Terapii-minune

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 7 decembrie 2010

Cătălin Avramescu

Muzeul din Oak Ridge (Tennessee) are o colecţie impresionantă de substanţe şi de aparate vândute drept leacuri-minune. Pasta de dinţi Doramad, produsă în Germania în timpul Războiului, conţinea toriu radioactiv. Afişele publicitare înfăţişează particulele radioactive ca pe nişte roboţi menajeri care curăţă bacteriile. Ceva sau cineva trebuia să se cureţe după folosinţă, asta este evident.

Mai bizară este pâinea cu radiu, produsă în Cehoslovacia, prin 1920. Cu nimic mai prejos este produsul unei companii din Denver, care a adus pe piaţă, prin 1925, săruri de baie cu radiu. Instrucţiunile spun că trebuie să stai în cada fierbinte circa trei sferturi de oră. Câţiva ani mai târziu, o companie din San Francisco breveta Revigorette, o cremă de faţă cu... uraniu.

Premiul I cu felicitările juriului îl merită, însă, produsul unei alte companii din Denver, lansat şi acesta prin 1930. Vita Radium este o cutie cu... supozitoare cu radiu. Broşura firmei susţine că acestea trebuie folosite de "bărbaţi slabi şi descurajaţi", pentru ca aceştia să "clocotească de vitalitate şi bună-dispoziţie". Pastilele, ne asigură firma, sunt "perfect inofensive" şi îţi permit să "trăieşti şi să iubeşti în cel mai deplin sens al cuvântului".

Ce poţi să faci altceva decât să spui: "Iartă-i, Doamne, că nu ştiu ce fac!". Dar cel puţin aceştia au scuza ignoranţei comune a vremurilor. Radioactivitatea a fost descoperită în 1896, de către Henri Becquerel. Pericolul expunerii la radiaţii nu a fost însă înţeles pe deplin decât mult mai târziu. Între timp, au proliferat soluţii precum cele de mai sus.

Însă, medicii închipuiţi ai zilelor noastre nu au nicio scuză. Îi vedem peste tot pe micile ecrane, promovându-şi terapiile-minune.

Evident, politicienii rămân campionii absoluţi ai acrobaţiilor în aerul rarefiat de deasupra logicii. Am fost curios, spre exemplu, să văd ce soluţii oferă socialiştii la criza economică. O criză masivă, mondială, care a adus economii performante şi ţări bine guvernate, precum Irlanda sau Estonia, în pragul falimentului.

Şi ce credeţi că am găsit? Preşedinta organizaţiei de femei a socialiştilor, spre exemplu, are o soluţie: "locurile de muncă verzi". Cum anume vor fi create aceste locuri frumos colorate nu rezultă din materialul doamnei. Rezultă însă că scăderea "amprentei de carbon" va duce la o "nouă revoluţie indus-trială". Dacă înţelegeţi ceva de aici, vă rog să mă lămuriţi şi pe mine.

Am trecut apoi la citirea "programului de guvernare". Politica agricolă a socialiştilor vizează, spre exemplu, "renunţarea la importuri". Am crezut că nu am citit bine! Cum s-ar putea face asta în condiţiile în care, totuşi, există câteva acorduri comerciale pe care România nu e liberă să le nesocotească după plac? Şi fără să crească, instantaneu şi considerabil, preţul de la raft al multor produse alimentare?

Până la urmă, ce propune aşa-numita Opoziţie ca reacţie la criză încape într-o o listă scurtă: mărirea salariilor la stat, garantarea posturilor în administraţia publică, mărirea pensiilor şi subvenţii pentru cine întreabă. Chiar şi doftoriile cu radiu par o soluţie mai umană pentru eutanasierea economiei naţionale.

Acum doi ani, pe vremea aceasta, politicienii aveau idei mai abstracte. Vă mai amintiţi cum şeful de atunci al naţional-liberalilor declara că soluţia la problemele ţării este trecerea la republica parlamentară?

A trecut ceva timp de când n-am mai auzit nimic despre această idee. Sigur, un spirit raţional ar putea observa că alegerea directă sau indirectă a Preşedintelui nu face, practic, nicio diferenţă şi nu evită crizele de sis-tem. Iată cazul Republicii Moldova, unde Parlamentul nu are nici acum, după doi ani, o majoritate cu care să aleagă un Preşedinte. Mă îndoiesc însă că o analiză rece, profesională, i-a lămurit pe suporterii parlamentarismului fără limite. Probabil că sunt ocupaţi cu altceva.

Cum ar fi rezolvarea problemei parcărilor. Un deputat din sectorul 5 al Capitalei a postat pe blogul său o iniţiativă în acest sens. Ca locuitor al acestui sector, m-am bucurat. A durat doar până când am citit despre ce era vorba. Ideea intră la aceeaşi categorie ca precedentele. Omul doreşte ca primarii să fie "obligaţi prin lege" să dea spaţii "asociaţiilor de locatari" pentru a-şi face singure parcări. Suspectez că n-a mai trecut de mult prin "sectorul" pe care spune că îl reprezintă. Unde s-ar găsi aceste spaţii ne-ocupate? Pe bloc? În subteran? Şi de ce asociaţiile de locatari ar amenaja parcări pentru numeroasele maşini care vin şi parchează dimineaţa în zone aglomerate, cu birouri, precum acelea din Centru, Cotroceni sau Eroilor?

Diferenţa dintre arta politicii şi ceea ce fac aceşti oameni este precum aceea dintre medicină şi şarlatania calificată. Prin anii "20 apăruseră aparate cu raze X în magazinele de încălţăminte americane. Te uitai la oasele piciorului să vezi dacă ai probleme anatomice cu încălţămintea. Evident, primeai şi o doză considerabilă de radiaţii. Bonus la cumpărături.

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este consilier prezidenţial.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Mereu aceeasi minciuna: republica parlamentara nu are nici o legatura cu modul in care este ales presedintele cum spune autorul.

    Daca o republica este parlamentara sau prezidentiala tine de cantitatea si calitatea atributiilor presedintelui, asa cum le defineste constitutia. 

    Sunt republici parlamentare in care presedintele este ales direct de popor, lucrul asta nu-l pune autorul. Si exista republici (exemplu SUA) unde presedintele este ales de parlament sau de alt for, in care presedintele are puteri mult mai mari decat in tari in care e ales direct.

    Ideea de a împroprietări asociaţii de locatari nu e una rea. Am emis-o şi eu, şi nu ştiu dacă nu cumva, primarului despre care vorbiţi, ce, altminteri nu dă pe-afară de inteligenţă, nu mi-a prins-o din zbor.

    În Bucureşti Sunt sute de kilometri de alei şi sute de hectare de spaţii verzi, ce aparţin domeniului public, dar, urbanistic vorbind, sunt drumuri şi spaţii de servitute. Acele spaţii nu au de ce să rămînă în proprietatea primăriilor. Transferul de proprietate ar face ca banii cheltuiţi pentru întreţinerea spaţiilor respective să nu mai provină de la bugetul local. În plus, impozitul aferent extinderii de proprietate funciară privată, aduce mai mulţi bani la bugetul local. Mai mult, pentru actele maidanezilor prezenţi acolo ar răspunde asociaţiile de locatari (actualmente, primăria nu răspunde pentru pagubele aduse de maidanezii propri). Iar dacă asociaţiile vor găsi de cuvinţă să construiască şi parcări, asta nu ar fi limitată decît de normele de urbanism, ce ar putea prevedea, să zicem, aria maximă a unei parcări, precum şi numărul minim de etaje, în cazul în care, obiectiv, se impune o parcare supraetajată. Abia după transferul de proprietate amenda pentru parcarea pe spaţiul public ar fi legitimă. 

    1. N-am prins-o din zbor ci de la epicentru. 

    ...imi amintesc de solutia Cotrocenista sustinuta sus si tare de onor consilierul Avramescu cum ca salvarea vine din parlamentul unicameral... Ba chiar veneau si la usa pedeleii sa'mi explice cate milioane s'ar economisi... dar se pare ca pe asta a uitat'o insasi Avramescu din moment ce TACE CHITIC!... si oricum liberalii nu prezentau republica parlamentara ca solutie la criza economica ci la cea politica, dar ce mai conteaza un termen acolo la ditamai profesorul universitar

    ...nu cele propuse in sectorul 5 care este rosu. E mai bine sa concesionam spatiile de parcari clanului Udrea Cocos sa amenajeze ei doua borduri si sa sari cu banu la ei si daca nu e spatiu sa le ridice dreaku Prigoana sa le taxeze cu 10 milioane...ca sa ajunga si lui Prigoana si ceva firmituri la buget ...iata o solutie anticriza "de dreapta"

    ...ar trebui prezentate si solutiile "miracol" PDL'iste (ca "de dreapta" am mari indoieli ca ar fi)

    -Reducerea pensiliilor pana la nivelul la care pensionarii au posibilitatea de a opta pt iesirea din sistem, asa incat numarul lor sa nu fie o povara pt buget 

    -Oferirea unui bonus de 500 lei familiilor indoliate care pot elimina din sistem mai devreme de 1 ianuarie 2012 pensionarii pe care ii detin in surplus. 

    -Trimiterea copiilor in case de copii unde pot trai cu o alocare de 13 lei/zi asa incat sa permitem mamelor sa presteze pentru societate 

    -reducerea nr de scoli si spitale care produc educatie si sanatate in exces, asa incat sa putem instaura votul pe baza de plasa portocalie fara discernamant. 

    -Punerea profesorilor la al doilea job peste numarul de ore de catedra pt compensarea penuriei de forta de munca din agricultura, eventual reinstituirea practicii agricole si pentru elevi... 

    -si sigur ca da, cel mai important alocarea de sume barosane brandului de tara pentru a atrage turisti pentru ca in perioade de criza, sigur de la branduri ne vine salvarea.

    -iar acolo unde exista cracnire, LA TEPE IN PIATZA VICTORIEI...si uite asa cei ramasi dupa asa o reforma, VOR TRAI BINE PANA LA ADANCI BATRANETZI 

    1. Cand este inghesuit,dl consilier prezidential se transpune in filosofia lui Hobbes. Uita de toate, probabil si de necazurile zilnice de la serviciu. Inclusiv de ziua fatidica ,de nesuportat, cand va ajunge somer din motive de .. viitoare zone vesnic verzi spre care se indreapta un cunoscut personaj politic:seful sau.Toate au o limita.Inclusiv rezistenta in fata unor procese biologice cu evolutie nedorita de seful sau.Ce va urma? Aparitia unei sorcove politice. Ca tot vine anul nou! Cu o vizita discreta a sefului pesedist V.Ponta in Israel. Insotit de mentorul sau,Adrian Nastase. Consecinte:reactii imprevizibile ale sefului dlui consilier.Care vor culmina cu scene halucinante. Nu stim daca dl consilier prezidential are cumva un leac minune pentru asemenea reactii paroxistice. Descrise de cateva surse bine informate.Dupa aceasta mica incursiune intr-un viitor apropiat noua nu ne ramane decat sa asteptam aparitia sorcovei politice si probabil a unor evenimente la care nu se gandeste nimeni acum.Nici dl Sebi Lazaroiu,colegul dlui C.Avramescu.Sau dl Fota.Chestia cu Alba ca Zapada a dlui Lazaroiu este depasita de mult!..Asadar,rabdare si..tutun dle Natafletz.!

      N'am stiinta despre cele ce prevestesti si oricum eu nu sunt _vazator... dar ma iau si eu dupa semne. Bunoara daca a ajuns sa'l combata pana si japonezu e clar ca sorcova nu e departe. Cataline ai intrat in anul reintoarcerii si ca sa'l parafrazez pe un amic nici japonezii nu mai sunt cum erau :)))

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb