Tăriceanu: PD încearcă să minimizeze înţelegerea luată în Alianţa D.A. în privinţa CNSAS

A.B.
Ziarul BURSA #Politică / 30 martie 2006

Liderul PNL aşteaptă, ca un gest de "minimă reparaţie", demisia lui Turianu

Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), premierul Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că Partidul Democrat (PD) încearcă să minimizeze înţelegerea ce a fost luată de cele două formaţiuni în ceea ce priveşte susţinerea lui Constantin Ticu Dumitrescu la şefia Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

"Am văzut declaraţiile conducerii PD şi sînt foarte surprins pentru că, pe de o parte, se încearcă minimizarea acestei înţelegeri ce a fost făcută publică, iar, pe de altă parte, se lasă impresia că gestul domnului Turianu nu a fost susţinut de PD", a declarat, ieri, liderul liberal, citat de Rompres.

El a avut o întîlnire cu Constantin Ticu Dumitrescu la Palatul Victoria, în cursul căreia i-a cerut preşedintelui Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici să nu demisioneze din Colegiul CNSAS "pentru că reprezintă un reper moral pentru foarte mulţi cetăţeni ai Romîniei, reprezintă un simbol al luptei împotriva comunismului şi pentru deconspirarea acţiunilor fostei Securităţi".

Preşedintele PNL a reiterat faptul că este de obligaţia PD să-i ceară oficial lui Corneliu Turianu să demisioneze şi să-i retragă sprijinul politic pentru că a încălcat o înţelegere a Alianţei D.A..

"Altfel CNSAS este o conspiraţie pentru ascunderea adevărului, o coaliţie făcută de PD cu PRM şi cu PSD şi sigur că în acest fel vom avea acelaşi CNSAS din ultimii cinci ani, o instituţie care s-a dovedit mai degrabă inutilă şi care, în loc să scoată dosarele la suprafaţă, le-a ţinut în sertare", a spus preşedintele PNL.

El a subliniat că aşteptă cît mai rapid poziţia PD. "Fără o astfel de reacţie este evident că încrederea reciprocă este puternic zdruncinată şi sigur că ne putem pune în mod justificat semne de întrebare cu privire la atitudinile pe care le vor lua şi asupra altor subiecte politice ce vor urma pe agenda noastră", a adăugat Tăriceanu.

"Dacă într-adevăr nu este nimic în spate, dacă nu este o acţiune premeditată, atunci cred că problema se poate rezolva foarte simplu", a accentuat liderul PNL, sugerînd că nu consideră întemeiate declaraţiile democraţilor potrivit cărora nu îi pot cere demisa lui Turianu pentru că ar fi independent.

El a spus că nu doreşte să îi acuze de imoralitate pe democraţi pentru că aşteaptă ca aceştia să ofere o minimă reparaţie: demisia lui Turianu.

"Este un semn grav, o atitudine care zdruncină încrederea reciprocă şi care i-a făcut pe mulţi să spună că, după 16 ani, se pare că FSN sub diferitele forme este în continuare la putere în România. Mi-ar plăcea să cred că cei ce au făcut aceste afirmaţii nu au dreptate", a conchis Tăriceanu.

El a precizat că îi va cere lui Ticu Dumitrescu scoaterea de lumină a tuturor dosarelor, fără nici un fel de rezervă, începînd cu cel al său, întrucît la 16 ani de la Revoluţie se doreşte aflarea adevărului în legătură cu persoanele care astăzi ocupă funcţii importante în Romînia.

Premierul a declarat că liberalii vor opta, dacă va fi cazul, pentru modificarea legii CNSAS în virtutea principiului că membri care sînt numiţi pot fi şi revocaţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb