Tensiuni legate de greva angajaţilor Salrom

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Companii / 4 noiembrie 2019

Tensiuni legate de greva angajaţilor Salrom

Niculae Bădălău: "Comunicatul Fondului Proprietatea este o isterie inutilă şi un joc ieftin de imagine"

Fondul Proprietatea: "Declaraţiile lui Bădălău distorsionează realitatea şi încalcă legislaţia guvernanţei corporative"

Niculae Bădălău, ministrul demis al Economiei, a reacţionat, la finele săptămânii trecute, la comunicatul Fondului Proprietatea (FP), în care este acuzat că prin declaraţiile referitoare la greva angajaţilor Salrom ca urmare a deciziei Consiliului de Administraţie al companiei de a nu acorda vouchere de vacanţă în acest an, creează o perspectivă eronată asupra situaţiei reale şi se încalcă legis-laţia în vigoare privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.

Ministrul demis al Economiei a scris, pe Facebook: "Confruntaţi cu o situaţie socială de care nu le pasă, dar la crearea căreia au contribuit de-a lungul timpului, reprezentanţii Fondului Proprietatea mă ceartă public că cer Consiliului de Administraţie (CA) să rezolve problema socială şi cer respectarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli al Societăţii Naţionale a Sării care, apropos, a fost aprobat prin Hotărâre de Guvern. Deci, să simplificăm, Fondul Proprietatea mă ceartă pentru că solicit public respectarea legii".

Niculae Bădălău afirmă că poziţia FP reflectă doar că Fondul vrea ca profitul Salrom să fie cât mai mare pentru ca, în calitatea sa de acţionar cu 49% din companie, Fondul Proprietatea să încaseze dividende cât mai mari, prin reducerea cheltuielilor.

"Nu contează pentru ei că aceste sume (n.r. pentru voucherele de vacanţă) sunt cuprinse în Bugetul societăţii, aprobat prin Hotărâre de Guvern", spune Bădălău, care adaugă: "Minerii nu sunt de acord cu lăcomia Fondului şi cer tichetele care le-au fost promise şi pentru care s-au alocat bani. Consiliul de Administraţie, gestionat direct şi indirect de către Fondul Proprietatea, votează cu un scor de patru la unu, să nu se dea tichetele minerilor".

Ministrul demis al Economiei se întreabă, referindu-se la afirmaţia din comunicatul FP că societăţile de stat sunt deţinute de toţi cetăţenii ţării noas-tre, dacă oare este mai bine pentru toţi românii ca minerii să fie plătiţi bine şi să primească vouchere de vacanţă pe care să le cheltuiască în ţară, ajutând economia locală, sau este mai bine ca profitul societăţii să fie cât mai mare, astfel încât un acţionar privat care are aproape jumătate din Salrom să rămâ-nă cu şi mai mulţi bani.

"În rest, comunicatul Fondului Proprietatea este o isterie inutilă şi un joc ieftin de imagine, căci ei nu spun că au acaparat moral 80% din Consiliul de Adminsitraţie al Societăţii Sării, dar îmi dau lecţii despre legea guvernanţei corporative, vorbind despre încălcarea independenţei CA şi despre interferenţa Statului Român în afacerile companiei", a conchis Niculae Bădălău.

În comunicatul Fondului Proprietatea remis vineri se menţionează că Ordonanţa Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice interzice Ministerului Economiei să intervină în administrarea şi conducerea întreprinderilor publice.

"Ca atare, ministrul Economiei nu are dreptul să solicite convocarea «urgentă» a Consiliului de Administraţie al Salrom pentru a adopta măsuri pe care domnia sa le aprobă, întrucât aceasta nu constituie altceva decât interferenţa statului în afacerile companiei şi reprezintă o încălcare clară a independenţei Consiliului de Administraţie al Salrom", reclamă Fondul Proprietatea.

Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments şi Portfolio Manager al Fondului Proprietatea a declarat: "În primul rând, nu trebuie să uităm că întreprinderile de Stat sunt deţinute de către toţi românii, astfel încât aceştia au dreptul să aibă acces la informaţii corecte şi veridice cu privire la chestiuni legate de aceste entităţi. Suntem profund dezamăgiţi de orice declaraţie publică care induce în eroare publicul şi denaturează realitatea, întrucât poate avea consecinţe imprevizibile, care pot fi greu de controlat. În al doilea rând, suntem preocupaţi de fiecare dată când un reprezentant al statului încalcă legea guvernanţei corporative, nerespectând principiile legale care sunt în vigoare pentru a garanta independenţa companiilor de stat faţă de imixtiunea politică. Vom continua să prezentăm orice abatere de la regulile de guvernanţă corporativă şi pledăm pentru punerea lor în aplicare corespunzătoare, atât de către întreprinderile de stat, cât şi de reprezentanţii statului, fiind siguri că singura cale de urmat este abordarea deschisă a acestor încălcări".

La începutul săptămânii trecute, Niculae Bădălău a declarat că nemulţumirea angajaţilor din salinele aflate în subordinea societăţii Salrom şi protestul organizat de aceştia faţă de neacordarea voucherelor de vacanţă de către angajator sunt complet justificate, potrivit Agerpres.

În plus, acesta a solicitat convocarea unei Şedinţe Extraordinare a Consiliului de Administraţie, potrivit Regulamentului de organizare şi funcţionare al CA şi implicit comunicarea de urgenţă a soluţiilor adoptate, în scopul rezolvării situaţiei create.

Statul Român, prin Ministerul Economiei, deţine 51% din Salrom, restul aparţinând Fondului Proprietatea.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. lasa ca se privatizeaza si FP o sa-si mareasca profitul

    are dreptate dl Badalau dar vine usr pnl si vinde si distruge tot

    putintica rabdare ca vin fomistii si sclavii corporatilor 

    1. am o intrebare: daca sint anal-fabet partial mai inseamna ca sint analfabet ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb