de conducerea acesteia.

"BEx Publisind, întrunit statutar, a luat act de solicitările de afiliere ale celor două structuri şi le-a aprobat în unanimitate, după o informare amplă privind situaţia celor două organizaţii şi, în general, a instituţiilor în care sunt constituite, urmată de o dezbatere privind probleme prioritare, precum şi soluţii propuse de Publisind", se arată într-un comunicat al Federaţiei.

Dragoş Bocanaciu, liderul sindicatului SPUS Tv, ne-a precizat: "Prin parteneriatul cu Publisind, nu am renunţat la colaborarea cu sindicatul Meridian. Am găsit o variantă să fim şi alături de colegii din radio, pentru a reuşi să creem o colaborare între două sindicate mari, în mass media. Vrem să obţinem o reprezentativitate la nivelul mass media care să convingă toate trusturile de presă să accepte negocierea unui contract la nivel de ramură".

"Precizăm că apartenenţa SPUS Tv la Confederaţia Meridian nu poate fi pusă la îndoială de nimeni din interiorul sau din exteriorul SRTv şi nu poate constitui subiectul vreunei presiuni din partea niciunei organizaţii sau structuri", se arată într-un comunicat al Spus Tv.

Dragoş Bocanaciu a subliniat că, în momentul în care vor exista discuţii concrete pe marginea unirii celor două instituţii de presă, "pentru că acum sunt doar zvonuri", sindicaliştii vor interveni pe marginea acestui subiect.

Având în vedere situaţia dificilă de la TVR, fostul Consiliu de Administraţie al televiziunii publice a adoptat un Program de redresare economică, la cererea Executivului, în baza căruia, printre altele, a făcut disponibilizări colective, a eşalonat datoriile pe o perioadă de şapte ani şi a desfiinţat unele dintre programele sale.

Majoritatea celor disponibilizaţi au acţionat TVR în judecată, jumătate din ei câştigând procesele, potrivit domnului Bocanaciu.

În luna martie a acestui an, Stelian Tănase, directorul general al Societăţii Române de Televiziune, a spus că este "probabil" să aibă loc noi concedieri în televiziune: "Nu am spus că nu vor fi oameni daţi afară, dar nu pot să dau un răspuns până nu am organigrama. Dacă plecăm cu gândul că mergem să dăm afară câteva zeci sau sute de oameni, eu cred că pornim dintr-un punct fals. Probabil se va întâmpla lucrul acesta, atunci când vom pune un ochi atent asupra bugetelor de venituri şi cheltuieli, fondului de salarii. Fondul de salarii, la Televiziunea Română, din cauza faptului că taxa n-a fost indexată de 12 ani, a trecut de la 20% la 41%, anul trecut, şi anul ăsta mergem la peste 50%. O companie care are un fond de salarii jumătate din buget este în faliment".

Şeful TVR a continuat: "Televiziunea Română este nereformată. Jumătate este un fel de televiziune de stat de tip moscovit, din blocul sovietic, şi jumătate este o televiziune care se comportă ca orice televiziune într-o piaţă liberă. Aşa nu putem să mergem, e struţo-cămilă. Este exact ca un Trabant cu care vrem să întrecem maşinile care se produc anul acesta. Esenţial, în acest pas, este o lege nouă a televiziunii. Sper să găsim înţelegere şi să o trecem foarte repede".

Referitor la posibilitatea intrării în insolvenţă, Tănase a afirmat că, din punctul său de vedere, acest lucru nu poate fi evitat: "Dacă mă întrebaţi pe mine, eu cred că nu poate fi evitată (n.r. insolvenţa), dar mă gândesc mai mult la ceea ce înseamnă restructurare, reformă, mai mult decât neapărat insolvenţă, deşi această lege se face în temeiul legii 85/2006, care este legea insolvenţei. Legea TVR va prevede această apropiere, unificare cu radioul public. Aşa este modelul BBC, în care eu cred. Asta nu se va putea face mai curând de 2-3 ani".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb