Compania aeriană de stat Tarom scoate la vânzare cele nouă aeronave ATR pe care le are în flotă şi pe care doreşte să le înlocuiască. Conform estimării făcute de funcţionarii companiei publice, vânzarea acestor aeronave va aduce în contul Tarom cel puţin 32.260.00 de dolari.
Compania aeriană Tarom are în prezent în flotă 7 aeronave ATR 42, care au fost fabricate în perioada 1997-2000, dintre care 6 sunt la clasa business, şi 2 aeronave ATR 72, care au fost fabricate în 2009. Ultimele două aeronave sunt scoase la vânzare la un preţ minim de 6,28 milioane de dolari, respectiv 6,47 milioane de dolari. Amintim că Tarom a semnat la finalul anului trecut un contract pentru achiziţionarea în leasing a 9 aeronave noi ATR 72-600.
Potrivit boardingpass.ro, primele trei ATR-uri 72-600 sunt într-un hangar de pe aeroportul Francazal din sudul oraşului francez Toulouse pentru a fi vopsite şi vor intra în flota TAROM până la finalul acestei luni.
La semnarea contractului, reprezentanţii Ministerului Transporturilor susţineau că, până la finalul anului 2020, toate cele nouă aeronave noi vor fi livrate companiei aeriene de stat. Aeronavele cu 72 locuri vor fi folosite pentru zboruri regionale (interne şi externe). Contractul de închiriere este semnat pe o perioadă de 10 ani.
Potrivit unui document citat de site-ul g4media.ro, compania aeriană ar urma să facă, în primul semestru din 2020, plăţi în valoare de 9,2 milioane de dolari (8,5 milioane euro), în condiţiile în care se estimează că, până la 1 iulie, vor ajunge în flota Tarom 7 din cele 9 aeronave luate în leasing.
Menţionăm că guvernul condus de Ludovic Orban a adoptat prin ordonanţă de urgenţă, cu o zi înainte de adoptarea moţiunii de cenzură, crearea cadrului juridic necesar acordării unui ajutor de salvare a companiei aeriene Tarom în valoare de circa 44,6 milioane de dolari (195 milioane de lei). Ajutorul ar urma să fie acordat după ce Comisia Europeană va aproba această măsură. De altfel, zilele trecute, Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a discutat cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager, responsabilă pentru competitivitate, despre necesitatea acordării mai multor ajutoare de salvare pentru companiile din domeniul energetic şi pentru compania Tarom.