Tema fraudei electorale, mai actuală ca oricând

Cristina Mihalaşcu
Ziarul BURSA #Politică / 5 octombrie 2009

Tema fraudei electorale, mai actuală ca oricând

Criza politică declanşată săptămâna trecută din cauza deciziei premierului Emil Boc de a-l remania pe ministrul de Interne Dan Nica a redeschis, ca de fiecare dată în preajma alegerilor, subiectul fraudei electorale. Printre motivele remanierii se numără şi declaraţiile grave, dar fără dovezi, ale ministrului Dan Nica referitoare la practica turismul electoral, în special pentru că pune sub semnul întrebării corectitudinea scrutinului prezidenţial. Nevoiţi să propună în 24 de ore un alt candidat pentru ministerul vacant, liderii PSD au decis, în semn de protest, să-şi retragă miniştrii de la guvernare. Potrivit social-democraţilor, decizia remanierii are un singur scop: câştigarea portofoliului Ministerului Internelor de către PD-L pentru exercitarea controlului asupra alegerilor prezidenţiale. Prezentăm în continuare punctele de vedere ale unor reprezentanţi ai societăţii civile pe această temă

Victor Alistar:"Miza fraudei electorale, mai mare ca oricând"

Alegerile din această toamnă pentru preşedintele ţării reprezintă o miză foarte mare pentru fraudarea voturilor, deoarece orice încercare de a opri această practică conduce chiar la "căderea" Guvernului, a declarat pentru ziarul Bursa Victor Alistar, directorul Transparency International România (TI-R).

"Miza cumpărării de voturi va fi mai mare ca oricând la alegerile electorale din această toamnă, pregătirile sunt în toi, orice încercare de a le opri face să pice chiar şi Guvernul, cum s-a întâmplat joi", a precizat domnia sa.

Potrivit directorului Transparency, fraudarea rezultatului alegerilor prin cumpărarea directă de voturi, pentru sume cuprinse între 50 şi 200 de lei pentru votant, este o practică foarte gravă şi trebuie stopată cu orice preţ.

Printre metodele enumerate de Victor Alistar pentru împiedicarea fraudei electorale amintim blocarea turismului electoral, monitorizarea permanentă a locurilor publice în perioada scrutinului şi popularizarea sanţiunilor existente.

"O altă metodă de prevenire a fraudei ar fi transparentizarea fondurilor de campanii şi monitorizarea circulaţiei banilor pentru a împiedica fenomenul spălării de bani", ne-a declarat directorul Tranparency.

Potrivit domniei sale, pentru fraudarea alegerilor se utilizează de regulă "banii negri" ai unor persoane care fac parte din grupurile de interese ale partidelor şi care-şi doresc să aibă trecere pe lângă decidenţii politici.

"Finanţarea partidelor se poate face în mod legitim şi transparent pentru susţinerea campaniei, dar şi nelegitim, prin utilizarea de bani neînregistraţi de la anumite persoane şi firme, utilizaţi de regulă pentru cumpărarea de voturi", a mai precizat Victor Alistar.

O altă modalitate prin care se realizează procesul de "spălare de bani" este, potrivit directorului TI-R, organizarea de evenimente de interes general (concerte, spectacole) în spatele cărora se ascund fonduri pentru scopuri electorale.

Irina Bujder: "Banii declaraţi, mai puţini decât în mod real"

Sumele vehiculate pentru cumpărarea directă de voturi, deşi pot reflecta realitatea, din păcate nu fi probate, ne-a declarat Irina Bujder, director adjunct "Asociaţia Pro Democraţia".

"Sumele variază în funcţie de interesele locale care există, să amintim cazul Ştefăneşti unde au fost date sume foarte mari pentru un vot pentru că interesele erau personale, legate de afacerile imobiliare", a precizat directorul adjunct APD.

Potrivit domniei sale, finanţarea campaniilor electorale se face prin cotizaţii, prin investiţii dar şi prin fonduri publice.

Directorul adjunct APD ne-a explicat: "Partidele folosesc şi fonduri publice, gândiţi-vă la cazul Ridzi unde s-a descoperit că bani publici au fost utilizaţi, în mod mascat, pentru o campanie electorală. Suma pentru campanie se distribuie pe căi oculte pentru că nu există un sistem de înregistrare a banilor primiţi, lucru care face ca suma finală vehiculată pentru fiecare partid să fie mai mică decât în realitate".

Potrivit domniei sale, cumpărarea directă de voturi se face în baza unei analize, se alege un public ţintă, în special cu venituri scăzute şi din mediul rural, astfel scad şansele de refuz al ajutorului şi de denunţ.

De asemenea, interesul partidelor care fraudează alegerile este acela de a avea o prezenţă cât mai mică la vot : "Frauda electorală are pondere mai mică dacă prezenţa la vot este mai mare. La 1.000 de voturi cumpărate, prezenţa optimă la vot ar fi de un milion de persoane pentru că ponderea voturilor cumpărate nu ar mai influenţa la fel de mult numărarea voturilor dacă am avea, de exemplu, o prezenţă de 5 milioane de votanţi".

Irina Bujder este de părere că electoratul se teme de fraudarea alegerilor în special prin schimbul votului după închiderea secţiilor: "Este foarte întâlnită practica prin care preşedintele secţiei, care de cele mai multe ori este afiliat politic, semnalează o greşeală în procesul verbal semnat deja şi propune modificări, recurgând în special la schimbul voturilor".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Striga hotii: uite hotii !! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb