Cu 1.016.800 de locuitori posibil infectaţi cu virus hepatitic B şi 635.000 posibil infectaţi cu virus hepatitic C, România ocupă primul loc în rândul ţărilor europene la numărul total de cazuri de hepatită, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, potrivit unui comunicat remis redacţiei din partea delegaţiei române a grupului PPE.
Potrivit sursei citate, doar 4,1% între pacienţii români, diagnosticaţi cu hepatită C, beneficiază de tratament.
Europarlamentarul PNL Cristian Buşoi a afirmat: "Sunt cifre alarmante care trebuie să determine factorii decizionali să acţioneze neîntârziat, în sensul conştientizării riscului infectării cu viruşi hepatici şi a modului de transmitere, prin campanii de informare, precum şi prin îmbunătăţirea politicilor de prevenţie şi de testare. În calitate de europarlamentar mă voi implica activ în găsirea de soluţii pentru consolidarea prevenirii, depistării şi controlului hepatitelor virale şi a bolilor afiliate. Acest manifest este unul din paşii înainte".
Buşoi a organizat, la Bruxelles, în Parlamentul European, conferinţa "Lupta împotriva hepatitelor virale în statele membre UE cu resurse financiare limitate - Fighting Viral Hepatitis in Resource-Limited Member States", conferinţă la care au participat reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ai Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor, ai Asociaţiei Europene a Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice, precum şi ataşaţi ai Ministerelor de resort din Statele Membre.
''România are nevoie de un plan naţional de acţiune centrat pe pacient şi, care, totodată să implice activ grupurile de specialişti, cercetători, personal medical şi factori decidenţi din toate domeniile conexe. Garanţia accesului echitabil şi transparent la tratament cost-eficient, trebuie să constituie, împreună cu prevenţia, priorităţile acestui plan'', a menţionat eurodeputatul PNL.