• Compania are datorii de 8,5 milioane de euro
"TCE Logistică", parte a "RTC", cel mai mare grup de firme specializat în retail de pe piaţa noas-tră, a anunţat, ieri, că a început procesul de reorganizare judiciară, administratorul judiciar fiind "Casa de Insolvenţă Transilvania". Nivelul datoriei acumulate către terţi este de 8,5 milioane euro, din care 3,3 milioane euro credite bancare. Intrarea în reorganizare judiciară este o consecinţă a crizei economice, situaţie care a afectat puternic compania în 2009, arată un comunicat remis redacţiei.
La finele lunii mai, şi compania "Diverta", membră a "RTC", a anunţat începerea reorganizării judiciare, administratorul propus fiind tot "Casa de Insolvenţă Transilvania". Conducerea companiei are în vedere o reorganizare care să conducă la fortificarea structurii şi eficientizarea afacerii. Valoarea stocului era, la finele lunii mai, de 7,5 milioane euro, iar creditorii comerciali aveau de recuperat 10 milioane de euro. "Diverta" are contractate credite bancare de 8,5 milioane de euro, jumătate dintre acestea fiind pentru investiţii. Valoarea netă a activelor fixe ale companiei se ridică la 6 milioane de euro. Conducerea "Diverta" susţine că reorganizarea judiciară nu interferează cu planul de a atrage capital, fiind în negocieri cu mai mulţi investitori instituţionali interni şi externi, inclusiv prin apelarea procedurii de listare la Bursă.
Sorin Sofian, directorul general al "TCE Logistică", a declarat că, în prezent, activitatea companiei, din punct de vedere operaţional, este solidă şi intrată pe rezultate financiare pozitive, pe un cash-flow pozitiv. Însă, datoria acumulată de-a lungul anului trecut, coroborată cu falimentul unor clienţi importanţi ce a antrenat nerecuperarea pieţei şi a clienţilor existenţi, a contribuit la obţinerea rezultatelor financiare slabe la nivelul anului 2009.
Domnul Sofian a adăugat: "O parte dintre clienţii noştri au intrat şi ei în insolvenţă în ultimele 18 luni, generându-ne probleme de cash-flow. Pe lângă această presiune, începuse să devină destul de apăsătoare problema penalităţilor care se adăugau datoriei cumulate, de aceea avem nevoie de reeşalonarea acestora şi eliminarea acestor presiuni pe perioada aplicării planului de reorganizare. Acestea impun reorganizarea judiciară, pe care sperăm să o parcurgem în următorii 2-3 ani".
"TCE Logistică" va continua să funcţioneze normal, iar reorganizarea nu va afecta calitatea serviciilor pe care le prestează contractual. Împreună cu administratorul judiciar, "TCE Logistică" va prezenta, în următoarele săptămâni, planul de reorganizare a companiei. Activităţile companiilor "TCE Logistică Transexpress", "TCE Post" şi "TCE Servcom" se vor derula în parametrii normali, acestea nefiind afectate de procedura de reorganizare judiciară a "TCE Logistică".
"TCE Logistică" a încheiat anul 2009 cu o cifră de afaceri de 19,5 milioane de euro, şi cu un rezultat operaţional (EBITDA) negativ, de -0,35 milioane euro. Cele mai notabile măsuri de redresare au fost, în 2009, renunţarea la 655 angajaţi, la 270 maşini şi generarea unei reduceri a fondului de salarii cu 37%. O altă direcţie de eficientizare a fost reducerea cu 40% a cheltuielilor cu subcontractorii.
Lanţul de magazine "Diverta" a încheiat anul 2009 cu vânzări de 30 milioane de euro, cu 37% mai puţin faţă de anul precedent. În 2009, rezultatul operaţional (EBITDA) a fost negativ, de -0,6 milioane de euro.