Actualizare 21:04
Ţara noastră a făcut, până în 2012, numeroase greşeli în aplicarea fondurilor europene, dar îşi propune să atingă o rată de absorbţie de 80% în decembrie 2015, a declarat astăzi, în Zagreb, Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.
Domnia sa a explicat: "România are o experienţă diversificată în implementarea fondurilor UE. Până în 2012, România a făcut o mulţime de greşeli în punerea în aplicare a fondurilor UE. Începând cu luna mai 2012, actualul Guvern român a luat toate măsurile necesare pentru a recupera timpul pierdut. Am crescut în mod semnificativ rata de absorbţie: de la 8,5% la sfârşitul lunii aprilie 2012, la aproximativ 37% în prezent. Obiectivul nostru este de a ajunge la rata de absorbţie de 80% în decembrie 2015, la sfârşitul actualei perioade de programare şi sunt convins că acest obiectiv este realist. Astăzi, în cadrul reuniunii, i-am asigurat pe reprezentanţii guvernului croat că pot conta pe atât pe sprijinul meu, cât şi pe cel al colegilor mei din Guvernul României pentru a adopta cele mai bune practici identificate şi aplicate de noi în acest domeniu. Vrem să împărtăşim experienţa noastră, în scopul de a ajuta Croaţia să aibă doar poveşti de succes în absorbţia fondurilor UE".
La rândul său, vicepremierul Branko Grèić, ministrul Dezvoltării Regionale şi Fondurilor Europene din Croaţia, a prezentat progresele înregistrate de Croaţia în ultima perioadă: "Acest Guvern a făcut un salt uriaş înainte în utilizarea fondurilor UE, aşa cum se poate observa în datele emise de fondurile naţionale. În ultimii doi ani, am contractat 581 milioane de euro şi am atras 306 milioane de euro. În perioada anterioară, 2007-2011, suma contractată a fost de 247 milioane de euro, iar cea atrasă de 127 milioane de euro. Obiectivul nostru este de a înlocui finanţarea naţională cu granturile, prin implementarea proiectelor la nivel naţional, regional şi local, având o contribuţie directă la consolidarea fiscală. Pentru a atinge acest obiectiv avem nevoie de experienţa pozitivă din alte state membre ale UE, precum România".
Pentru perioada de programare 2014-2020, Croaţia are o alocare financiară de aproximativ 8,5 miliarde euro, iar România de aproximativ 43 miliarde euro, dintre care peste 22 miliarde euro pentru politica de coeziune.
---
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, efectuează, în perioada 28-30 august, o vizită oficială în Croaţia, urmând să discute cu autorităţile de la Zagreb despre atragerea fondurilor structurale şi de coeziune în actuala perioadă de programare, 2007-2013, precum şi pregătirile pentru exerciţiul financiar 2014-2020, conform unui comunicat remis azi redacţiei.
Pe 6 august, Comisia Europeană a adoptat Acordul de Parteneriat 2014-2020 cu România, documentul care prezintă modul în care vor fi folosite fondurile europene structurale şi de investiţii în viitoarea perioadă de programare. Noi am fost al unsprezecelea stat european care a obţinut aprobarea CE pe acest document.
Vizita lui Eugen Teodorovici are loc la invitaţia viceprim-ministrului croat Branko Grèić (ministrul Dezvoltării Regionale şi Fondurilor Europene). Oficialul român va participa la o reuniune cu reprezentanţii Guvernului din Croaţia, cărora le va prezenta experienţa ţării noastre în atragerea fondurilor europene. Totodată, ministrul Teodorovici va avea întâlniri bilaterale cu vicepremierul Branko Grèić, respectiv cu ministrul Afacerilor Maritime, Transporturilor şi Infrastructurii, Sini¹a Hajda¹ Donèić.