Tensiuni în creştere în Turcia

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 aprilie 2015

Un procuror rănit, luat ostatic marţi, a decedat ieri

Autorii răpirii au fost ucişi de Poliţie

Vizita lui Erdogan în România, scurtată

Tensiunile din Turcia persistă şi chiar se amplifică acum, la doi ani de la declanşarea protestelor naţionale anti-guvern, după ce un procuror luat ostatic marţi, a încetat din viaţă ieri, din cauza rănilor grave suferite.

Mehmet Selim Kiraz (n.r. - procurorul) "era grav rănit când a ajuns la spital şi nu l-am putut salva în ciuda tuturor eforturilor noastre", au anunţat medicii într-o declaraţie televizată, adăugând că procurorul a fost supus unei intervenţii chirurgicale, dar a murit din cauza rănilor suferite.

Marţi, doi militanţi ai unui grup turc clandestin de extremă-stânga l-au ţinut ostatic timp de mai multe ore pe procurorul Kiraz, într-un tribunal din Istanbul. Cei doi au fost ucişi de Poliţie la câteva minute după intervenţia unităţilor speciale împotriva răpitorilor, în Palatul de Justiţie Caglayan, a declarat şeful Poliţiei din Istanbul, Selami Altinok.

"Am făcut tot posibilul ca să obţinem predarea celor doi atacatori", a precizat Altinok, menţionând că Poliţia a intervenit în momentul în care au fost trase focuri de armă.

Mai multe explozii şi cel puţin douăzeci de focuri de armă au fost auzite din afara clădirii.

Potrivit şefului Poliţiei din Istanbul, comandoul Partidul/Frontul revoluţionar de eliberare populară (DHKP-C), cunoscut pentru numeroase atentate comise în Turcia începând din anii 1990, a pătruns la începutul după-amiezii zilei de marţi în tribunal şi l-a luat ostatic pe Mehmet Selim Kiraz, în cursul unui proces referitor la cazul unui adolescent, Berkin Elvan, împuşcat mortal de forţele de ordine la protestele privind parcul Gezi din Istanbul, în 2013.

DHKP-C a ameninţat că îl va ucide pe magistrat dacă nu îi sunt satisfăcute mai multe revendicări. Kiraz trebuia să ancheteze circumstanţele morţii lui Berkin Elvan, adolescentul decedat la 11 martie 2014, după ce a stat 269 de zile în comă provocată de o grenadă lacrimogenă trasă de poliţie la Istanbul, în timpul manifestaţiilor din iunie 2013.

Autorii răpirii (de marţi - n.r.) le dăduseră un ultimatum autorităţilor să recunoască "uciderea" adolescentului şi să achite toate persoanele judecate pentru participarea la protestele antiguvernamentale generate de moartea adolescentului.

Menţionăm că, ieri, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a fost prezent într-o vizită în ţara noastră. Vizita a fost scurtată în urma evenimentelor din Turcia, iar un dineu oficial care era programat pentru ieri seara, la Bucureşti, în onoarea preşedintelui Erdogan şi a soţiei acestuia, a fost anulat.

Într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele României, Klaus Iohannis, preşedintele Turciei a declarat că procurorul decedat după ce a fost luat ostatic este "un erou". Oficialul turc, care voia să viziteze ieri seară familia procurorului, a declarat că lupta împotriva terorismului trebuie să continue într-o manieră hotărâtă. În opinia lui Erdogan, procurorul luat ostatic "a fost ucis mişeleşte".

Încă un atac în Turcia

Un schimb de focuri a avut loc ieri, între doi atacatori şi Poliţia din Istanbul, în faţa sediului acestei instituţiei, doi ofiţeri fiind răniţi, potrivit The Guardian. Un oficial din Poliţie a confirmat atacul şi a informat că unul dintre atacatori a fost ucis.

Tot ieri, două persoane înarmate au intrat într-un sediu dintr-o suburbie a Istanbulului aparţinând formaţiunii de guvernământ, partidul AK.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb