Tehnocraţii vor un guvern politic!

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Politică / 2 noiembrie 2016

Tehnocraţii vor un guvern politic!

Guvernarea tehnocrată nu mai reprezintă o soluţie nici măcar pentru membrii actualului cabinet, asta reiese din declaraţiile şi acţiunile acestora din ultimele săptămâni. Un singur an a fost suficient pentru clasa politică să se declare total nemulţumită de această soluţie, în plus membrii cabinetului Cioloş vorbesc deschis despre necesitatea unui guvern politic, singurul care poate asigura "dezvoltarea ţării". Bifată, soluţia tehnocrată nu va mai fi folosită foarte curând.

Chiar dacă a refuzat să intre într-un partid, mai exact în PNL, premierul Dacian Cioloş a recunoscut indirect necesitatea unui guvern politic, acceptând să devină propunerea de premier a liberalilor în cazul în care aceştia vor câştiga alegerile. Chiar şi fără carnet de partid, premierul este implicat în campania electorală, apărând pe bannerele liberalilor cu deja celebrul slogan preluat şi prelucrat: "Îndrăzneşte să crezi în România condusă de oameni cinstiţi - Dacian Cioloş prim-ministru". Dacian Cioloş a lansat şi "Platforma România 100", care poate fi văzută ca un program de guvernare pentru următorii patru ani, platformă agreată de către conducerea PNL. De asemenea, vicepremierul Vasile Dîncu are convingerea că ţara noastră are nevoie de un guvern politic, rezultat în urma alegerilor: "Ceea ce am făcut noi acum la Guvern a fost un experiment, cred că am făcut şi foarte multe lucruri bune, ne-am chinuit să construim acolo unde am găsit lucruri nefăcute, să rezistăm la crize, am comunicat bine cu parlamentul. Trebuie să avem guverne politice, care să aibă în spate o voinţă politică şi parlament puternic pentru că altfel nu se va dezvolta România. Au fost şi guverne cu 75% susţinere parlamentară care nu au reuşit să modifice România, pentru că nu a existat în spate o înţelegere între partidele care existau în acea coaliţie. Deci nu întotdeauna numărul rezolvă acest lucru, dar regula că guvernele trebuie să fie politice este una esenţială pentru democraţie. Celelalte lucruri sunt excepţii".

Singurul care este convins că ţara are nevoie în continuare de un guvern tehnocrat este liderul USR, Nicuşor Dan: "PNL crede că vremea tehnocraţilor a trecut, USR afirmă că abia începe. Guvernele politice au eşuat în transparentizarea actului administrativ, au politizat până la sufocare administraţia publică, în jurul lor au înflorit corupţia şi clientelismul. Guvernul Cioloş nu e perfect, dar a început cu adevărat reforma administraţiei, a dat sens consultării publice, a adus profesionişti în fruntea şi în interiorul ministerelor. Am afirmat că mulţi dintre miniştrii cabinetului Cioloş, însuşi premierul, se potrivesc profilului de membru USR. Dacă vechile partide nu-i vor, mulţi cetăţeni îşi doresc în continuare o guvernare tehnocrată pe care USR o va sprijini".

Sorin Chelmu, secretar general al guvernului, Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, Ionuţ Moşteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor; Cătalin Drulă, consilier de stat al prim-ministrului pentru infrastructură, Dan Barna, secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, Tudor Pop, director de cabinet la Ministerul Fondurilor Europene, Claudiu Năsui, consilier la Ministerul de Finanţe, Manuel Costescu, secretar de stat la Ministerul Economiei, au demisionat din funcţiile deţinute pentru a putea candida pe listele unor partide în cadrul alegerilor parlamentare, fiind şi aceasta o formă de recunoaştere a necesităţii unui guvern politic.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Concluziile acestui articol sunt destul de slabe. Romania nu are nevoie de un guvern tehnocrat sau politic, ci de oameni capabili. Capabili sa ne ajute sa avem o tara "ca afara", si ca afara in vest, nu in Turcia sau alte meleaguri dictatoriale si fanatice. Romania are nevoie de un guvern mai putin corupt, care evident, trebuie sa fie sustinut. Pentru sustinere este nevoie sa fie politic. Din pacate in prezent sustinerea poate fi obtinuta doar de la politicieni corupti si chiar condamnati de justitie.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb