Tehnologiile viitorului pătrund încet, dar sigur şi în ţara noastră în domeniile arhitecturii şi construcţiilor. Arhitecţii au fost primii care au adoptat noile tehnologii BIM şi 3D. Deja au fost date în folosinţă proiecte utilizând aceste tehnologii, exemple fiind cele ale studio ae, respectiv Showroomul Emag din Sibiu şi reconversia fostei Autogări Chitila într-un supermarket Mega Image.
Andrei şi Elena Ştefănescu, doi tineri arhitecţi, fondatorii firmei de arhitectură studio ae, au livrat deja proiecte reprezentative folosind tehnologia BIM.
BIM Building Information Modeling (BIM) este elementul principal de digitalizare în industria construcţiilor. În prezent, echipa studio ae utilizează software-ul Revit pentru toate proiectele în lucru, de la faza de concept, la autorizare, la cea de execuţie şi de exploatare în timp. Software-ul Revit este utilizat pentru a proiecta şi realiza un proiect de arhitectură şi construcţie pornind de la zero, pe bază de model 3D. Practic, Revit permite vizualizarea 3D a unei clădiri înainte de a fi construită.
BIM este mijlocul inteligent de lucru bazat pe modelul virtual 3D prin care specialiştii din arhitectură, inginerie şi construcţii (AEC) proiectează, planifică, construiesc şi menţin eficient clădirile şi infrastructura.
"Integrarea tehnologiei în arhitectură a schimbat complet modul de lucru. În mai puţin de 30 de ani, am trecut de la planşeta clasică la imaginile reale generate de calculator, ajungând la clădirile inteligente care se adaptează în funcţie de necesităţi pe parcursul utilizării", spune Elena Ştefănescu.
Studiul Comisiei Europene despre BIM din 2019 estimează că prin digitalizarea completă în Europa în domeniul construcţiilor "în proiectele non rezidenţiale ar conduce la nivel global la reducerea costurilor între 0,6 - 1 trilioane euro (cu 13-21%) în faza de proiectare şi construire, iar în utilizarea clădirilor între 0,3-0,4 trilioane (reducere de 10-17%) euro" .
În general, arhitecţii sunt primii din domeniu care au adoptat noua tehnologie.
Peste 85% din cele mai mari 100 birouri de arhitectură din lume folosesc BIM. În Europa, 29% din companiile din construcţii folosesc 3D BIM. Danemarca este ţara cu cea mai mare rată de utilizare. În 2017, în Anglia, 90% din arhitecţi utilizau BIM, iar în Franţa 40%. În Anglia şi Danemarca utilizarea BIM pentru proiectele publice este obligatorie.
În ţara noastră, conform datelor Asociaţiei pentru Cercetarea, Dezvoltarea şi Implementarea Tehnologiilor în Construcţii, "mai puţin de 5% dintre proiecte construite folosesc standardul BIM ".
Studiul "The business value of BIM in Europe' elaborat de McGraw-Hill Construction, prezintă următoarele avantaje ale BIM: înţelegerea colectivă a proiectului de arhitectură creşte cu 69%, calitatea în general a proiectului creşte cu 62%, se reduc neconcordanţele în timpul şantierului cu 59%, se evită cu 56% schimbările pe parcursul şantierului, clientul aprobă cu 44% mai repede proiectul, se pot controla şi anticipa mai bine costurile cu 43%, se micşorează şi solicitările de informaţii suplimentare cu 43%. Per ansamblu, conform statisticilor recente din Marea Britanie, costul construcţiei poate scădea cu procente între 15-20%.
Arhitecţii, urbaniştii, peisagiştii, inginerii, constructorii, project managerii din domeniu, administratorii, marii proprietari de clădiri pot utiliza BIM la toate fazele unui proiect pe tot parcursul existenţei unei construcţii.
Dezavantajele BIM constau însă în costul încă ridicat pentru achiziţionarea de software şi hardware performat, incompatibilitatea între diversele soft-uri existente, existenţa unui număr mic de experţi, dar şi în timpul necesar formării specialiştilor.
Recent, studio ae a finalizat conversia fostei Autogări Chitila din Bucureşti într-un spaţiu comercial. Este primul Mega Image în care arhitectura şi structura au fost complet proiectate folosind BIM, la toate fazele. Proiectul a presupus ample lucrări de construcţie: consolidarea clădirii existente, extinderea cu o structură nouă şi cu un "peron" public în relaţie cu oraşul. Datorită proiectării BIM, comunicarea soluţiilor a fost mai clară, eficientă, pe parcursul şantierului s-a redus numărul modificărilor şi s-a câştigat timp, iar calitatea a crescut, potrivit lui Andrei Ştefănescu.
O altă tehnologie pe care studio ae a integrat-o de ceva vreme în biroul său este scanarea 3D, care permite măsurarea precisă a clădirilor existente sau noi (de exemplu verificare). Scanarea 3D este o metodă non-invazivă de culegere a informaţiilor din teren. Este utilă deopotrivă arhitecţilor, inginerilor, constructorilor şi clientului. Pe baza informaţiilor rezultate din scanare, se pot prelucra datele şi transforma într-un mod BIM de lucru.
De exemplu, pentru două clădiri cu o geometrie complexă aflate în şantier, studio ae a utilizat scanarea 3D şi transformarea în model BIM încă din prima fază a proiectului. Acest mod de lucru a crescut calitatea proiectelor şi a redus timpul de execuţie.
• Tehnologia viitorului în arhitectură
Privind în viitor, se va pune din ce în ce mai mult accent pe sustenabilitatea construcţiilor şi pe reducerea consumului prin eficientizare şi prin integrarea tehnologiilor pentru a obţine clădiri inteligente, consideră reprezentanţii studioului de arhitectură. În acest proces, BIM va fi un element cheie de comunicare şi transmitere a informaţiilor între specialişti.
"Vom asista la construire folosind roboţi şi imprimarea 3D, la generarea soluţiilor de design bazate pe algoritmi, programarea calculatorului pentru a lua decizii care ţin inclusiv de estetică. Va conta mai mult argumentul eficienţei şi cu ajutorul calculatorului se vor optimiza soluţiile şi consumul de materiale", apreciază fondadorii studio ae.
Totodată, aceştia consideră că pe viitor, se va continua dezvoltarea tehnologiilor de tip BIM, realitate augmentată, VR (virtual reality), integrarea informaţiilor şi colaborarea folosind infrastructura cloud. În plus, dezvoltarea AI (inteligenţă artificială) în domeniul arhitecturii şi designului va fi disponibilă. De exemplu, în 2019, la Milano, celebrul designer Phillipe Stark a expus primul scaun creat de inteligenţa artificială.
Domeniul de expertiză al Studio ae acoperă toată gama de servicii de proiectare care permit construirea de la zero a unui spaţiu şi livrarea lui la cheie.
Din echipa Studio æ fac parte în prezent opt angajaţi permanenţi, dar echipa externă de colaboratori (ingineri, verificatori, consultanţi) numără peste 20 de specialişti.