Tăriceanu: Trecerea diferendelor politice în procuratură aminteşte de "Epoca Ceauşescu"

Cristina Mihalaşcu
Ziarul BURSA #Politică / 15 iulie 2009

Fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu, nu renunţă la imunitatea parlamentară pentru a fi cercetat în cazul Sterling.

Fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu, nu renunţă la imunitatea parlamentară pentru a fi cercetat în cazul Sterling.

Raportul subcomisiei parlamentare, care a anchetat modul de atribuire a contractul de concesiune către compania Sterling, conţine o serie de inadvertenţe, de neadevăruri foarte grave, a declarat, ieri, liderul PNL, Călin Popescu Tăriceanu.

Declaraţia sa vine în urma unei solicitări, de săptămâna trecută, a grupului parlamentar PD-L, care doreşte începerea urmăririi penale în cazul său, în scandalul Sterling.

Tăriceanu este acuzat de către liberal-democraţi că, în perioada în care a fost premier, a săvârşit infracţiunile de subminare a economiei naţionale şi de abuz în serviciu.

Fostul premier a reiterat, însă, ceea ce colegii săi de partid au mai declarat, şi anume că anchetarea sa în cazul Sterling este un "joc politic", menit să distragă atenţia de la "scandalul de corupţie" cu care se confruntă PD-L în acest moment, cu referire la cazul Ridzi.

Tăriceanu a arătat că una dintre erorile strecurate în raportul Comisiei se referă la actul adiţional nr. 11, cel care ar fi transformat contractul de concesiune între statul român, reprezentat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi Sterling, într-unul de explorare şi împărţire a producţiei.

Concluzia comisiei este aceea că actul adiţional a fost aprobat în baza Ordonanţei de Urgenţă 101/2007, creată special pentru a favoriza Sterling prin stabilirea unui nivel mai mic al redevenţelor.

Liderul PNL a explicat: "Actul adiţional nr. 11, aprobat de Guvern, se referă strict la respectarea înţelegerii dintre ANRM şi Sterling, prin care compania canadiană începe explorarea şi plăteşte redevenţe. Actul nu se bazează pe O.U.G 101 în niciun fel, pentru că aceasta a venit la trei luni după ce actul adiţional fusese semnat. Nu există nicio legătură între cele două".

O altă acuză care i se aduce fostului premier Tăriceanu, legată tot de OUG 101/2007, ar fi aceea că redevenţele s-au stabilit pentru resurse minerale, fără a include gazele şi petrolul, şi că modul de calcul al acestora s-a realizat cu titlu gratuit.

Prin urmare, cota care revenea statului din partea companiei Sterling era foarte mică şi economia a avut de suferit.

Potrivit liderului PNL, redevenţele au fost stabilite numai pentru resurse minerale, pentru că la gaze şi petrol exista Legea de privatizare a societăţii "Petrom", act normativ care stipula blocarea plăţii taxelor şi redevenţelor pe zece ani.

Prin OUG 101 nivelul redevenţelor se calcula în funcţie de volumul producţiei, în funcţie de metri cubi de gaze extraşi, de tonele de petrol extras, care era facturat şi care putea fi urmărit.

Acum se propune, prin modificarea Ordonanţei, redevenţa pe unitatea de producţie, pe întreprindere.

Astfel, o societate poate declara că vrea să producă 200.000 tone de sare, dar statul nu mai are mecanismul de control pentru a veni să spună că nu a produs 200.000, ci 400.000 de tone şi astfel nu va putea să-şi recupereze banii.

În plus, OUG 101/2007 a ajuns la Comisia de Industrii înaintea desfăşurii anchetei, şi, la acea vreme, singura obiecţie adusă a fost că nivelul redevenţelor este prea ridicat şi nu va putea fi suportat de către operatorii economici.

Tăriceanu arată că, astfel, nu s-a discutat în niciun fel de cazul Sterling.

Tăriceanu: "Deputatul Mircea Toader este un pion pe tabla de şah, mutat de Boc şi Băsescu"

Călin Popescu-Tăriceanu va depune, săptămâna aceasta, o plângere pentru declaraţii calomnioase împotriva liderului PD-L, Mircea Toader, care a solicitat începerea urmării penale în cazul său.

Fostul premier s-a declarat la început amuzat de declaraţiile lui Toader, apoi a înţeles că domnia sa este doar un mesager al unor actori mult mai importanţi, care în acest moment se află la guvernare.

"Deputatul Mircea Toader, văzând că raportul Comisiei Sterling nu este unul incriminator, a venit cu solicitarea începerii urmăririi penale împotriva mea, însă el nu este decât un simplu pion pe tabla de şah, mutat de Boc şi Băsescu, după caz", a declarat Tăriceanu.

Potrivit liderului PNL, modul de a transfera diferendele politice din zona parlamentară, în zona procuraturii, aminteşte de "epoca Cea­uşescu", când duşmanii poporului erau judecaţi de către Tribunalul Poporului.

Toader: "Nu sunt surprins de reacţia lui Tăriceanu"

Deputatul democrat-liberal, Mircea Toader, a declarat, ieri, pentru Agerpres, că nu este surprins de reacţia fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, care a anunţat că îl va acţiona în judecată pentru afirmaţii calomnioase în cazul Sterling. Mircea Toader a explicat: "Reacţia domnului Tăriceanu nu mă surprinde, deoarece nu am făcut altceva decât să respect o prevedere a Camerei Deputaţilor, nu în numele meu personal, ci al grupului parlamentar PD-L pe care îl conduc. Solicitarea este prevăzută de Regulamentul Camerei Deputaţilor, a fost transmisă Biroului Permanent, care, la rândul lui, a transmis-o Comisiei juridice, care va stabili dacă sunt elemente pentru începerea urmăririi penale. Noi ne-am bazat solicitarea pe rezultatele comisiei care s-a ocupat de cazul Sterling şi care a constatat că România ar fi avut prejudicii în cazul în care ar fi respectat acel contract. Noi ne aşteptam ca domnul Tăriceanu să vină să spună dacă România era sau nu prejudiciată de acel contract cu Sterling". Amintim că pe 7 iulie, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis să trimită solicitarea PD-L privind începerea urmăririi penale împotriva fostului premier Călin Popescu Tăriceanu la Comisia juridică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb