SURSE: "Volksbank va propune conversia creditelor în franci elveţieni, la un curs de 2,51 lei"

Emilia Olescu
Bănci-Asigurări / 11 noiembrie 2014

"Volksbank va propune conversia creditelor în franci elveţieni, la un curs de 2,51 lei"

"Banca este de acord cu DAE de 5,81%, la lei, şi cu o reducere a soldului de 20-35%

Reprezentanţii Volksbank au refuzat să comenteze pe acest subiect

Volksbank România ar urma să propună clienţilor care au credite în franci elveţieni (CHF) conversia acestor împrumuturi în moneda naţională, la cursul de 2,5 lei/CHF, cu DAE de 5,81% pe an şi cu o reducere a soldului de 20-35%, după cum ne-au spus surse apropiate situaţiei. Potrivit acestora, banca ar urma să demareze o campanie publicitară pe această temă.

Contactaţi de ziarul BURSA, reprezentanţii Volksbank România nu au dorit să comenteze informaţia.

Volksbank este una dintre instituţiile financiare care au dat împrumuturi în franci elveţieni, în perioada 2007-2008, în ultima perioadă nivelul creditelor neperformante înregistrând creşteri importante.

În acei ani, dobânzile practicate la împrumuturile în franci elveţieni (CHF) erau de 4-5%, iar cursul leu/CHF era de 2 lei, în timp ce, acum, un franc elevţian costă în jur de 3,6 lei.

Scandalul creditelor în franci elveţieni prinde proporţii, atât la noi, cât şi la nivel european, în contextul în care circa 2.500 de împrumutaţi în CHF au chemat băncile în judecată solicitând denominarea creditelor.

În primăvara anului în curs, Curtea Europeană de Justiţie (CJUE) a dat câştig de cauză în cazul Kasler contra OTP Ungaria. Potrivit deciziei CJUE, dacă până acum unii judecători erau de părere că dosarele care au ca obiect diferenţa de curs valutar din cadrul creditelor în valută nu fac obiectul justiţiei întrucât această diferenţă ar reprezenta parte din preţul creditului, pe viitor instanţele se vor putea pronunţa pe astfel de cazuri, stabilind dacă respectivele clauze contractuale sunt sau nu abuzive.

În ţara noastră, trei iniţiative legislative legate de împrumuturile contractate în valută în perioada 2007-2008 se află, în prezent, în dezbatere în Camera Deputaţilor.

În luna iunie, a apărut şi prima decizie a Instanţei din România, irevocabilă, potrivit căreia Volksbank a pierdut în faţa unui client, banca fiind obligată să convertească în lei creditul contractat în franci elveţieni, la cursul din momentul acordării împrumutului cu o majorare de 10%.

Banca a apelat la o formulă extraordinară de atac, Tribunalul de la Galaţi urmând să se pronunţe joi, în acest caz.

Decizia pronunţată de instanţa de la Galaţi poate reprezenta un precedent în judecarea celor câteva mii de dosare care se află pe rolul justiţiei, având aceeaşi speţă.

Mai mulţi parlamentari ne-au declarat, în ultima perioadă, că presiunile băncilor pentru ca proiectele legislative iniţiate pe această temă să nu fie aprobate sunt enorme. Se pare că băncile fac presiuni în Parlament atât prin intermediul Guvernului şi organismelor financiare internaţionale, cât şi prin elaborarea unor iniţiative legislative pe subiect care să convină sistemului bancar.

Grupul bancar Volksbanken AG, care deţine şi Volksbank România, nu a reuşit să treacă testele de stres efectuate de Banca Centrală Europeană în acest an

În aceste condiţii, grupul de bănci regionale care deţine Volksbanken AG şi-a dat acordul pentru planul de reducere a costurilor.

Instituţia centrală a grupului Volksbanken, care include mai multe zeci de bănci regionale, îşi va transfera serviciile de bază către un alt grup bancar, cel mai probabil în prima jumătate a anului 2015. Restul operaţiunilor urmează să fie transferate în următorii ani către o divizie care nu va deţine o licenţă bancară, ceea ce înseamnă că nu va trebui să îndeplinească cerinţele minime de capital impuse băncilor.

Fuziunile între cele 42 de bănci care deţin Volksbanken vor fi finalizate până în 2017 şi vor duce la crearea a opt noi bănci regionale şi trei creditori specializaţi, potrivit planului, care trebuie aprobat de autorităţile de reglementare.

În conformitate cu planurile aprobate de Uniunea Europeană, până la finele lui 2015, Volksbanken trebuie să vândă şi pachetul de 51% pe care îl deţine la divizia bancară din România.

După ce au fost anunţate rezultatele testelor de stres efectuate asupra unui număr de 130 de bănci europene, Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României, ne-a declarat: "Singura bancă prezentă şi la noi care ar putea avea probleme este Volksbanken, însă subsidiara din ţara noastră are o solvabilitate de aproape 20%, mult peste pragul minim impus".

La acea vreme, reprezentanţii Volksbank România ne-au precizat că testele de stres nu au niciun impact asupra subsidiarei din ţara noastră, subliniind că, în urma restructurării băncii, printre altele, a fost vândut un portofoliu de credite neperformante în valoare de 495 milioane euro.

În prezent, reţeaua de sucursale Volksbank din România este alcătuită din 130 de unităţi, dintre care 23 sunt în Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb