Tăriceanu a solicitat oficial înfiinţarea Comisiei pentru evaluarea democraţiei în Senat

Alexandru Costea
Politică / 15 iunie 2015

Preşedintele Senatului, Călin Popesscu Tăriceanu, a depus la Biroul Permanent al Senatului, care urmează să se reunească în şedinţa de azi, solicitarea de constituire a "Comisiei speciale pentru evalurea stării de democraţie şi a statului de drept în România", care ar urma să aibă nouă membri şi să depună raportul la nouă luni după înfiinţare.

HotNews redă textul solicitării:

"Obiectivul Comisiei este acela de a prezenta Senatului şi, prin intermediul acestuia, societăţii româneşti un tablou analitic şi obiectiv atât al calităţii practicilor şi instituţiilor democratice al separaţiei, echilibrului şi controlului reciproc. În calitatea sa de camera superioară a Parlamentului, Senatul se poate impune ca cea mai prestigioasă şi moderat instanţă de reflecţie asupra unei tematici ce este considerată de toate părţile implicate în dezbaterea publică ca fiind de maximă acutalitate şi importanţă.

Misiunea Comisiei este aceea de a prezenta Senatului un raport detaliat însoţit de recomandări de lege ferenda ((expresie folosită pentru a denumi soluţii de reglementare care se preconizează sau se recomandă a fi adoptate de legiuitor, n.r.) şi, acolo unde va fi cazul, de a elabora propuneri legislative în temeiul articolului 77 alin (3) din Regulament.

Există în prezent mai multe metode de măsurare a calităţii democraţiei sau de clasificare a naţiunilor pe o scară democratică, toate utilizate exclusiv de entităţi private. Aceste modele operează cu un număr variabil de indicatori şi se bazează pe culegere de opinii şi pe identificarea percepţiilor sociale cu privire la caracterul democratic al unor instituţii sau practici.

Pe baza acestei experienţe de măsurare acumulată în literatura de specialitate, Comisia îşi va constitui proprii indicatori şi propriul model de analiză. Cu titlu de exemplu, printre indicatori ar putea fi: participarea şi reprezentarea politică, densitatea şi intensitatea reţelelor de asociativitate, libertatea de exprimare, respectul faţă de minorităţile de orice natură, gradul de acceptabilitate a pluralismului, raportul dintre viaţă privată şi securitatea colectivă, capacitatea de reglare a erorilor şi abuzurilor instituţionale, responsabilitatea politică, transparenţa deciziilor guvernamentale, calitatea deliberării instituţionale şi a dezbaterii publice, independenţa şi imparţialitatea sistemului judiciar, rigoarea şi raţionalitatea procedurilor, controlul parlamentului asupra executivului, controlul civil asupra instituţiilor de forţă, consistentă drepturilor şi libertăţilor individuale precum şi a garanţiilor constituţionale, formele şi eficacitatea controlului cetăţenesc asupra tuturor instituţiilor şi puterilor statului.

Metodele de lucru ale Comisiei vor fi: documentarea, culegerea de date din surse publice, consultări cu societatea civilă, mediul academic şi reprezentanţi ai instituţiilor, organizarea de dezbateri publice".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb