Taxele propuse pentru 2005, calculate pe o inflaţie de 7%

George Lupu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 mai 2004

Executivul a iniţiat un proiect de hotărîre privind nivelul taxelor şi impozitelor locale care se vor aplica anul viitor, aflat în prezent în dezbaterea Consiliului Economic şi Social. Pe baza unei inflaţii estimate de 7% pentru 2005, Guvernul va actualiza valorile impozabile, impozitele şi taxele locale stabilite ca sume fixe, precum şi nivelul amenzilor prevăzute de Codul Fiscal. Proiectul de hotărîre va fi discutat, cel mai probabil, în viitoarea şedinţă de Guvern.

Este pentru prima dată cînd Guvernul îşi pune problema să facă publică proiectarea nivelului taxelor şi impozitelor cu mai bine de jumătate de an înainte de aplicarea lor. Schimbarea se datorează Codului Fiscal, intrat în vigoare la începutul acestui an.

Unul dintre cele mai importante avantaje pe care le-a adus Codul Fiscal pentru mediul de afaceri este gradul mai mare de predictibilitate şi de stabilitate a legislaţiei fiscale. Codul Fiscal poate să fie modificat numai prin lege organică, care să fie promovată cu şase luni înainte de intrarea în vigoare a noilor prevederi. În aceste condiţii, populaţia şi oamenii de afaceri vor şti de la jumătatea acestui an care vor fi taxele şi impozitele care se vor aplica de la 1 ianuarie 2005. Astfel, un plan de afaceri, cel puţin pe termen de un an, nu va mai fi supus frecventelor confuzii şi schimbări din legislaţia fiscală. Gradul de predictibilitate ar putea să fie extins chiar pe termen mediu, dacă în strategia fiscală pentru perioada 2005-2007, care se elaborează în această perioadă, vor fi prevăzute niveluri programate ale taxelor şi impozitelor.

Codul Fiscal a fost promulgat în decembrie 2003 şi a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2004. Reprezentanţii mediului de afaceri au fost de acord că adoptarea noului act normativ, care înlocuia 43 de legi aplicabile în domeniul fiscal, a fost un pas înainte pentru îmbunătăţirea climatului economic. Dezbaterile privind modificările care vor fi aduse Codului Fiscal vor trebui finalizate în această lună, astfel încît ele să fie prinse în construcţia bugetului pe 2005 şi să fie promulgate prin lege pînă la jumătatea acestui an. Oamenii de afaceri au obţinut deja de la Guvern posibilitatea să aleagă între neimpozitarea profitului reinvestit şi amortizarea accelerată, ca variante de stimulare a investiţiilor. Alte modificări care se prefigurează că vor fi aduse Codului Fiscal sînt reducerea impozitului pe profit, creşterea impozitului pe dividende şi reducerea de la cinci la trei a tranşelor de impozitare a venitului global.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb