Tensiunile din Orientul Mijlociu ridică preţul petrolului

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 noiembrie 2012

Tensiunile din Orientul Mijlociu ridică preţul petrolului

Cotaţiile ţiţeiului brut au crescut la finele săptămânii trecute, la bursele din New York şi Londra, investitorii temându-se că eventuala escaladare a conflictului dintre Israel şi gruparea Hamas ar afecta livrările de profil din Orientul Mijlociu.

Preţul petrolului West Texas Intermediate cu livrare în decembrie, contract futures care a expirat vineri, a urcat cu 1,22 dolari (1,4%), la 86,67 dolari/baril la New York Mercantile Exchange. Acesta este cel mai ridicat preţ de închidere din 6 noiembrie până în prezent. Cotaţia petrolului cu livrare în ianuarie a crescut cu 1,05 dolari (1,2%), la 86,92 dolari barilul.

La ICE Futures Europe din Londra, preţul petrolului Brent cu livrare în ianuarie a urcat cu 94 de cenţi (0,9%), la 108,95 dolari barilul.

Vineri seara, un purtător de cuvânt al serviciilor de sănătate Hamas anunţa că aproximativ 30 de palestinieni au fost ucişi, iar alţi aproximativ 280 răniţi, în decurs de trei zile, în urma raidurilor israeliene. Asta după ce, joi, trei israelieni au fost ucişi în urma unui tir cu rachetă lansat asupra sudului Israelului de pe teritoriul Fâşiei Gaza.

Sâmbătă dimineaţa, Guvernul Hamas anunţa că a fost distrus complet Cartierul său general în urma unui bombardament israelian.

Analiştii arată că "atunci când sunt conflicte în Orientul Mijlociu, care implică Israelul, preţul petrolului urcă". Aceştia subliniază că atacurile nu trebuie, în mod neapărat, să aibă loc în apropierea unei zone de producţie a petrolului ca să aibă impact asupra preţurilor.

Menţionăm că evoluţia cotaţiilor petroliere a fost influenţată, vineri, şi de faptul că "Statoil" ASA, cea mai mare companie de profil din Norvegia, a anunţat că zăcământul Troll C din Marea Nordului va rămâne închis întrucât a descoperit coroziuni la două tancuri din sistemul de tratare a gazelor, ceea ce reduce producţia de ţiţei a ţării cu aproape 10%.

Ţările din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord au produs 36% din totalul petrolului obţinut la nivel mondial în 2011, an în care acestea controlau 52% din rezervele dovedite globale, potrivit companiei britanice BP Plc - al doilea mare producător de ţiţei din Europa.

Dolarul a urcat cu 0,3% vineri, la New York, ajungând la 1,2743 unităţi/euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb