România a prezentat, în cadrul Forumului ONU de nivel înalt privind dezvoltarea durabilă, organizat la New York, Planul Naţional de Acţiune pentru Strategia de Dezvoltare Durabilă care vizează implementarea Agendei 2030, informează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), potrivit Agerpres.
"Sunt convins că nu putem avea succes decât dacă suntem conştienţi cu toţii de necesitatea unei acţiuni comune. Este necesar să utilizăm soluţii integrate pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă, iar dimensiunea de protecţie a mediului a Agendei 2030 este extrem de importantă. Trebuie să ne bazăm pe modele de succes prin care reducem poluarea cu plastic, păstrăm biodiversitatea şi atenuăm schimbările climatice", a declarat, în cadrul evenimentului, ministrul Mediului, Barna Tanczos.
Prezentarea Planului Naţional de Acţiune al Românie a avut loc în cadrul evenimentului conex "Reconstruim mai bine: măsurarea şi eficientizarea politicilor legate de obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) până în 2030", în care ţara noastră a avut calitatea de co-organizator, alături de Italiaí, Luxemburg şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
Potrivit ministerului de resort, cei prezenţi au evidenţiat iniţiativele de succes care generează impact şi contribuie la accelerarea progresului în Agenda 2030.
Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, din cadrul Guvernului României, a lansat, în data de 23 iunie, Planul Naţional de Acţiune pentru implementarea Strategiei Naţionale de Dezvoltare Durabilă a României 2030.
Planul Naţional de Acţiune este un obiectiv specific al proiectului "România durabilă - dezvoltarea cadrului strategic şi instituţional pentru implementarea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030" cod SIPOCA 613, MySMIS 127545, derulat de Secretariatul General al Guvernului cu implicarea partenerilor, Institutul Naţional de Statistică şi Asociaţia Regională pentru Dezvoltare Antreprenorială Oltenia.
Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030 (SNDDR 2030) reprezintă documentul-cheie adoptat de România în acord cu obiectivele Agendei ONU 2030 pentru Dezvoltare Durabilă şi cu documentele strategice ale Uniunii Europene, în toate politicile sectoriale, pentru dezvoltarea durabilă pe plan naţional, în perioada 2022-2030