Terenurile cu care statul vrea să participe la capitalul Oil Terminal, reevaluate

DIANA ENACHE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 iunie 2013

Terenurile cu care statul vrea să participe la capitalul Oil Terminal, reevaluate

Oil Terminal (simbol OIL) reevaluează două terenuri pe care le deţine în municipiul Constanţa, după ce Ministerul Economiei a obţinut certificate de atestare a dreptului de proprietate drept aport în natură a statului român, se arată într-un raport transmis, luni, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Astfel, reprezentanţii companiei solicită acţionarilor să comunice companiei, până pe data de 13 iunie, dacă vor să nominalizeze un alt evaluator pentru cele două terenuri, cu suprafeţe de 254.261,325 mp, respectiv, 129.334,70 mp.

Companiile înscrise, până la finele lunii mai, pentru a evalua cele două terenuri ale Oil Terminal sunt Institutul Irecson, Romlider Evaluări Imobiliare şi Finevex.

Cele două terenuri au fost evaluate la 151.789.000 lei, în februarie 2011 (de către firma Salconta SRL) şi la 157.613.953 lei, în februarie anul curent (de către firma Darian SRL).

Potrivit raportului, informarea acţionarilor a venit în urma solicitării Ministerului Economiei, Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie privind finalizarea procedurilor legale referitoare la majorarea capitalului social al Oil Terminal cu valoarea reactualizată cu coeficientul de reevaluare a terenurilor pentru care s-au obţinut certificate de atestare a dreptului de proprietatea asupra terenurilor (CADP), precum şi solicitarea Direcţiei Corp Control Ministru - Serviciul Antifraudă - Anticorupţie, prin care a dispus Adunării Generale a Acţionarilor şi Consiliului de Administraţie să întreprindă toate măsurile în vederea înregistrării terenurilor.

Potrivit Marietei Staşi, Şef Şerviciu Achiziţii Dezvoltare Strategii: "După ce se face evaluarea, urmează ca Adunarea Generală a Acţionarilor să stabileasca modalitatea de introducere în capitalul social numărul de acţiuni emise şi modalitatea de subscriere".

Domnia sa a adăugat: "Este un proces de durată. Vom informa acţionarii despre fiecare etapă în parte".

În Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) de pe 16 septembrie 2011, acţionarii companiei au aprobat majorarea capitalului social cu un aport în natură din partea statului, prin Ministerul Economiei constând în două terenuri cu o suprafaţă de 254.261,325 mp şi de 129.334,70 mp, situate în judeţul Constanţa, terenuri pentru care societatea a obţinut certificate de atestare a dreptului de proprietate la data de 2 februarie 2011.

În aceeaşi AGA, au fost stabilite şi criteriile de selecţie a evaluatorului ce va fi propus de către acţionarii Oil Terminal Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Constanţa pentru evaluarea celor două terenuri.

Astfel, cifra de afaceri a societăţii comerciale ce va presta serviciile de evaluare să fi fost de cel puţin 10 milioane lei în 2010, evaluatorul să fie membru al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) şi să aibă încheiată o asigurare în conformitate cu Statutul ANEVAR.

Acţionarii au mai aprobat şi împuternicirea Consiliului de Administraţie să organizeze procesul de selecţie a evaluatorului.

Potrivit lui Dan Bărbulescu, fost administrator Oil Terminal, procesul durează atât de mult din cauză că terenurile nu au fost evaluate corespunzător de la bun început.

"Valorile celor două terenuri în cauză au fost reevaluate la peste 400 lei/mp, în timp ce alte două terenuri cu suprafeţe de 413.413 mp, respectiv 243.912 mp sunt reevaluate la sub 70 lei/mp", a explicat domnia sa.

Dan Bărbulescu consideră că această anomalie pentru parcele cu acelaşi grad de poluare situate în aceeaşi locaţie din Constanta nu are o motivaţie economică decât aceea de a putea vinde la un preţ derizoriu cele două parcele subevaluate.

"Reevaluările nu au luat în calcul costurile depoluării", ne-a spus domnia sa.

Oil Terminal a înregistrat, după primele trei luni ale acestui an, o pierdere de 2,07 milioane lei, cu 85,5% mai redusă decât pierderea din perioada similară a anului trecut.

Cifra de afaceri a companiei a fost de 23,7 milioane lei, în primul trimestru al acestui an, cu 6% sub cea din intervalul similar al anului trecut.

Venituri totale ale Oil Terminal, în perioada ianuarie-martie 2013, au fost de 23,78 milioane lei, cu 6,5% mai mici decât veniturile înregistrate în perioada similară din 2012, iar cheltuieli totale au fost de 25,8 milioane lei, în scădere cu 3% faţă de cele din ianuarie-martie 2012.

Potrivit unui raport al Oil Terminal, rezultatul brut în trimestrul I din acest an a fost influenţat de nerealizarea programului fizic de prestaţii cu 112 mii tone şi, implicit, a veniturilor totale cu 2.095 mii lei faţă de bugetul de venituri şi cheltuieli.

În urma Adunării Generale a Acţionarilor din 25 aprilie, acţionarii Oil Terminal au decis acordarea de dividende în valoare de 496.313 de lei. Astfel, dividendul brut pe acţiune este de 0,00085214 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb