Ministerul Fondurilor Europene va lansa oficial în aprilie noul POSDRU pentru perioada 2014-2020, iar proiectele vor putea fi depuse începând din luna mai, a declarat, ieri, ministrul Eugen Teodorovici, într-o conferinţă organizată de Patronatul Serviciilor Private din România.
Domnia sa a anunţat: "În premieră, proiectele pe Programul Operaţional Capital Uman 2014 - 2020 vor putea fi depuse pe un sistem electronic mult simplificat ca procedură faţă de POSDRU. Dispare hârtia dintre noi şi beneficiar, vom implementa semnătura electronică, iar cererea de finanţare va fi una extrem de simplă, cu foarte puţine elemente solicitate. Bugetul va fi generat în mod automat de sistem. Toate bazele de date posibile vor fi conectate la acest nou sistem, astfel încât să evităm orice fel de posibilă penetrare a sistemului".
În acest context, ministrul Teodorovici a menţionat că suma directă alocată acestui program se ridică la un miliard de euro, dar şi faptul că dacă până la finalul anului 2018 sunt cheltuiţi banii într-o anumită zonă, există o rezervă de performanţă ce poate fi alocată, mai departe, în acelaşi domeniu.
• Programul Operaţional Competitivitate, lansat în curând
Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020 va fi lansat în perioada imediat următoare, a mai spus ministrul. "În cel mult două săptămâni lansăm acest program pentru depunerea de proiecte. Ghidurile sunt în consultare publică, dar eu nu sunt mulţumit de forma lor. Vreau să eliminăm cât mai multe restricţii puse firmelor. Consider că nu este corect să tratezi un start-up în mod diferit faţă de o companie cu vechime în domeniu", a completat Eugen Teodorovici.
Domnia sa a spus că unele proiecte finanţate pe POS CCE (Programul destinat competitivităţii) nu sunt tocmai relevante din punct de vedere economic, dar noul program trebuie să asigure fonduri pentru investiţii care aduc plus valoare şi un spor de competitivitate economiei noastre.
Ministrul a adăugat că depunerile de proiecte vor fi continue.
• Laserul de la Măgurele, în întârziere
Ţara noastră întâmpină probleme cu finalizarea unor proiecte importante, cum ar fi Laserul de la Măgurele (proiectul ELI), a mai spus Eugen Teodorovici, care a explicat: "Riscăm să nu reuşim să ducem la bun sfârşit proiectul care este extrem de important nu doar pentru noi, ca ţară, ci pentru întreaga Europă. Laserul de la Măgurele are un risc de nefinalizare în termen şi nu este vorba doar de suma pusă în joc în acest proiect. Vă daţi seama ce ar însemna ca imagine pentru noi, ca ţară în, cazul în care acest proiect nu se va finaliza în termenul propus".
Domnia sa susţine că există probleme în execuţia construcţiei clădirii, unde sunt neînţelegeri între constructor şi beneficiar. Întârzierea în execuţie ar fi de şase luni. Demnitarul afirmă că există soluţii pentru o execuţie accelerată, dar va necesita costuri suplimentare, care nu pot fi decontate din fondurile europene.
Ţara noastră a realizat, anul trecut, exporturi de 52 de miliarde euro, din care firmele româneşti au realizat doar 4,2 miliarde de euro, restul fiind asigurat de companii străine, a declarat Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Serviciilor Private din România. Domnia sa susţine că este cazul ca inovarea să îşi intre în rol şi economia autohtonă să câştige competitivitate. "Nicio ţară nu-şi bazează creşterea pe firme străine, ci pe capitalul propriu, care trebuie încurajat şi finanţat. Sigur că multinaţionalele au rolul lor, în a aduce tehnologii noi şi stimulează piaţa, dar economia noastră poate creşte acum prin inovarea şi prin livrarea de produse şi servicii cu valoare adăugată mare", a completat domnul Pârvan.