TEODOR MELEŞCANU, MINISTRUL DE EXTERNE: "Importanţa geostrategică a Mării Negre a început să genereze o povară"

V.R.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 6 iunie 2018

Teodor Meleşcanu: "Am înregistrat progrese foarte mari în reducerea ameninţărilor".

Teodor Meleşcanu: "Am înregistrat progrese foarte mari în reducerea ameninţărilor".

Regiunea Mării Negre este una foarte sensibilă, iar importanţa sa geostrategică a început să genereze "o povară" în ceea ce priveşte găsirea unui echilibru al puterilor în această zonă, potrivit ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu.

Domnia sa a declarat ieri, la forumul Atlantic-Black Sea Security: "Regiunea Mării Negre este în mod istoric un punct de intersecţie, un punct în care Vestul întâlneşte Estul şi Nordul întâlneşte Sudul. Această regiune a fost şi este în continuare o zonă de cooperare continuă, care presupune o înţelegere a celor de aici şi este o poartă către Europa Centrală. După ani în care ne-am aflat la marginea Europei, în ultimii zece ani, această regiune şi-a recâştigat vocaţia pe care o avea, devenind următoarea frontieră a modului de gândire european în ceea ce priveşte securitatea energiei, legăturile comerciale şi alte zone politice importante. Cu toate acestea, importanţa geostrategică a acestei regiuni a început să genereze o povară în ceea ce priveşte găsirea unui echilibru al puterilor în regiune".

În opinia ministrului de Externe, folosirea forţei în Georgia, în 2008, a afectat grav securitatea în regiunea Mării Negre, iar efectele se pot vedea şi în prezent.

Domnia sa a precizat: "Consecinţele anexării ilegale a Crimeei de către Rusia şi militarizarea puternică nu par să dispară, iar toate acestea trebuie luate în considerare. De la Crimeea şi Ucraina de Est s-a observat o acumulare a capacităţilor logistice pentru a susţine infrastructura navală care a permis folosirea tot mai mult a Mării Negre ca o proiecţie a puterii militare în alte regiuni. Conflictele din Georgia şi Republica Moldova, precum şi conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan stârnesc îngrijorări, motive care ar putea sau chiar alimentează acum radicalizarea şi contrabanda. Este vorba des­pre o creştere a activităţilor infracţionale, care tind să erodeze instituţiile, exploatând viitorul societăţilor şi al economiilor. (...) Mai avem şi o zonă importantă pentru coridoarele de transport al energiei, iar acestea duc la conflicte care generează anumite tensiuni în regiune. Vedem şi un interes clar al chinezilor cu privire la accesul la energie şi astfel avem o imagine clară a acestei regiuni, care este una foarte sensibilă şi nu este uşor să ajungi la stabilitate".

Potrivit ministrului de Externe, se impun acţiuni comune în regiune, care reprezintă singurul răspuns posibil la situaţia actuală.

"Este nevoie de acţiuni care să des­curajeze puternic ceea ce se întâmplă în mod negativ aici şi să existe o cooperare practică cu Rusia, să avem sprijin mai mult de la partenerii europeni, pentru că acesta este necesar datorită realităţii exis­tente", a spus domnul Meleşcanu, adăugând: "Am înregistrat progrese foarte mari în reducerea ameninţărilor".

Teodor Meleşcanu a concluzionat: "Nu ne dorim nimic altceva decât să vedem că situaţia securităţii din aceas­tă zonă este una bună, care creează premisele necesare pentru dezvoltarea unei cooperări regionale, astfel încât să folosim întregul potenţial al regiunii. Ar trebui să ne bazăm pe capacitatea şi voinţa politică a celor din această zonă, care să apere interesele economice şi sociale printr-o interacţiune constructivă cu parteneri mai mari".

La acelaşi eveniment, preşedintele Institutului Aspen România, Mircea Geoană, a afirmat: "În România, ne dorim foarte mult să avem coeziune şi rezis­tenţă, dar şi o eficienţă a aliaţilor noştri NATO, pentru că o ţară ca România şi multe ţări din spaţiul euroatlantic consideră că este foarte îngrijorător când văd că există un risc de creştere a fragilităţii în ceea ce se întâmplă. Vedem că politica în Europa şi în America de Nord se erodează, nu într-o notă foarte gravă, dar într-un mod care ne îngrijorează. Coeziunea, care este piatra de încercare a alianţei noastre, presupune încredere reciprocă. Vedem că această încredere poate fi afectată de ceea ce se întâmplă la nivel global şi de schimbările de putere, inclusiv de schimbările la nivelul puterilor economice din lume. Tocmai de aceea vrem să păstrăm legăturile transatlantice, dar analizăm şi regiunea Mării Negre şi vrem ca noi să ne păstrăm angajamentul faţă de relaţiile noastre transatlantice".

Mircea Geoană a precizat că, potrivit unui studiu al SRI, există un indice al fragilităţii în regiunea Mării Negre, unde "suntem faţă în faţă nu doar cu ameninţări tradiţionale, dar şi cu diverse grade de ameninţări sau provocări în societate".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb