În cadrul secţiunii "Tehnologiei Informaţiei" din cadrul evenimentului "ORIZONT 2025", desfăşurat ieri la Palatul Parlamentului, s-au analizat tendinţele pe termen lung şi rolul tehnologiei informaţiei în societatea românească. Cu un ritm mare de creştere anuală de 40-50%, domeniul tehnologiei informaţiei (IT) a ajuns să reprezinte 10% din produsul intern brut al României. "Dinamismul zonei IT ne-a asigurat o poziţie bună în comparaţie cu alte ţări. Sînt semnale care indică apariţia unei încetiniri de ritm pe diferite perioade de timp pînă în 2025, unele motive fiind cazurile unde s-a sărit peste etape normale ale dezvoltării sectorului IT", a spus Gheorghe Zaman, consilier prezidenţial. În sesiunea dedicată utilizării mijloacelor electronice în administraţie şi afaceri, Ioan Cordoş, secretar de stat MCTI, a menţionat: "În acest moment se pune problema dacă mediul electronic este accesibil tuturor, dar susţin că şi peste 10 ani, atunci cînd va exista o infrastructură superioară, la început tot aceiaşi utilizatori, puţini ca număr, îl vor folosi ca şi astăzi". În viitorul apropiat, principalii actori din "e-Government", societatea civilă, sectorul privat, administraţia locală, MCTI vor susţine programul e-Europe+, pentru competivitatea economiei europene. Pe plan mondial, evoluţia programelor software destinate timpului liber a ajuns la 70% şi a depăşit veniturile din industria cinematografică. "Cu toate că în România s-au făcut în ultimul an mai puţine programe software pentru aplicaţii, apreciez că datorită măsurilor fiscale pentru programatori şi a dezvoltării industriei autohtone şi cu parteneriate cu marile companii şi a menţinerii acestor facilităţi şi după integrarea în U.E., vom ajunge în următorii 10 ani la 17% din PIB", a declarat Varujan Pambuccian, Preşedintele Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii din Camera Deputaţilor. Anual, la nivel naţional sînt 5.000 de absolvenţi din domeniul IT&C, dar doar 1.000 dintre ei sînt angajaţi în această zonă.
Varujan Pambuccian propune pentru realizarea din IT a 17% din PIB măsuri precum diversificarea tehnologică, dezvoltări de conţinut autohton şi creearea şi dezvoltarea unui brand naţional. În administraţiile publice locale, ponderea aplicaţiilor software sînt de 47% pentru legislaţie, pentru taxe şi impozit - 47%, GIS-5%, sisteme integrate - 1%. În administraţia publică locală ar fi necesare investiţii de 161 milioane de dolari pentru implementarea de sisteme integrate, sau 4 miloane dolari pe judeţ (doar judeţele Prahova şi Teleoman sînt beneficiarele unor sisteme integrate).
Strategia de dezvoltare a evidenţei informatizării populaţiei ţării prin cartea electronică de identitate aduce avantaje precum securitatea, tranzacţii on-line în sfera administraţiei, declaraţii de taxe şi impozite, acces la informare personală, liberă circulaţie după integrarea europeană. În acest moment cartea electronică de identitate este operabilă în Italia, Finlanda, Austria, Estonia, Slovenia şi în curs de implementare în Franţa, China, Marea Britabie. Sesiunea IT a evenimentul "ORIZONT 2025" a mai abordat subiecte despre dezvoltarea pe termen lung a programelor "e-Learning", "e-Healt", strategia sectorului IT&C, economia culturii şi aspecte ale proprietăţii intelectuale.