Conglomeratul siderurgic german Thyssenkrupp AG intenţionează să dea în curând startul licitaţiei pentru vânzarea diviziei de construcţii de uzine - Plant Technology (PT) -, conform unor surse apropiate situaţiei, citate de Reuters. Potrivit acestora, este puţin probabil ca afacerea să obţină oferte majore: "Divizia nu va avea un preţ prea mare. Este vorba doar despre încheierea unui capitol cu probleme".
Primele pachete cu informaţii despre PT, care construieşte fabrici de ciment, îngrăşăminte şi chimicale, ar putea fi transmise săptămâna aceasta sau în februarie, au spus sursele, adăugând că divizia poate fi vândută pe bucăţi, către mai mulţi cumpărători.
PT, care a luat fiinţă din segmentul operaţiunilor Industrial Solutions ale Thyssenkrupp, a realizat vânzări de 2,9 miliarde de euro (3,2 miliarde de dolari) şi pierderi ajustate înainte de dobânzi şi taxe de 145 de milioane de dolari în anul fiscal 2018/2019. Divizia are 11.419 de salariaţi şi comenzi nefinalizate de 4,85 miliarde de euro. În anul fiscal curent, vânzările sunt aşteptate să crească semnificativ, iar pierderile operaţionale să scadă, conform Thyssenkrupp.
În noiembrie anul trecut, conglomeratul a informat că vrea să dezvolte divizia PT "împreună cu parteneri sau sub un nou acoperiş".
Sursele spun că printre părţile interesate de activele PT se numără China National Machinery Industry Corp. (Sinomach), Sandvik Suedia şi FLSmidth Danemarca. Rivalii PT sunt Saipem şi Maire Tecnimont din Italia, Fluor din SUA, Asahi Kasei din Japonia, KHD Humboldt Wedag Germania, Metso şi Outotec din Finlanda.
Toate părţile care ar putea lansa oferte pentru PT au refuzat să facă declaraţii pe marginea informaţiei publicate de Reuters, la fel gigantul german Thyssenkrupp.
Amintim că, săptămâna trecută, unele surse citate de Reuters declarau că Thyssenkrupp a pus trei consorţii de private equity pe lista scurtă pentru vânzarea diviziei sale de producţie a lifturilor, evaluată la 15 miliarde de euro.
Conform acestora, consorţiile sunt formate din Advent şi Cinven, care lucrează îndeaproape cu RAG-Stiftung AG; echipa condusă de Blackstone şi Carlyle, respectiv grupul care are în frunte Brookfield Canada. Fondurile au avut termen până în 13 ianuarie să depună ofertele, potrivit surselor.
Kone Corp. din Finlanda, companie de inginerie interesată de ceva vreme de divizia de lifturi a Thyssenkrupp, a lansat o ofertă în alianţă cu firma de private equity CVC şi are termen până astăzi să lanseze o ofertă.
Thyssenkrupp Elevator Technology (ET), cea mai profitabilă divizie a grupului, a fost scoasă la vânzare în condiţiile în care conglomeratul are nevoie de bani pentru fondurile de pensii, pentru reducerea datoriilor şi investiţii în alte divizii.
În toamna lui 2018, Thyssenkrupp anunţa că vrea să se împartă în două companii, una concentrată pe bunurile de capital, iar cealaltă pe materii prime, cedând astfel presiunilor făcute ani la rând de investitori. Gigantul voia să îşi desprindă operaţiunile cu ascensoare, componente auto şi soluţii de inginerie - Thyssenkrupp Industrials -, de divizia Thyssenkrupp Materials, care ar fi deţinut restul activelor. Atât Thyssenkrupp Materials, cât şi Thyssenkrupp Industrials urmau să fie listate. Însă, gigantul a renunţat la acest plan.