Tăriceanu trage după el UDMR-ul la guvernare?

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Politică / 3 decembrie 2008

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că PNL nu va face niciun compromis la negocierile ce vor avea loc cu reprezentanţii Alianţei PSD+PC sau cu cei ai PD-L.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că PNL nu va face niciun compromis la negocierile ce vor avea loc cu reprezentanţii Alianţei PSD+PC sau cu cei ai PD-L.

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR), partenerul de guvernământ al liberalilor lui Călin Popescu Tăriceanu, are mari şanse să ajungă încă un mandat la conducerea ţării, fiind susţinută de către PNL - partidul care va forma următorul Executiv alături de Alianţa PSD+PC, sau alături de PD-L.

Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, ieri, la finalul Biroului Politic Central al partidului, că formaţiunea sa va continua "parteneriatul cu UDMR", fiind satisfăcut de cum a decurs colaborarea cu aceştia, din ultimii patru ani.

Potrivit premierului, PNL se va consulta permanent "cu adevăraţii parteneri, cu UDMR", cele două formaţiuni urmând a avea "o poziţie comună", la viitoarele negocieri cu celelalte partide politice, pentru formarea Guvernului.

Întrucât PNL este partidul care va decide structura viitorului Guvern, atât PD-L cât şi Alianţa PSD-PC având nevoie de procentele liberalilor pentru a accede la Guvernare, din mesajul lui Tăriceanu reiese că formaţiunea sa va lua UDMR-ul "sub aripă", la negocierile ce vor avea loc cu reprezentanţii Alianţei PSD-PC sau cu liberal-democraţii lui Boc.

Surprinde însă faptul "ataşamentul" lui Tăriceanu faţă de UDMR; formaţiunea sa poate accede bine-mersi la guvernare, în parteneriat cu Alianţa PSD-PC sau cu PD-L şi fără udemerişti, care, ce-i drept, i-au fost fideli în ultimii patru ani.

Să fie vorba doar despre o măsură de precauţie din partea premierului, pentru ceva mai multă susţinere parlamentară, în situaţia în care scenariul conflictual al Alianţei D.A. se va repeta şi în următorii patru ani?

Rămâne de văzut.

Însuşi premierul a precizat că, privind UDMR, "nu s-a stabilit dacă va merge, în duet cu formaţiunea sa la negocieri", dar nici nu a negat acest aspect.

Cert este că Tăriceanu, conştient de rolul jucat de PNL în economia unei noi majorităţi nu pare dispus să negocieze foarte multe aspecte, îndeosebi, cele de natură economică, cu viitoarele delegaţii democrat-liberale, sau ale Alianţei PSD+PC.

"PNL nu este dispus să facă compromisuri" "Nu avem ce să negociem" "Ne putem servi ţara şi din opoziţie".

Acestea au fost "avertismentele" lui Călin Popescu Tăriceanu pentru "peţitorii" lui Boc şi Geoană, de teamă probabil, ca PNL-ul, ce a obţinut rezultate bune la guvernare, îndeosebi în economie, să nu se compromită în faţa alegătorilor, prin a experimenta politici străine doctrinei liberale.

Premierul a menţionat că, la negocieri, formaţiunea sa va pune accentul pe programul politic de guvernare şi pe planul de acţiune pentru creşterea economică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb