PNDL 3 sau viitorul program naţional de investiţii Anghel Saligny, deşi a fost dezbătut doar în primă lectură de membrii Cabinetului Cîţu, se pare că întruneşte voturile majoritare ale coaliţiei de guvernare, atât timp cât reprezentanţii UDMR susţin, alături de cei ai PNL, că este necesară adoptarea şi implementarea lui.
Astfel, Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, arată că PNDL 3 este un mijloc pentru intensificarea procedurilor de operaţionalizare a reţelelor de apă şi canalizare la nivelul tuturor localităţilor din ţara noastră, în condiţiile în care Comisia Europeană a iniţiat o procedură de infringement din cauza faptului că respectivele reţele nu sunt pe deplin dezvoltate.
"Nivelul de dezvoltare economică a unei societăţi este demonstrată prin accesul la utilităţile de bază, în special accesul la reţeaua de apă potabilă şi canalizare", a afirmat ministrul Tanczos Barna referitor la proiectul de ordonanţă de urgenţă iniţiat de colegul său, Cseke Attila, ministul Dezvoltării, adăugând: "România are deficienţe în acest domeniu, iar Comisia Europeană a iniţiat o procedură de infringement împotriva ţării noastre deoarece reţelele de apă şi canalizare nu sunt încă pe deplin dezvoltate. Deşi Comisia a lansat proceduri împotriva altor 18 state membre ale UE pe lângă România, trebuie să încheiem acest proces cât mai curând posibil. (...) În ceea ce priveşte situaţia dotării cu staţii de epurare a apelor uzate, au fost inventariate în total 831 staţii de epurare, din care 714 staţii de epurare funcţionale şi 117 staţii de epurare nefuncţionale (care funcţionează cu deficienţe sau la care nu este racordată populaţia). (...) UDMR şi-a propus în momentul în care a intrat la guvernare să aloce toate resursele necesare în vederea susţinerii comunităţilor şi astfel să dezvoltăm localităţile, să modernizăm infrastructura şi să creştem nivelul de trai".
Ministrul Mediului a mai menţionat că în ţara noastră sunt 2.057 reţele de canalizare, din care 1.260 sunt funcţionale, în restul de 797 fiind lucrări în diferite stadii de execuţie. Pentru construirea reţelelor de apă şi canalizare, Ministerul Mediului va aloca suma de un miliard de euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, sumă ce va fi suplimentată cu încă 318 milioane euro din Programul Operaţional Infrastructură Mare.
Referitor la programul Anghel Saligny - aşa numitul PNDL 3 - Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a declarat că, din punctul de vedere al ministerului şi al UDMR, respectivul proiect de investiţii este soluţia corectă având în vedere necesitatea de a acoperi domenii esenţiale în infrastructura administraţiilor locale de gaze, alimentare cu apă şi drumuri, investiţii neacoperite de fondurile europene nici în perioada de tranziţie (următorii doi ani), dar nici în cadrul financiar european multianual 2021-2027.
"Recomand tuturor să citească ordonanţa de urgenţă, să se uite ce a propus ministerul în PNRR şi, dacă se vor uita, o să vadă că, după 31 de ani, pentru prima dată, la propunerea Ministerului Dezvoltării, se propune un fond local care o să asigure garantat accesul universal fără niciun fel de parti-pris-uri politice la investiţii locale. Pentru că vom asigura pe fiecare categorie de localitate, municipii, municipii reşedinţă de judeţ, oraşe şi comune, pentru toţi, în toată ţara, indiferent de culoarea politică a primarului, în limita aceleiaşi sume pentru toţi pe aceeaşi categorie de investiţii finanţate", a spus Cseke Attila.
Ministrul Dezvoltării a reiterat că programul Anghel Saligny se va axa doar pe racordarea la sistemul de apă şi canalizare, la gaze naturale şi pe îmbunătăţirea infrastructurii rutiere.
• USRPLUS: PNDL 3 - discutat după evaluarea PNDL 1 şi 2
Amintim că, dintre toţi partenerii coaliţiei de guvernare, doar cei de la USRPLUS se opun, deocamdată, finanţării cu 50 miliarde lei (aproximativ 10 miliarde euro) unui PNDL 3. Liderii USRPLUS susţin că trebuie să înceteze practica alocărilor, din pixul unui politician, de fonduri pentru proiectele de infrastructură locale.
Un comunicat al formaţiunii politice respective notează: "USR PLUS susţine dezvoltarea localităţilor rurale din România, dar nu prin programe de tip PNDL care înseamnă risipa banilor publici pe criterii politice. Banii din PNDL 1 şi 2 au ajuns în buzunarele baronilor locali. Nu vrem să fim părtaşi în replicarea unor practici de alocări discreţionare de bani către clientela de partid şi cu investiţii fără cap care nu au dus nicăieri la dezvoltarea reală a zonelor rurale. În ciuda declaraţiilor din spaţiul public nu a existat un acord în coaliţie pe acest program (n.red. - programul Anghel Saligny). USR PLUS susţine organizarea unei dezbateri largi pe tema programului de dezvoltare locală pentru a nu repeta ceea ce a făcut PSD. (...) Inclusiv structurile autorităţilor publice locale trebuie să fie consultate cu privire la nevoile reale de investiţii pe care le au în acest moment şi de capacitatea locală de a susţine aceste investiţii. Având în vedere ceea ce s-a întâmplat cu PNDL 1 şi 2, nu putem să ne bate joc în continuare de banii oamenilor, de aceea USR PLUS cere criterii foarte clare de acordare a banilor publici şi un mecanism transparent de alegere a proiectelor care să nu depindă de pixul politic al ministrului Dezvoltării. Dezvoltarea locală se face doar cu cofinanţare locală pentru orice fel de investiţie din bugetul naţional".
Liderii USRPLUS au menţionat că au cerut deja o evaluare a rezultatelor PNDL 1 şi 2, iar pe baza acestora să se discute, la următoarea şedinţă a coaliţiei de guvernare, despre aşa-numitul PNDL 3, programul Anghel Saligny.
1. De ce nu au primării?e fonduri pentru invest
(mesaj trimis de ALH în data de 16.08.2021, 09:45)
Atâta timp cât salariul primarului și al angajaților primăriei sunt stabilite la nivelul primăriei, nu vor exista niciodată bani pentru investiții în comună, în folosul locuitorilor.
Angajații primăriei trebuie să fie remunerați după performanță,câte proiecte au realizat,fonduri europene atrase,etc.
În prezent această situație este jenantă,o jignire la adresa locuitorilor de rând ,ai unei comune,care plătesc la primărie dările ca să-i îmbuibe pe primar și angajați în timp ce ei înoată prin noroaie și merg la veceu în fundul grădinii.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.08.2021, 16:02)
Corect.Dar mai intai trebuie desființate cel putin 500 dintre ele.Cele care nu își pot asigura nici macar salariile din venituri.
2. CE ???
(mesaj trimis de anonim în data de 16.08.2021, 23:02)
N - ARE NICI WC PUBLIC : ARE MILIȚIENI , SINECURIȘTI , ș.a.m.d .
.