Sute de rapoarte SRI, ignorate de către decidenţi

I.P.
Ziarul BURSA #Politică / 25 iunie 2014

Sute de rapoarte SRI, ignorate de către decidenţi

Actualizare 17:50 Avocatul lui Bercea: "Traian Băsescu va fi citat ca martor în dosar"

Avocatul Pavel Abraham, care îi reprezintă în instanţă pe membrii familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a declarat, miercuri, la Tribunalul Constanţa, că va cere conexarea dosarelor despre presupusa şantajare a lui Mircea Băsescu, dar şi ca Traian Băsescu să fie citat ca martor.

"Dacă aţi văzut, domnia sa a avut o prestaţie publică îndoielnică, în care la un moment dat ... ştia. Or, într-un proces penal, trebuie să spună anchetatorului orice ştia în mod concret, nu la faptul că ştia de anul trecut. Ce ştia, ce i s-a spus, ce îndrumări concrete i-au dat? Sunt chestiuni deosebite pentru individualizarea unei eventuale răspunderi sau pentru absolvirea de o răspundere. Cred că este o chestiune la care ar trebui să insiste şi domnul Băsescu. (...) Noi vom solicita această probă şi în dosarul de la Bucureşti, deoarece noi credem că este o chestiune de indivizibilitate, e o infracţiune complexă şi această cauză nu poate fi judecată separat de cea de la Bucureşti, după părerea mea. Dar, sigur, vom vedea pe parcurs. E prematur ca să facem alte aprecieri", a afirmat Abraham la ieşirea de la Tribunalul Constanţa.

La Constanţa a avut loc, miercuri, primul termen de judecată în procesul în care cinci membri ai familiei lui Bercea Mondial sunt acuzaţi de presupusa şantajare a fratelui şefului statului, Mircea Băsescu, toţi cinci fiind trimişi în judecată.

---

Actualizare 08:00 Ponta: "SRI nu a informat guvernul meu despre Sandu Anghel"

Premierul Victor Ponta a declarat ieri seară că Serviciul Român de Informaţii (SRI) nu a informat guvernul pe care îl conduce despre activitatea infracţională desfăşurată de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, adăugând că, şi dacă primea astfel de informări, acestea nu aveau legătură cu activitatea Guvernului, scriu surse din presă.

Prim-ministrul a explicat: "Nu ştiu în detaliu ce a spus Maior la comisii. M-am uitat doar pe ce a apărut în presă şi cred că a spus foarte clar că nu a informat guvernul meu. Deci nu am primit. Şi dacă primeam, nu erau în legătură cu activitatea Guvernului. Dacă e vorba despre fapte de crimă organizată, evident că este treaba procuraturii, a poliţiei şi toţi trebuie să îşi facă datoria".

---

Actualizare 07:50 Băsescu: "Nu am primit niciun ban şi niciun bun de la sau în numele lui Sandu Anghel"

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, ieri seară, într-un comunicat publicat după apariţia noilor stenograme, că nu a discutat niciodată cu fratele domniei sale despre dosarul lui Bercea Mondial şi nu a primit niciun ban şi niciun bun de la sau în numele acestuia.

"Nu am discutat niciodată cu fratele meu, Mircea Băsescu, despre dosarul lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, şi nu am primit niciun ban şi niciun bun de la sau în numele lui Sandu Anghel, nici pentru vreo intervenţie de reducere a pedepsei în instanţă şi nici pentru vreo graţiere. Întocmai cum nu am primit niciodată niciun ban şi niciun bun de la nimeni pentru a interveni în vreun fel în dosare sau pentru vreo graţiere", scrie şeful statului într-o precizare "cu privire la ceea ce un post TV susţine că sunt stenograme din cazul Mircea Băsescu-Sandu Anghel pe care le-a difuzat marţi, 24 iunie".

În continuare, Traian Băsescu opinează că, "de altfel, pedepsele aplicate de instanţele de judecată lui Sandu Anghel şi altor membri ai familiei lui dovedesc că justiţia a funcţionat doar sub imperativul legii".

---

Actualizare 07:41 Noi stenograme - Izaura: "Naşule, dacă dau la DNA, într-o săptămână eşti arestat"

Noi stenograme din dosarul în care este implicat Mircea Băsescu şi care ar surprinde momentul în care ar fi fost încercat flagrantul şantajului reclamat de fratele preşedintelui au fost prezentate ieri seară de un post de televiziune, indicând DNA ca sursă a documentelor.

Acum câteva zile, acelaşi post TV a difuzat imaginile care îl incriminau pe Mircea Băsescu, imagini puse la dispoziţie de Pavel Abraham, avocatul clanului Bercea. Abraham, în calitate de apărător, are acces la dosarele care îl vizează pe clientul său.

Familia lui Bercea Mondial l-ar fi ameninţat pe Mircea Băsescu că îl va reclama la DNA dacă nu îşi recuperează banii pe care i-ar fi dat pentru o intervenţie în favoarea interlopului. La rândul ei, familia lui Bercea vrea să ajungă la o înţelegere cu Mircea Băsescu, care cere răgaz ca să facă "nişte planuri". La un moment dat, Izaura Anghel, fiica lui Sandu Anghel, îi spune lui Mircea Băsescu să ia bani de la fratele său, dar acesta îi răspunde că nici Traian Băsescu nu are.

Prezentăm mai jos stenogramele:

Mircea Băsescu: Măi, cine ştie ce oi fi spus eu, mă? Atâtea s-ar fi putut să le fi spus.

Izaura Anghel: Eşti filmat, naşule! Naşule, eu dacă mă duc şi dau la DNA, şi mata într-o săptămână eşti arestat.

Mircea Băsescu: Poftim?

Izaura Anghel: Într-o săptămână, eşti arestat dacă eu dau filmarea. Îţi garantez milion la milion.

Grinică Ion Anghel: Noi nu mergem la televiziuni. Noi mergem direct în faţă la DNA.

Izaura Anghel: La DNA direct!

Grinică Ion Anghel:La procuror sau la DIICOT şi: "Uite, domn'e, ce am făcut, uite aşa, uite aşa..." Dumneavoastră sunteţi şi filmaţi şi când i-aţi spus lui Florin că i-aţi dat bani şi lui fratele dumneavoastră, Traian.

Marius Constantin: Sunteţi filmaţi, şi banii, şi tot!

Grinică Ion Anghel: Vă arăt filmarea, dacă nu credeţi

Mircea Băsescu. Măi, cine ştie ce oi fi spus eu, mă? Atâtea s-ar fi putut să le fi spus... na... că eram cu Marian. Ştii... să vă ajutăm. Pe Marian, să...

Izaura Anghel: Eşti filmat, naşule. Şi Doina e filmată.

Grinică Ion Anghel: Şi la dumneavoastră acasă, când a fost naşa, eu, mama şi cu Florin şi vorbeam la masa. Şi atunci eşti filmat. Naşule, hai mai bine să găsim o zi.

Izaura Anghel: Să găsim o soluţie să nu ajungem acolo.

Grinică Ion Anghel: Să ne daţi banii!

Izaura Anghel: "Noi de-asta am venit mereu la Constanţa. Ca să n-ajungem la presă şi la DIICOT".

Izaura Anghel: Noi de-asta am venit mereu la Constanţa. Ca să n-ajungem la presă şi la DIICOT. Că ştii ce aşteaptă DNA-ul, uite-atâta. Dacă aşteaptă poate o unghie şi noi nu vrem să ajungem acolo. Mai bine daţi-ne banii.

Grinică Ion Anghel: Noi deja suntem toţi la puşcărie. Naşule, hai că facem într-o zi, duminică, mergeţi cu noi la tata şi vorbiţi cu tata faţă în faţă.

Băsescu Mircea: Şi asta e o variantă.

Izaura Anghel: Ce să vorbească acolo cu tata despre bani, că acolo e asculat tot!

Băsescu Mircea: Da´ tata ce ştie?

Izaura Anghel: Tata nu ştie nimic. I-a dat tata bani, i-am dat eu, i-a dat mama şi Florin

Băsescu Mircea: Da´ unde i-aţi dat banii lu´... La Drăgăneşti?

Izaura Anghel: Nu. Aici, la mata, la Constanţa.

Grinică Ion Anghel: Aici, la Constanţa.

Izaura Anghel: N-am dat un ban la Drăgăneşti. La Constanţa, într-un apartament, a venit o femeie de la bancă.

Constantin Marius: Primii bani când s-au dat am fost şi eu atunci.

Izaura Anghel: Şi el a fost. A chemat o femeie de la bancă şi ne-am întâlnit într-un apartament, da´ nu mai ştiu să ajung avum acolo unde ne-am întâlnit noi.

Băsescu Mircea: Aha.

Constantin Marius: Am mers din partea aia, în Constanţa, spre McDonald´s-ul ăla, în partea aia...

Izaura Anghel: Când îi dădeam banii lui Marian, Florin l-a filmat şi el dădea în numele tău de numele lu´ dumneavoastră. "Că-i dau lui banii. Banii ăştia ajunge la Mircea, n-are cum..."

Grinică Ion Anghel: "Că o să scape taică-tu. Într-o săptămână, două săptămâni o să scape"

Izaura Anghel: "Uite ce mă enervează... N-ai mata bani! Du-te şi împrumută-te la frate-tu"

Izaura Anghel: Rămâne 50. Şi mai rămâne 230. Şi 30.000 mi-i dai pe 15 iunie. Şi din 200 de mii, îmi mai dai 100 în iulie şi 100 în septembrie. (Pune banii înapoi pe birou) Că aşa nu se poate.

Băsescu Mircea: Greu. Mici şanse.

Izaura Anghel: (Se întoarce la masa şi se aşază pe scaun. Deci cu ăştia (10.000, n.red.) n-am ce să fac.

Constantin Marius: Hai să facem într-un fel măcar. Nu ştiu cum să spun, hai să rezolvăm într-un fel

Băsescu Mircea: Mă, mă mai laşi o săptămână-două.

Izaura Anghel: Nu pot, naşule.

Băsescu Mircea: Taci! Taci din gură mă. Ca să fac eu nişte planuri, să văd eu şi după aia stăm de vorbă amândoi. Că cu tine nu se poate sta de vorbă. Tu eşti mai...

Constantin Marius: Înţeleg, mă, naşule, dar pune-te şi dumneata în situaţia noastră.

Băsescu Mircea: Băi, tu nu înţelegi că eu n-am bani? Tu nu-nţelegi că n-am?

Izaura Anghel: Uite ce mă enervează... N-ai mata bani! Du-te şi împrumută-te la frate-tu.

Băsescu Mircea: Cum să mă împrumut, mă, de la frate-miu? Tu crezi că ăla are bani? Să ştii că nică ăla n-are.

Constantin Marius: Traian? N-are Traian bani?

Băsescu Mircea: Nu!

Constantin Marius: ´ai, mă!

Constantin Marius: "Naşule, eşti într-o filmare! (...) Are filmarea când zici dumneata că te duci şi dai banii la Traian şi vorbeşti cu el şi facem ceva şi rezolvăm"

Constantin Marius: Naşule, eşti într-o filmare!

Băsescu Mircea: Afacerea voastră!

Constantin Marius: Eşti filmat într-o filmare. Ăsta, cumnată-miu, când venea pe la dumneata, el se făcea că se juca cu telefonul, uite aşa, şi tot filma!

Băsescu Mircea: Foarte bine dacă a filmat, hai să vedem ce-a filmat!

Constantin Marius: Are şi cravată care filmează. Cravată... Cravată cu cameră-n ea! Înţelegi dumneata? Şi are filmarea aia cu...

Băsescu Mircea: Hai, să mergem! Gata, am plecat, nu mai stau!

Constantin Marius: Are filmarea când zici dumneata că te duci şi dai banii la Traian şi vorbeşti cu el şi facem ceva şi rezolvăm.

Băsescu Mircea: Bă, fugi de-aici!

Grinică Ion Anghel: Bă, v-aducea şi nişte acte aicea...

Constantin Marius: Să mor dacă te mint!

Băsescu Mircea: Cin eştie ce dracu´ am spus eu ca să...

Constantin Marius: Că eu n-am de ce să mint.

---

Activitatea infracţională desfăşurată de Sandu Anghel, zis Bercea Mondialul, şi gruparea sa se află în atenţia SRI din 2001, Serviciul transmiţând informări diverşilor premieri, precum şi preşedinţilor Ion Iliescu şi Traian Băsescu, a declarat, ieri, George Maior, directorul general al Serviciului.

În 2012, într-un alt caz cu ramificaţii politice - eşecul privatizării Oltchim -, directorul general al SRI a anunţat că Serviciul a transmis 190 de rapoarte în decursul anilor despre activitatea combinatului din Râmnicu Vâlcea, iar situaţia de acolo a fost în permanenţă cunoscută de toate guvernele.

Acestea sunt doar două exemple care arată că, permanent, decidenţii primesc, periodic, rapoarte de la serviciile de informaţii, iar rezultatele nu se văd deloc.

Adoptarea deciziilor de combatere a ticăloşiilor aparţine, în general, guvernului şi, în principiu, poate fi influenţată de Preşedinţie (atunci când aceste două instituţii colaborează). Amândouă reprezintă clientela serviciilor de informaţii. Dacă în ministere sau Preşedinţie raportele SRI nu sunt citite, atunci poţi să ai un SRI sublim, dar care nu influenţează în niciun fel viaţa socială (cel puţin în cadru oficial).

Există obiceiul ca raportele SRI înaintate ministerelor să fie aruncate într-un sertar fără să fie consultate. Deseori munca informativă implicată în întocmirea unui astfel de raport este complexă şi a incumbat pericole.

Astfel că lipsa de reacţie a autorităţilor în faţa ticăloşiei tot mai prezente în viaţa publică nu ne exasperează doar pe noi, cetăţenii, ci şi pe ofiţerii SRI. De la această dezamăgire şi până la a-şi vinde "producţia" către grupuri private de interese sau către personalităţi politice, sprijinindu-le în lupta cu duşmanul, nu mai este decât un pas.

Ionel Niţu, fost şef al departamentului central de analiză al SRI în perioada 2009-2012, ne-a declarat anul trecut, într-un interviu, că, pentru analiştii de intelligence, faptul că autorităţile iau decizii pe baza analizei lor contează mai mult decât dacă analiştii şi-ar asuma-o prin semnătură.

Ionel Niţu ne-a spus: "Cele mai multe frustrări, în zona intelligence, nu se nasc din faptul că analistul este anonim, întrucât acest fapt este un lucru asumat, ci din cauza faptului că acesta s-ar putea să fi muncit degeaba, deoarece nu se iau deciziile potrivite în urma analizei lui. Ar putea fi frustrat pentru că personaje celebre despre care el ştie că au făcut mult rău «zburdă vesele pe câmpie», fără să li se întâmple ceva. Dacă nu se întâmplă nimic pe parcursul mai multor cicluri electorale, mai multor ani - asta da, poate fi extrem de frustrant pentru un analist de intelligence".

Directorul SRI a precizat că în perioada 2001- 2012, la nivelul Serviciului, au fost derulate 8 acţiuni informativ-operative referitoare la activităţile de criminalitate organizată ale grupării Bercea.

Documentele de informare care au fost remise de SRI în cazul Bercea Mondialul au vizat acţiuni ale acestui clan privind perceperea de taxe de protecţie în diverse judeţe, derularea de operaţiuni ilegale cu metale neferoase, evaziune fiscală de mare amploare, coordonarea de reţele de trafic de persoane, inclusiv minori, în Italia, Franţa, Spania, Serbia, de la care erau colectate fonduri obţinute prin cerşetorie, furt, creditarea ilegală a unor persoane fizice şi juridice, cointeresarea unor funcţionari de finanţe publice, accesarea şi deturnarea de fonduri bugetare destinate minorităţii rome şi coruperea unor magistraţi în scopul obţinerii de soluţii favorabile în diverse dosare.

Maior: "Preşedintele a avut dreptate când a spus că serviciile nu l-au informat de relaţia Mircea Băsescu-Bercea"

Şeful SRI, George Maior, a declarat, ieri, că a existat o informare a preşedintelui Traian Băsescu privind activităţile clanului Bercea în octombrie 2009, dar că şeful statului a avut dreptate atunci când a spus că nu a fost informat despre legăturile dintre Sandu Anghel şi fratele său. George Maior a spus că acea informare nu a conţinut aspecte referitoare la relaţia lui Bercea cu fratele şefului statului. "Nu a conţinut acea informaţie referitoare la raportul, relaţia lui Bercea cu fratele domniei sale. Preşedintele, în declaraţia de ieri (n.r.luni), a avut dreptate când a spus că serviciile de informaţii nu au abordat această chestiune într-o informare separată", a spus directorul SRI.

SRI şi-a făcut pe deplin datoria în abordarea fenomenului legat de clanurile interlope, a mai spus directorul SRI George Maior, precizând, referindu-se la dezbaterea din media, că "informaţia bate speculaţia". George Maior a menţionat: "În ceea ce priveşte diversele speculaţii, pentru că ne uităm şi noi câteodată la mass-media sau la diverse dezbateri referitoare la implicarea serviciilor sau la neimplicarea serviciilor, sau la poziţionarea serviciilor faţă de diverşi actori instituţionali în stat, nu am decât să subliniez un singur lucru: informaţia va bate întotdeauna speculaţia. Ea este în arhiva şi baza de date a Seviciului".

El a mai arătat că în 2011 a prezentat comisiei SRI o hartă a prezenţei clanurilor în România: "În această comisie, în 2011, am prezentat o hartă detaliată, teritorială, a prezenţei acestor clanuri şi a efectelor activităţilor lor asupra securităţii naţionale a României şi a existat cel puţin un mesaj explicit către MAI să abordeze - pentru că el ar fi în principal competent pe abordarea criminalităţii organizate de acest tip - să abordeze mai serios această chestiune. Cred că acest lucru s-a înţeles atunci, deşi a existat o anumită dezbatere".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb