Tensiunile politice redesenează graniţele sportive

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 21 octombrie 2014

Tensiunile politice redesenează graniţele sportive

Crizele economice, sociale şi politice sunt pe cale să modifice din temelii regulile disputării competiţiilor sportive la care se strâng mase mari de spectatori. Ultimele meciuri din preliminariile Campionatului European din 2016 au demonstrat că există mari tensiuni între suporterii unor ţări vecine, tensiuni alimentate şi de interesele politice ale unor lideri locali. Forul fotbalistic european are pe masa de lucru două cazuri care au provocat îngrijorare, din păcate unul dintre acestea fiind meciul România - Ungaria desfăşurat la Bucureşti, la care au avut loc incidente serioase, încheiate cu spectatori reţinuţi de autorităţi şi cu oameni răniţi.

Până acum, la tragerea la sorţi ale unor meciuri din preliminarii ale echipelor naţionale, sau din grupele cupelor europene în cazul formaţiilor de club, anumite confruntări erau excluse din start, dar din câte se pare regulile se vor modifica puternic existând propunerea ca în viitor să nu mai existe partide, cel puţin la nivel de naţionale, între ţări care au graniţă comună sau care au anumite dispute politice la nivel înalt. Confruntări gen Albania - Serbia sau Ucraina - Rusia cu siguranţă nu vor mai fi întâlnite în preliminarii. Şedinţa de joi a Comisiei de Disciplină a UEFA este foarte importantă din acest punct de vedere, totuşi forul fotbalistic nici nu vrea să cedeze în faţa problemelor politice, dar doreşte să evite confruntările care pun în pericol siguranţa spectatorilor. După cum s-a văzut la meciul Serbia - Albania, absenţa galeriei oaspeţilor nu a fost de natură să calmeze spiritele, puţin lipsind să nu asistăm la o dramă, cu fotbalişti omorâţi pe terenul de joc. Din nefericire, în acest context nefavorabil reprezentativa noastră poate avea de suferit în urma deciziei care se va lua joi.

În ceea ce ne priveşte comunicatul forului de la Nyon este unul sec, dar este evident că nu stăm deloc bine: "O procedură disciplinară a fost deschisă după meciul din Grupa F, dintre România şi Ungaria (1-1), din 11 octombrie, de la Bucureşti. România: incidente între suporteri (articolul 16 (2) (h) din Regulamentul Disciplinar al UEFA); aprinderea şi aruncarea de torţe şi petarde (articolul 16 (2) (b) & (c)); folosirea de lasere (articolul 16 (2) (d), conduită inadecvată a echipei (peste cinci cartonaşe galbene) (articolul (15) (4)). Ungaria: comportament rasist (articolul 14 al Regulamentului Disciplinar al UEFA); incidente între suporteri (articolul 16 (2) (h)), aprinderea de torţe (articolul 16 (2) (c)); conduită inadecvată a echipei (peste cinci cartonaşe galbene) (articolul (15) (4))". Din ce spun specialiştii e foarte probabil ca următoarele meciuri ale tricolorilor să se desfăşoare fie cu porţile închise fie în afara Capitalei.

Mult mai grave au fost însă incidentele de la meciul Serbia - Albania, oprit de altfel de arbitru, după ce fanii au pătruns pe teren, deranjaţi de prezenţa unei drone care purta steagul "Albaniei Mari". Implicaţiile politice în acest caz sunt evidente. Uniunea Europeană s-a declarat "dezamăgită" de suspendarea meciului de la Belgrad şi a insistat pe faptul că politica nu ar trebui să se facă la presiunea "provocărilor de pe stadioane". De altfel, conform unor informaţii de ultimă oră, Guvernele sârb şi albanez au anunţat că vizita premierului Edi Rama la Belgrad, care trebuia să aibă loc mâine, prima a unui şef de Guvern albanez din ultimii 68 de ani, a fost amânată pentru cel puţin trei săptămâni. "Cei doi premieri au apreciat că incidentele produse pe stadionul din Belgrad în timpul meciului jucat de selecţionatele naţionale ale Serbiei şi Albaniei au fost foarte neplăcute. Dezacordurile evidente se află la originea acestui incident, însă nu trebuie ratăm ocazia de a ne întâlni şi colabora pentru menţinerea stabilităţii regionale ", s-a precizat într-un comunicat al Guvernului sârb. Pe acest fond, povestea conflictului militar din 1969 dintre El Salvador şi Honduras a fost repusă pe tapet, războiul dintre cele două state pornind după un meci de calificare la Campionatul Mondială de Fotbal din 1970, care s-a desfăşurat în Mexic. Pe fondul tensiunilor dintre cele două state amplificate de violenţele de la meciul decisiv pentru calificare la mondial, pe 14 iunie 1969 armata salvadoriană a invadat Hondurasul, în timpul conflictului, care a durat patru zile, au murit 4000 de civili. "Războiul Fotbalului" s-a încheiat oficial pe 18 iulie 1969, dar disputele teritoriale dintre cele două state au continuat mult timp după această dată.

Pentru a nu risca astfel de situaţii, UEFA este decisă să ia toate măsurile de siguranţă, inclusiv evitarea pe cât este posibil a unor meciuri între state care au diferite conflicte de ordin politic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb