TAXELE DE TRANSPORT, ELIMINATE Cale liberă pentru exportul de energie electrică

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 22 iulie 2013

Cale liberă pentru exportul de energie electrică

ANRE (reglementatorul pieţei noastre de energie) a decis să elimine tariful de transport perceput pentru exportul şi importul de electricitate. Acest lucru înseamnă o gură de oxigen pentru producătorii noştri de energie electrică, dar şi pentru furnizori, ale căror afaceri sunt puternic afectate de scăderea abruptă a consumului din ţara noastră.

Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), ne-a declarat: "Măsura este excelentă atât pentru producători, în special pentru cei termo care nu-şi găsesc cumpărători în piaţă pentru că sunt cei mai scumpi, cât şi pentru furnizori. Eliminarea taxelor de transport reprezintă o gură importantă de oxigen pentru sectorul nostru energetic. Regiunea se confruntă cu un excedent de energie, pentru că toate ţările au scăderi de consum, pe fondul accentuării crizei. Eliminarea tarifului de transport face ca energia noastră să aibă tarife atractive şi să poată fi vândută cu succes în ţările vecine".

Renunţarea la preţul de transport înseamnă o reducere cu circa 20 de lei/MWh a costurilor pentru exportul de energie, ne-a menţionat domnia sa. Volumele exportate nu vor fi unele foarte importante, potrivit estimărilor preşedintelui AFEER, dar vor fi suficiente pentru a menţine în piaţă producţia termocentralelor pe cărbune.

Motivul invocat de ANRE pentru eliminarea tarifului de transport este stoparea procedurii de infrigement, demarată împotriva României de către Comisia Europeană. Astfel, legislaţia internă privind tranzitul de energie este corelată cu cea europeană (Regulamentul 714/2009).

Ion Lungu a comentat: "ANRE a procedat corect. Eliminarea acestor taxe pe transportul de energie a fost solicitată de UE. Numai România şi Bulgaria aveau astfel de taxe, ceea ce făcea ca energia exportată de cele două ţări să nu-şi mai găsească uşor clienţi în regiune. Mai mult decât atât, odată cu decizia României de a constitui o bursă regională alături de Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovacia, legislaţia şi sistemul de taxare a tranzitului trebuie să fie armonizată în cele cinci ţări".

Consumul de energie electrică a scăzut cu 7,7% pe primele cinci luni, potrivit datelor INS, ceea ce arată un recul puternic al industriei, dar şi situaţia extrem de dificilă a producţiei noastre de energie. Complexurile energetice care produc electricitate pe bază de cărbune sunt cele mai scumpe din piaţă şi nu reuşesc să-şi vândă energia. Salariaţii de la Complexul Oltenia au trecut prin perioade de şomaj tehnic şi disponibilizări în prima jumătate a anului. Situaţia producţiei clasice de energie este îngreunată şi de cantitatea importantă de energie eoliană disponibilă în piaţă la preţuri foarte mici (producătorii primesc şi certificate verzi). Energia eoliană s-a tranzacţionat şi la preţuri mai mici decât cea hidro, creând dificultăţi Hidroelectrica SA în prima parte a anului.

Pe piaţa spot de energie, preţul mediu de tranzacţionare a scăzut cu peste o treime în prima jumătate a anului, pe fondul diminuării severe a cererii.

Potrivit furnizorilor de energie, eliminarea taxei de transport nu va afecta Transelectrica SA, care va câştiga din taxa percepută pentru capacităţile transfrontaliere. Veniturile din această taxă vor creşte odată cu exporturile, mai spun furnizorii. Astfel, va fi compensată pierderea veniturilor din tariful de transport.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Stimata d-ra,

    Va rog frumos sa-mi spuneti si mie care a fost perioada in care salariatii din Complexul Energetic Oltenia au fost in somaj tehnic, cate persoane au fost disponibilizate pana pe 30.06.2013. Daca aceste fapte nu sunt reale sa reflectam si asupra pozitiei domnului Ion Lungu, credeti ca plange domnia sa ca nu se produce energie electrica pe baza de carbune?dansul se bucura pentru avantajele traderilor care au filiale in mai multe tari si ii avantajeaza pentru tranzactii. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb