Grupul anglo-olandez "Unilever" a invitat firme de private equity să prezinte până la termenul limită - 19 octombrie -oferte preliminare pentru divizia sa de margarină şi produse tartinabile, conform unor surse citate de Reuters, anunţă Agerpres.
Valoarea tranzacţiei este evaluată la opt miliarde de dolari (6,10 miliarde de lire sterline), iar un acord ar urma să fie semnat spre sfârşitul anului, după ce "Unilever" îşi va reorganiza activitatea şi structura, susţin sursele.
Firmele de private equity sunt atrase de marja ridicată de profit a diviziei "Unilever" de margarină şi produse tartinabile, dar în prezent consumatorii occidentali îşi reduc consumul de unt şi margarină, pentru a-şi proteja sănătatea.
Investitorii internaţionali au făcut echipă în trei consorţii rivale. Primul este alcătuit din Bain Capital şi Clayton Dubilier & Rice, al doilea din Blackstone şi CVC Capital Partners iar al treilea din KKR Fondul suveran de investiţii din Singapore (GIC).
Fondul american de investiţii Apollo doreşte să înainteze singur o ofertă, susţin sursele. Acestea adaugă că "Unilever" a decis să lucreze cu băncile americane "Morgan Stanley" şi "Goldman Sachs" la vânzarea diviziei sale de margarină şi produse tartinabile. Cele două bănci americane de investiţii au lucrat şi în trecut cu "Unilever" la alte tranzacţii.
Recent, Unilever a anunţat că ar putea renunţa la structura sa foarte veche, ce prevede menţinerea a două corporaţii separate, în Marea Britanie şi în Olanda, şi intenţionează să renunţe la divizia de margarină şi produse tartinabile, ca parte a unei revizuiri mai ample a afacerilor sale.
Structura duală - "Unilever" este societate publică cu răspundere limitată şi în Marea Britanie şi în Olanda - a fost o parte cheie a companiei de la înfiinţarea sa, în 1930, în urma fuziunii dintre un producător olandez de margarină şi un furnizor britanic de săpun.
"Unilever" (producătorul săpunurilor Dove, ceaiurilor Lipton şi îngheţatei Magnum) este prezent în peste 100 de ţări, are 163.000 de angajaţi, iar pe piaţa românească activează din anul 1995.