Acordul pe justiţie propus de ALDE este un apel la responsabilitate şi reprezintă poate ultimul "tren" în ceea ce priveşte exercitarea cu succes a preşedinţiei României a Consiliului Uniunii Europene, susţine liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. El a mai spus că acordul dintre partidele politice din România este o solicitare de asumare a unor principii fundamentale, care să asigure că abuzurile din justiţie şi practica protocoalelor secrete nu se vor mai repeta. Preşedintele ALDE atrage, în continuare, atenţia că România este ruptă în două de conflictele politice. "Este un mare semn de întrebare cum am ajuns ca în anul care celebrăm 100 ani de la Unire, societatea românească să fie mai dezbinată ca niciodată", a scris Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.
"Mulţi au spus că solicitarea ALDE de a găsi un consens ar echivala cu un pas în spate în efortul de a stopa abuzurile. Nimic mai fals. Înainte de toate, faptul că astăzi oficialii europeni încep să admită că în România există o gravă problemă reprezentată de protocoale, faptul că astăzi se vorbeşte despre reglementarea ascultărilor abuzive ale telefoanelor sunt şi rezultatul eforturilor ALDE. Eforturi însă realizate cu pragmatism, consecvenţă, folosind atât armele discursului politic, cât şi pe cele ale diplomaţiei", a scris astăzi Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.
• Tăriceanu admite că din cauza războiului politic intern, România nu este pregătită să preia preşedinţia Consiliului UE, iar liderii europeni nu vor fi înţelegători având în vedere că acest război există chiar în an electoral.
• "Trebuie spus că în condiţiile războiului politic total din aceste luni, România nu este pregătită să preia preşedinţia Consiliului UE. Este un avertisment în al doisprezecelea ceas pe care îl adresez cu responsabilitate tuturor oamenilor politici, în special Preşedintelui României şi liderilor partidelor parlamentare din opoziţie. ", mai spune Tăriceanu.
Liderul ALDE a vorbit şi despre abuzurile din justiţie şi protocoalele nelegale, spunând că România va rata şansa de a se impune la nivelul UE dacă preşedintele Iohannis şi partidele din opoziţie vor continua să nege existenţa acestora.