TANCZOS BARNA: ''Managementul deşeurilor din Bihor, exemplu chiar şi pentru Capitala României''

G.U.
Politică / 26 iulie 2021

''Managementul deşeurilor din Bihor, exemplu chiar şi pentru Capitala României''

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat astăzi, la Oradea, că modul în care este organizat sistemul de management al deşeurilor în Bihor poate fi un exemplu pentru mai multe judeţe, chiar şi pentru Capitala României, şi a luat în considerare propunerile prefectului de Bihor în acest domeniu pentru modificări care să perfecţioneze cadrul legislativ, informează Agerpres.

"Aş vrea să felicit autorităţile publice locale şi Consiliul Judeţean pentru modul în care a organizat colectarea selectivă, pe mai multe fracţii şi depozitarea. Sunt puţine judeţe care se pot mândri cu o asemenea performanţă. Am constatat cu plăcere că există în continuare implicare serioasă din partea autorităţilor publice şi judeţene în perfecţionarea în continuare a sistemului de management al deşeurilor în judeţul Bihor. Poate fi un exemplu pentru foarte multe judeţe sau chiar şi pentru Capitala României modul în care aici, în vestul ţării, s-a organizat această activitate", a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului.

Prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, i-a înmânat ministrului o serie de propuneri pentru modificări legislative privind depozitarea temporară şi autorizările acestor depozite temporare de deşeuri, precum şi privind transferul intracomunitar de deşeuri, notează sursa citată.

Dacă în urmă cu un an şi jumătate erau doar zece depozite de deşeuri temporare, azi sunt 65 autorizate.

Prefectul a subliniat că acestea pot fi autorizate, în baza legislaţiei actuale, pentru oricine care doreşte să facă o stocare temporară, de până la trei ani, fără să îndeplinească nişte condiţii esenţiale (fără platforme betonate, fără împrejmuire etc), în lege nefiind stabilită distanţa faţă de localităţi şi altele.

"Judeţul este printre judeţele fruntaşe privind gestionarea deşeurilor municipale şi este inadmisil ca într-un asemenea judeţ să autorizăm zeci de puncte de depozitare sau de lucru unde anumite companii sub această autorizare desfăşoară activităţi ilegale şi să se pună o asemenea presiune pe autorităţile locale care încearcă să rezolve problema deşeurilor aşa cum trebuie într-o ţară civilizată", a precizat ministrul.

În ceea ce priveşte transferul intracomunitar de deşeuri, prefectul a propus ca aceste transporturi să aibă loc într-un singur punct de frontieră cu personal specializat care să le monitorizeze. De asemenea, prefectul a propus un cod CAEN separat pentru cei care sunt intermediari sau fac doar colectare şi cei care sunt reciclatori efectiv.

"Presiunea la graniţă asupra autorităţilor locale şi judeţene este imensă. Suntem deschişi la aceste propuneri ale domnului prefect şi vom găsi soluţia de a opri transporturile de materiale second-hand şi deşeuri către România din celelalte state europene. E clar că este nevoie de o înăsprire şi o modificare a legislaţiei. Alături de Ministerul de Interne, de Poliţia de Frontieră şi de organele care verifică transporturile s-au făcut eforturi deosebite în ultimele luni de identificare şi control astfel încât transporturile de materiale, deşeuri să fie oprite peste tot unde se poate. Am identificat reţele organizate, ce au fost deferite organelor de cercetare penală, dar lupta este continuă. În ciuda acestui fapt, constatăm că intră în continuare în România, pe baza unor documente care ulterior se dovedesc false sau completate incorect, intră cantităţi mari de bunuri second-hand sau altele care ajung la depozitele de gunoi, în cel mai bun caz sau pur şi simplu sunt abandonate", a mai declarat ministrul Mediului.

Din discuţiile cu şefii instituţiilor deconcentrate, din subordinea ministerului, a reieşit nevoia de a rezolva o problemă a rangerilor, prezentă şi în Parcul Natural Apuseni, anume accesul cu mijloace de transport neautorizate, înmatriculate sau neînmatriculate, în zonele interzise. Pentru aceasta este nevoie de o modificare legislativă, a precizat ministrul, cu pedepse mari, amenzi între 5.000 şi 25.000 de lei şi măsuri noi, dure, inclusiv cu confiscarea mijlocului auto.

În condiţiile în care majoritatea suprafeţelor de pădure din judeţ au fost retrocedate, ministrul a precizat că serviciile silvice trebuie asigurate, respectiv contractele de pază, precum şi să fie finalizată situaţia juridică a retrocedărilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb